Home Gezondheid
De gezondheidszorg is gebaseerd op het mannenlichaam. Hierdoor leven vrouwen vaker in slechte gezondheid dan mannen. Door rekening te houden met genderverschillen, verbetert de zorg voor vrouwen én mannen. Zodat iedereen gezondheidszorg op maat krijgt.
is de levensverwachting voor vrouwen, maar daarvan brengen zij 18 jaar door in slechte gezondheid. Voor mannen is dit gemiddeld 15 jaar.
Hart- en vaatziekten worden bij vrouwen vaker gemist of onderbehandeld dan bij mannen.
Vrouwen hebben drie keer zo vaak last van migraine als mannen.
Vrouwen melden 50% meer bijwerkingen van medicijnen dan mannen en worden 33% vaker in het ziekenhuis opgenomen in verband met bijwerkingen.
Vrouwen krijgen gemiddeld vijf jaar later dan mannen de juiste diagnose bij de ziekte van Bechterew (een vorm van reuma).
vaker wordt bij vrouwen een depressie gediagnosticeerd, in vergelijking met mannen. Angststoornissen komen eveneens vaker voor bij vrouwen.
ADHD wordt twee tot drie keer zo vaak vastgesteld bij jongetjes als bij meisjes. Op volwassen leeftijd is dat verschil verdwenen.
Een eerdere diagnose buiten het autismespectrum komt bij vrouwen (50%) veel vaker voor dan bij mannen (28%).
Naar schatting komt endometriose bij 1 op de 10 vrouwen voor. Toch duurt het gemiddeld 7 tot 10 jaar voordat vrouwen de diagnose krijgen.
70 tot 90% van de zorggebruikers met somatisch onverklaarde lichamelijke klachten (SOLK) is vrouw.
Om ervoor te zorgen dat iedereen passende zorg ontvangt, streven we naar een zorg die rekening houdt met sekse en gender. Op dit moment leven vrouwen namelijk nog vaker in slechte gezondheid dan mannen, omdat de gezondheidszorg van oudsher op het mannenlichaam is gebaseerd. Hoe zien we dit terug in gezondheid en ziekte? Met welke verschillen in aandoeningen kunnen we al rekening houden, en wat weten we nog niet? De antwoorden op die vragen vind je hieronder.
Om een doorbraak te creëren in de positie van vrouwen op het thema gezondheidszorg, spreken wij de overheid, zorgprofessionals en individuen aan.
Iedere patiënt is anders en dus is ook de zorg voor iedere patiënt anders. Maar hoe kun je dat als zorgprofessional voor elkaar krijgen?
In de Masterclass Inclusieve Gezondheidszorg gaan we in op de vraag of jij als zorgprofessional voldoende oog heeft voor die verschillen. Het bewust maken van de zorgprofessional over de aanwezigheid van die stereotype beelden is cruciaal om uiteindelijk zorg op maat voor de unieke patiënt te realiseren.
Wij maken op onze website gebruik van cookies. Een cookie is een klein bestandje dat met pagina’s van deze website wordt meegestuurd en door uw browser op de harddisk van uw computer wordt opgeslagen. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd worden. Lees meer