Delen

Annemarie van Gaal over liefde en geld

Maandag 18 februari kun je een heuze WOMEN Inc. talkshow bijwonen tijdens de Huishoudbeurs in de RAI in Amsterdam. Annemarie van Gaal (ondernemer en investeerder, o.a. bekend van het tv-programma Een Dubbeltje Op Zijn Kant) vertelt in deze talkshow waarom je liefde en geld niet altijd los van elkaar moet zien en geeft praktische tips over hoe je je financiële zaken beter kunt regelen. Want: sta jij eigenlijk wel eens stil bij de financiële gevolgen van trouwen of kinderen krijgen? Of weet je hoe jij er financieel voorstaat en hoe je pensioen geregeld is? In het onderstaande interview beantwoordt Annemarie alvast vier vragen voor ons!

Waarom vind jij dat je liefde en geld niet als twee aparte onderwerpen moet zien?

“Het blijft vreemd dat één van beide partners in een relatie vaak niets weet van de geldzaken, omdat de ander dat doet. In een goed huwelijk of goede relatie bespreek je jullie financiële situatie met elkaar. Vragen naar het banksaldo of ‘wat hebben we deze maand gespaard’? zou net zo normaal moeten zijn als vragen ‘wat eten we vanavond?’. Ook belangrijk als het mis gaat (en ongeveer de helft van de huwelijken en geregistreerde partnerschappen eindigt in een scheiding). Ik zeg altijd; ‘Trouwen gaat over liefde en scheiden gaat over geld.’ Zorg dat je weet waar je financieel staat.”

Uit nieuw SCP onderzoek blijkt dat het salaris van vrouwen vaak wordt gezien als een ‘extraatje’ en het salaris van mannen als het hoofdinkomen. Wat vind jij daarvan?

“Je ziet vaak dat kosten als ‘kinderopvang’ of de ‘schoonmaakster’ van het salaris van de vrouw betaald worden en inderdaad; dan blijft er maar een ‘extraatje’ over dat zij verdient. Deze verdeling is niet goed. Ik vind dat als je beiden inkomen hebt, dat je dan beiden een pro-rato bedrag op een gezamenlijke rekening zou moeten storten waarvan je alle kosten betaalt. Dus als de vrouw 1.500 euro netto verdient en de man 3.000 euro (of omgekeerd) en de maandelijkse kosten zijn 2.100 per maand, dan zou de ene partner € 700 moeten bijdragen en de andere € 1.400; dat is het meest eerlijk. Zo wordt ook de kinderopvang en de schoonmaakster naar rato verdeeld en is het vanaf het begin duidelijk dat de zorg en huishoudelijke taken een gezamenlijke beslissing en verantwoordelijkheid zijn. Het zou fijn zijn als iedere Nederlander financieel onafhankelijk is, ook beide partners in een relatie. Je hoopt natuurlijk dat je altijd bij elkaar blijft, maar als je als vrouw financieel zelfstandig bent, dan hoef je in ieder geval niet bang te zijn voor de financiële gevolgen als jullie besluiten om te scheiden.”

Je hoopt natuurlijk dat je altijd bij elkaar blijft, maar als je als vrouw financieel zelfstandig bent, dan hoef je in ieder geval niet bang te zijn voor de financiële gevolgen als jullie besluiten om te scheiden.

Wat zijn volgens jou belangrijke levensgebeurtenissen waarbij je je ook moet verdiepen in je financiën?

“Trouwen is een belangrijk moment om je financiën onder de loep te nemen. Is een van jullie beiden bijvoorbeeld ondernemer? Trouw dan op huwelijkse voorwaarden, dan kunnen schuldeisers van de onderneming in ieder geval niet bij het vermogen van de ander. Heeft een van beiden een schuld? Hoe gaan jullie om met het terugbetalen daarvan? Heeft een van beiden een koophuis op zijn of haar naam? Koopt de ander zich in en zo ja, tegen welke prijs? Kinderen krijgen is ook een belangrijk moment. Kinderen zijn duur en als een van beiden minder gaat werken, dan is dat een dubbele financiële aderlating. Bespreek ook met elkaar hoe je dit op gaat vangen. Als een van beide partners helemaal stopt met werken of een mini-baantje overhoudt, hoe ga je hem of haar dan compenseren daarvoor als jullie uit elkaar gaan? Denk ook na over de dood. Hebben jullie een testament? Zijn er kinderen uit vorige huwelijken? Is er een ongelijkheid in bezit? Zijn jullie het eens over waar jullie vermogen heen gaat als jullie overlijden?”

Wat kan een eerste stap zijn om meer inzicht te krijgen in je financiën?

“Eigenlijk zou je een keer per jaar (ik stel voor om ieder jaar een dag in december te blokken hiervoor) een overzicht moeten maken van je financiën. Pak je bankafschriften erbij en maak een overzicht van je verschillende uitgaven; hoeveel heb je besteed aan boodschappen/gas-water-licht/woonlasten/auto/kleding-schoenen etc. Maak er een ‘vergelijk je rijk’ middagje van: Loop alle kosten na en bedenk of er een goedkoper alternatief voor is en of je ergens op kunt besparen (kijk op vergelijkingssites). Zie het als een uitdaging en stel jezelf tot doel om bijvoorbeeld minimaal € 1.000 op jaarbasis aan kosten te gaan besparen.”

 

Kom 18 februari langs op de Huishoudbeurs! Voor meer info zie hier.

 

Gerelateerde artikelen

Bekijk meer
 • Actueel
 • Werk
 • ...

"Door de coronacrisis heb ik noodgedwongen de kinderopvang moeten stopzetten."

 • Actueel
 • Werk
 • ...

Het Werkt Niet: het systeem rond werk en zorg moet op de schop!

 • Actueel
 • Werk
 • Gezondheid
 • Financiën
 • Media
 • ...

Nederland blijft achter op Europese index voor Gender Equality

Bekijk meer