Delen

Hoogtepunten uit podcast #6: Vrouwen in de politiek - Nevin Özütok

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 praten we in de WOMEN Inc. podcast met vrouwen in de politiek. Deze zesde aflevering is onderdeel van een drieluik. We gaan met 3 vrouwen in gesprek over hun carrière, de drempels die ze ervaren en het belang van representatie.

We spreken met Nevin Ozutok, Tweede Kamerlid voor GroenLinks en woordvoerder op Binnenlandse Zaken en koninkrijksrelaties, Algemene Zaken en Emancipatie sinds 2017.

De politiek ambities van Nevin beginnen op jonge leeftijd in Turkije, waar ze tot haar 10e heeft gewoond. Ze woonde in een wijk waar de infrastructuur nog niet altijd op orde was. Soms was er geen stroom, geen stromend water, de riolering lag wel eens open. Vooral moeders met kinderen hadden hier last van en dit zorgde soms voor lastige situaties.

“Er was een gepensioneerde onderwijzeres die de situatie wilde aanpakken. En daarvoor had ze de medewerking en akkoord van de buurt nodig. Zij vertelde ons dat de gemeente hiervoor verantwoordelijk was. En ik vond het heel spannend, want ik was heel geïnteresseerd in hoe we de situatie konden verbeteren. Ik heb haar toen geholpen met de petitie en het ophalen van de handtekeningen die nodig waren.”

De onderwijzer ging met de petitie naar de gemeente, die vervolgens met groot materieel naar de wijk kwamen om alles op te lossen. In de jaren daarna werd deze onderwijzer verkozen tot wethouder. Nevin dacht na deze verkiezing: “Dit wil ik ook, voor de rest van mijn leven”.

Activisme en ongelijke kansen aanpakken krijgt ze vanuit huis mee. De sociaal-economische omstandigheden van haar gezin bepaalde haar blik op de maatschappij en ze begreep dat deze voor haar soms ingewikkelder in elkaar zat. “Je moet er zelf voor gaan en vechten om het leven voor jezelf en voor anderen beter te maken’. In haar jeugd in Nederland verzamelt ze een grote groep vrienden om zich heen, met wie ze zich verbonden voelt, omdat iedereen op zijn eigen manier met uitsluiting te maken heeft.

Persoonlijke ervaringen met uitsluiting neemt Nevin mee in haar latere werk als vakbondsbestuurder en politicus. Zoals die keer dat ze geen loonsverhoging kreeg, maar haar collega, een man, wel. Of toen zij minder van haar studie vergoed kreeg van haar werkgever dan haar collega.

“Als er onrechtvaardigheid of ongelijkwaardigheid is, dan word ik onrustig. Dat raakt me en dan kom in actie.”

Als vakbondsbestuurder zet ze zich in voor de positie van vrouwen op de werkvloer, zoals het creëren van een veilige werkomgeving. Ze leert dingen bevragen en neemt de dingen niet langer automatisch aan zoals ze zijn. Vraagstukken komen op, waaronder: hoe ga je om met seksuele intimidatie? Hoe gaan leidinggevenden hiermee om en waarom wordt er weinig over gesproken op de werkvloer?

Als vrouw met een migratieachtergrond merkt ze dat zich altijd extra moet bewijzen, op welke plek ze ook zit. “Er zijn in de hoofden van anderen allerlei beelden over mij vanuit mijn achtergrond, waar ik mee te maken krijgt, maar waar ik niet van op de hoogte ben. Dat maakt het soms best lastig, want je weet niet op welk moment je met welk aspect te maken krijgt. Het zijn bijna onzichtbare taferelen die zich om je heen afspelen.” Ze leerde hiermee om te gaan door bondgenoten te zoeken en zich niet van de wijs te laten brengen. Maar soms was het zwaar, want je wordt altijd op de proef gesteld.

Als wethouder van Stadsdeel Amsterdam-Oost, ziet ze steeds meer connecties met de landelijke politiek en hoe landelijk beleid ook invloed heeft op haar buurt. Dus wordt ze Tweede Kamerlid voor GroenLinks met als speerpunt ‘gelijke kansen voor iedereen’. En als vrouw in de politiek is ze ook een rolmodel voor anderen:

“Ik ben me er bewust van dat ik rolmodel bent, maar dat geeft ook een verantwoordelijkheid. Alles wat je doet, straalt af op andere vrouwen. Daardoor heb ik veel plichtsbesef, en het belang van het werk is daardoor groter voor mij. Het moet goed gebeuren en nu wil ik in mijn werk echt tot het gaatje gaan.”

Wat ze soms merkt is dat vrouwen de politiek niet ingaan, omdat ze het idee hebben dat de politiek niet voor hen is weggelegd en niet bij ze past. Haar antwoord hierop is: “Alles wat je meemaakt in je dagelijkse leven, zoals ik het ook meemaak, is politiek. En als je daar iets aan wil doen, dan is de politiek echt wel iets voor jou.”

Dit was de eerste aflevering in het drieluik in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen in maart. Ben je benieuwd of en hoe de politieke partijen zich inzetten voor gelijke kansen voor iedereen, ongeacht gender en sekse? Bekijk dan Het Gendergelijkheid Stemadvies dat WOMEN Inc. ontwikkelde in samenwerking met Atria. Hier lees je de standpunten terug uit de verkiezingsprogramma’s over onderwerpen zoals de loonkloof, gendersensitieve gezondheidszorg en gendergerelateerd geweld.

Gerelateerde artikelen

Bekijk meer
  • Kennis
  • ...

De rol van de overheid bij gendergelijkheid

  • Kennis
  • Werk
  • ...

Vrouwen in besluitvormende posities

  • Kennis
  • ...

Vrouwen in Den Haag

Bekijk meer