Delen

Stress door de combinatie van werk en zorg? Het ligt niet aan jou!

Ben jij een werkende ouder of mantelzorger? Dan is er een grote kans dat je, net als Ida, wel eens stress ervaart door de combinatie van betaald werk en onbetaalde zorg. In samenwerking met Movisie, Bureau Clara Wichmann, de NVR en WO=MEN staat WOMEN Inc. de komende maand stil bij deze stress, met als belangrijkste boodschap: het ligt niet aan jou! De overheid moet haar verantwoordelijkheid pakken en structurele veranderingen doorvoeren voor de kinderopvang, mantelzorg en verlofregelingen voor ouders. Tot die tijd helpen wij je, met tools op onze website ditwerktwel.nl en door het gesprek over jouw werk/zorgverdeling te faciliteren.

Hoe zit het precies? 

Vorig jaar hebben we Motivaction de opdracht gegeven groot onderzoek te doen naar de situatie rondom werk en zorg in Nederland. De belangrijkste conclusie hiervan was: #HetWerktNiet. Meer dan ⅓ van de ouders in Nederland gaf bijvoorbeeld aan stress te ervaren door de combinatie van werk en zorg. Dit percentage halveert echter wanneer ​​kinderopvang (zo goed als) gratis zou zijn. En dat is precies één van de veranderingen in het systeem waarvoor wij pleiten. Daarnaast roepen we de overheid op tot financiële waardering voor mantelzorgers: er zijn 750.000 mantelzorgers in Nederland zwaar- of zelfs overbelast, en tot verruiming van de verlofregelingen voor ouders. Wanneer het ouderschapsverlof bijvoorbeeld 100% betaald zou worden door de overheid, zou een derde van alle ouders zich minder financiële zorgen maken.

Bekijk hier alle resultaten van het onderzoek

Wat kan ik doen? 

Nogmaals: de grotere oplossing voor dit probleem ligt bij de overheid. Toch zijn er ook dingen die jij vandaag al kunt doen om jouw persoonlijke situatie te verbeteren. Zo kun je met andere mensen in gesprek in een van onze vele aanTafel sessies, waarin andere mensen je een luisterend oor bieden en je met elkaar eventueel tips kan uitwisselen. Ook kun je online aan de slag met het inzichtelijk maken van je taakverdeling, of berekenen wat meer of minder uur werken betekent voor jouw portemonnee. 

Bekijk hier alle tools

Tot slot: praten over de situatie helpt. Daarom faciliteren wij graag het gesprek over jouw verdeling van werk en zorg op onze social media. Laat bijvoorbeeld weten hoe jouw verdeling eruit ziet, bij welke politieke veranderingen jij gebaat bent en tag die hardwerkende vader die jij meer tijd met z’n kinderen gunt! 

 

Gerelateerde artikelen

Bekijk meer
  • Actueel
  • Werk
  • ...

De babyboete: hoe een wet uit de jaren ‘50 nog steeds voor ongelijkheid zorgt

  • Actueel
  • Werk
  • ...

De WerkUrenBerekenaar laat je zien wat meer of minder uur werken onder de streep betekent!

  • Actueel
  • Werk
  • ...

Het Werkt Niet: het systeem rond werk en zorg moet op de schop!

Bekijk meer