• WOMEN Inc.
   
  Wij vergroten de kansen van vrouwen op de thema’s geld, gezondheid en beeldvorming. En streven naar een wereld waarin het niet uitmaakt of je als meisje of jongen wordt geboren.
 • Nieuws & Agenda
   
  • Waarom de afbraak van ons onderwijs ook een vrouwenonderwerp is
  • Masterclass: 'Wat is de winst van werkgeluk'
  » Lees het laatste nieuws!
 • Doe mee!
   
  Deel je verhaal op het Podium, plaats een oproep op het Prikbord of test jezelf. Sluit je aan bij het snel groeiende en diverse WOMEN Inc. netwerk.
 • aanTafel
   
  ❝ Inspirerend ❞ | ❝ Leerzaam ❞
  ❝ Bijzonder ❞ | ❝ Zeer waardevol ❞
  Schuif aanTafel, ga in gesprek over doel, lef & netwerk en ervaar het zelf!

Vrouwen en mannen verschillen opvallend van elkaar in financieel bewustzijn

8 maart 2019

Vrouwen zijn meer dan mannen gericht op geldzaken op de korte termijn en het goed regelen hiervan. Ze zijn hierin ook vaardiger dan mannen. Maar vrouwen denken ook minder vaak aan hun financiële situatie op de lange termijn, zoals hun pensioen en het goed regelen hiervan. Dit blijkt uit een analyse die WOMEN Inc. heeft gedaan op de data van het FinQ onderzoek van Motivaction.

 

Traditionele verdeling in financiën 

Vrouwen zijn vooral bezig met dagelijkse geldzaken en minder met hun financiële situatie in de toekomst. Dit hangt samen met de traditionele verdeling die veel heteroseksuele stellen hebben in Nederland: de financiële verantwoordelijkheid ligt bij de man en de dagelijkse zorgverantwoordelijkheid ligt bij de vrouw. Deze traditionele verdeling heeft gevolgen voor de financiële positie van vrouwen, slechts 48% van de Nederlandse vrouwen is financieel onafhankelijk (tegenover 74% van de mannen). 'Dat was vroeger niet zo'n probleem' zegt Jannet Vaessen (directeur van WOMEN Inc.) in het Financieel Dagblad. 'Toen trouwde je voor het leven en had je met het huwelijk ook een verzekering op inkomsten. Maar in de moderne tijd is dat in rap tempo aan het veranderen. Bijna de helft van de huwelijken eindigt in een scheiding, en dan gaan vrouwen er financieel ook nog eens 25 procent op achteruit.'

 

Lees meer over het onderzoek in het FD

 

Ga aan de slag met jouw geld!

Met deze tools en workshops van WOMEN Inc. kun jij meer inzicht krijgen in je financien nu en in de toekomst:

 

Bekijk hier alle resultaten van de analyse van WOMEN Inc.