Home Werk
Vrouwen en mannen hebben niet dezelfde mogelijkheden en kansen om betaald én onbetaald werk te doen. Vrouwen besteden meer tijd dan mannen aan onbetaald werk en zijn hierdoor vaak financieel afhankelijk. Tijd voor echt vrije keuzes.
Bijna de helft van de Nederlandse vrouwen is financieel afhankelijk van een partner of de overheid. Hetzelfde geldt voor 24% van de mannen.
Werkende vrouwen verdienen per uur gemiddeld 13,2% minder dan werkende mannen. Dit verschil noemen we de loonkloof.
Vrouwen besteden 1,5 keer meer tijd aan onbetaald werk (zorg voor kinderen en het huishouden) dan mannen.
60% van de stellen in Nederland zou werk en zorg het liefst gelijk verdelen, maar het lukt 1 op de 6 stellen.
Voor vrouwen is de zorg voor anderen 17 keer vaker een reden om geen betaald werk te doen dan voor mannen.
Ruim 60 procent van de vaders zou graag meer tijd met hun kinderen willen doorbrengen.
43% van de vrouwen op de arbeidsmarkt heeft te maken gehad met mogelijke discriminatie wegens zwangerschap of pril moederschap.
Voor een derde van de ouders zijn hoge kosten een reden om geen kinderopvang te gebruiken.
Van de werkenden is 1 op de 4 ook mantelzorger.
Slechts 30% van werknemers in de overgang met klachten meldt deze klachten aan haar leidinggevende. Schaamte en het taboe dat rond de overgang op de werkvloer heerst, spelen een grote rol.
Bij de 100 grootste beursgenoteerde bedrijven in Nederland is slechts 14% van de CEO’s (algemeen directeuren) vrouw.
Vrouwen en mannen hebben een ongelijke positie bij zowel betaald als onbetaald werk. Vrouwen zijn vaker verantwoordelijk voor de zorg voor kinderen en anderen en mannen voor het brood op de plank. Dit heeft veel gevolgen, bijvoorbeeld voor hun financiële positie, de loonkloof en carrièrekansen. Hieronder lees je er alles over.
Weet jij hoe het zit met je pensioen? Steek jij je kop liever in het zand als het gaat over je financiën? Hoe combineer jij ouderschap en werk? Hieronder vind je een overzicht van tips, tricks en tools om je hierbij te helpen. Bekijk ook de campagnes die we voeren om de politiek en werkgevers in beweging te brengen!
Iedere werknemer is anders, nu en in de toekomst. Hoe kun je er als werkgever voor zorgen dat je niet alleen divers talent aantrekt, maar ook daadwerkelijk behoudt door actief een inclusieve werkomgeving te creëren? In de Masterclass Inclusief Werkgeverschap leer je over de veranderingen op de werkvloer en hoe je hier op een duurzame manier op in kan spelen.
Wij maken op onze website gebruik van cookies. Een cookie is een klein bestandje dat met pagina’s van deze website wordt meegestuurd en door uw browser op de harddisk van uw computer wordt opgeslagen. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd worden. Lees meer