Delen

De pensioenkloof tussen vrouwen en mannen: hoe zit dat bij Aegon Cappital?

In Nederland bouwen vrouwen gemiddeld 400 euro per maand minder pensioen op dan mannen. Dit noemen we de pensioenkloof. WOMEN Inc. sprak Marianne de Boer, directeur van Aegon Cappital over de pensioenkloof en wat Aegon doet om deze te verkleinen.

Geschreven door: Suzan Steeman

 

Hi Marianne, kan je kort iets over jezelf vertellen.

‘Zeker! Marianne de Boer, ik ben CEO van Aegon Cappital. Ik woon in het midden van het land aan de rand van de Veluwe, samen met mijn man en drie (nog thuiswonende) zonen van 19, 17 en 15. Ontspannen dat doe ik het liefst op de racefiets. Blik op oneindig en gaan. Verder werk ik al meer dan 25 jaar in de pensioensector.

 

In Nederland bouwen vrouwen gemiddeld 400 euro per maand minder pensioen op dan mannen. Dit noemen we de pensioenkloof. Herken jij dit ook binnen Aegon Cappital?

‘Ik moet bekennen dat ik tot voor kort weinig tot geen beeld had van de pensioenkloof binnen Aegon Cappital. Gelukkig hebben twee collega’s een onderzoek geïnitieerd. Daar ben ik erg blij mee! Ze zijn in de cijfers gedoken, en hebben vergeleken hoeveel pensioen mannen en vrouwen bij Aegon Cappital opbouwen. Uit hun onderzoek komt naar voren dat er ook bij Aegon Cappital fikse verschillen zitten in de gemiddelde pensioenopbouw tussen mannen en vrouwen. Vandaag, op internationale vrouwendag, gaan ze met vrouwelijke financieel adviseurs in gesprek over de uitkomsten en mogelijke oplossingen.’

“Uit hun onderzoek komt naar voren dat er ook bij Aegon Cappital fikse verschillen zitten in de gemiddelde pensioenopbouw tussen mannen en vrouwen.”

 

Om hoeveel deelnemers gaat het totaal?

‘Bij Aegon Cappital bouwen meer dan 325.000 mensen pensioen op.’

 

Welke verklaringen hebben jullie gevonden voor de verschillen?

‘In algemene zin zijn er voor de pensioenkloof drie oorzaken aan te wijzen. Allereerst werken vrouwen vaker parttime. Hoe minder uren je werkt, hoe minder je opbouwt. Daarnaast is er helaas nog steeds sprake van een loonkloof in Nederland. Vrouwen verdienen minder dan mannen voor hetzelfde werk. Tot slot werken vrouwen vaker in sectoren met sobere pensioenregelingen. Het opbouwpercentage ligt in die sectoren vaak lager dan in andere sectoren. Wat daarbij in ons onderzoek sterk naar voren komt, is een verschil in de wijze waarop mannen en vrouwen omgaan met pensioenbeleggen. Mannen blijken veel offensiever te beleggen dan vrouwen. Dat heeft de afgelopen jaren veel verschil veroorzaakt in rendement. Dit feit is overigens geen oproep aan vrouwen om direct hun beleggingsprofiel aan te passen. Het blijft namelijk altijd belangrijk om niet alleen te kijken naar hoeveel risico je wil nemen, maar ook naar hoeveel risico je kan nemen. Bij Aegon Cappital bepaal je dat met een wetenschappelijk ontwikkelde profielwijzer. Voor vrouwen die nog geen bewuste profielkeuze hebben gemaakt, heb ik wel een eenvoudige tip: verdiep je hierin. Een bewuste beleggingskeuze kan je in 10 minuten maken.’

 

WOMEN Inc. heeft de afgelopen weken een bewustwordingscampagne gevoerd over de pensioenkloof, heb jij het idee dat dit nog nodig is?

‘Absoluut! In Nederland is er gelukkig steeds meer aandacht voor de loonkloof, maar de pensioenkoof is veel minder bekend. Veel mensen zijn pensioenonbewust. Ze kijken niet ver vooruit. Om financiële tegenvallers in de toekomst te voorkomen is het dus goed dat hier meer aandacht voor komt.’

 

Wij zien dat het ook kan helpen om de communicatie vanuit pensioenuitvoerders richting vrouwen te verbeteren, hoe zie jij dat?

‘Daar ben ik het mee eens. Het is belangrijk om in je communicatie te segmenteren. Dat kan op allerlei manieren zoals met geautomatiseerde (marketing)communicatie richting specifieke doelgroepen. Niet iedereen bereik en activeer je tenslotte op dezelfde manier.’

 

Wat doet doen jullie verder om de pensioenkloof te dichten? Trekken jullie daarin ook op met andere pensioenfondsen?

‘Wij geven op locatie en online vaak pensioenvoorlichting. Daarbij wordt de pensioenkloof vanaf nu standaard besproken. Sowieso is werknemers activeren om bewuste pensioenkeuzes te maken ons grote doel. Collega’s van Aegon Cappital zijn daarnaast betrokken bij initiatieven zoals mijnpensioenoverzicht.nl, de pensioen3daagse en Wijzer in Geldzaken. Samen met specialisten van andere fondsen en verzekeraars werken ze daar samen aan het opzetten van slimme campagnes en meer pensioenbewustzijn. De pensioenkloof wordt daar ongetwijfeld in meegenomen.’

“Als je weet wat je straks hebt kun je nu al nadenken over eventuele mogelijkheden voor pensioenaanvullingen. Wacht niet tot je pensioendatum want dan is de hoogte van je pensioen een feit en niet meer te beïnvloeden.”

Heb je nog tips voor vrouwen zelf om met hun pensioen aan de slag te gaan? Hoe ben jij bijvoorbeeld zelf met je pensioen bezig? Sta je hier vaak of op een vast moment bij stil, of alleen bij belangrijke levensgebeurtenissen?

‘Financieel gezien weet ik wat ik kan verwachten als ik straks stop met werken. En ik weet ook wat er is geregeld voor m’n gezin als ik onverwacht overlijd. Maar wat ik ga doen als ik straks stop met werken? Geen idee. Dat hangt natuurlijk van verschillende factoren af zoals hoe gezond mijn man en ik dan zijn. Mijn tip zou daarom zijn: je hoeft niet (heel) ver vooruit te kijken om nu als slimme financiële keuzes te maken waar je later ook wat aan hebt. Ga eens kijken op de site van je pensioenuitvoerder of log in op mijnpensioenoverzicht.nl, dat is een prima start! Als je weet wat je straks hebt kun je nu al nadenken over eventuele mogelijkheden voor pensioenaanvullingen. Wacht niet tot je pensioendatum want dan is de hoogte van je pensioen een feit en niet meer te beïnvloeden.’

 

Wil je meer weten over de pensioenkloof en wat jij kunt doen? Bekijk onze pensioenkloof-pagina voor achtergrondinformatie en tips.

Gerelateerde artikelen

Bekijk meer
 • Actueel
 • Werk
 • Gezondheid
 • Financiën
 • Media
 • ...

Global Gender Gap Report 2021: Ondanks een stijging op de ranglijst, zijn we er nog niet

 • Actueel
 • Werk
 • Financiën
 • ...

WOMEN Inc. wil de pensioenkloof dichten

 • Actueel
 • Werk
 • Financiën
 • ...

Lees het nieuwe ‘Zo werkt het’ magazine: Ouders in dienst!

Bekijk meer