Delen

Gezondheidszorg op maat voor iedereen

Als zorgprofessional zet je de mens centraal. Aandacht voor verschillen in geslacht, gender, seksuele oriëntatie en leeftijd maken dat je optimaal kunt bijdragen aan het herstel en welzijn van de individuele patiënt of cliënt. Toch is deze benadering nog lang niet vanzelfsprekend. Daarom zijn WOMEN Inc., Rutgers en COC Nederland de Alliantie Gezondheidszorg op Maat gestart.

Waar we ons op richten

 • Weten patiënten/cliënten welke persoonlijke aandacht en zorg op maat ze mogen verwachten van hun zorgprofessional?
 • Wordt er in opleidingen voor zorgprofessionals genoeg aandacht aan zorg op maat besteed?
 • Wordt er genoeg kennis gedeeld tussen zorgprofessionals onderling?
 • Houden richtlijnen en kwaliteitsstandaarden die door zorgprofessionals worden gehanteerd rekening met verschillen in gender, seksuele oriëntatie en levensloop?

De Alliantie is tot stand gekomen met steun van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en loopt van 2018 tot en met 2022.

Uitgelichte activiteiten

Feiten en cijfers

 • Medisch onderzoek is vaak gebaseerd op witte, hetero mannen.
 • Biseksuele mensen hebben een verhoogde kans op psychische problemen Dit komt onder andere doordat zij minder open zijn over hun seksuele oriëntatie. Dit kan te maken hebben met de verwachting en norm dat iedereen óf homo óf hetero is.
 • Niet alle transgender personen willen lichamelijke aanpassingen door middel van hormonen en/of operaties. Overleg hoe iemand aangesproken wil worden.
 • 1 op de 200 mensen heeft een vorm van intersekse. Zorgverleners weten vaak weinig over deze aangeboren variaties in geslachtskenmerken, waardoor zij minder goede zorg kunnen leveren en niet goed kunnen doorverwijzen.
 • Depressies worden bij mannen vaker gemist dan bij vrouwen, omdat ze hun depressieve gevoelens eerder negeren, later hulp zoeken dan vrouwen en hun klachten anders uiten.
 • De grens tussen normale en abnormale overgangsklachten is vaak lastig te trekken. Een zekere mate van ongemak ‘hoort er nu eenmaal bij’. Tegelijkertijd worden de klachten van vrouwen juist daardoor onvoldoende herkend en serieus genomen. Zorg en behandeling is soms wel mogelijk, maar bereikt vrouwen niet of laat.
 • Vrouwen die alleen seks hebben met vrouwen lopen een verhoogd risico op kanker in de eierstokken en baarmoeder(hals). Dit komt onder andere omdat zij minder gebruik maken van en minder worden doorverwezen voor uitstrijkjes van de baarmoederhals, waardoor mogelijke afwijkingen minder snel worden herkend.

Publicaties en downloads

 • Download & Tools
 • Gezondheid
 • ...

Folder Alliantie Gezondheidszorg op maat

Bekijken
 • Download & Tools
 • Gezondheid
 • ...

Begrippenlijst Alliantie Gezondheidszorg op Maat

Bekijken

Voor vragen kun je contact opnemen met Eva de Haan van WOMEN Inc., via eva@womeninc.nl of 020-7884231.

Activiteiten

september 2020

Webinar LHBTI-sensitieve zorg in je gemeente

 

september 2020

Talkshow Queer & mentale gezondheid

Nederland mag dan misschien wel een van de meest LHBTQI+ tolerante landen zijn, de kans op mentale struggles – zoals eenzaamheid en depressie – is een stuk groter als je queer bent. Ook in de (geestelijke) gezondheidszorg is de witte heteroman nog steeds het uitgangspunt, waardoor LHBTIQ+’ers niet altijd de zorg krijgen die ze nodig hebben. In deze talkshow, waarvan het programma mede door Rutgers werd samengesteld, onderzoeken we hoe het ervoor staat met de mentale gezondheid van de LHBTIQ+ gemeenschap en wat ervoor nodig is om deze te verbeteren.

Kijk de talkshow terug

 

september 2020

Talkshows Kopzorgen: Genderverschillen op de sofa

Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen mensen in de geestelijke gezondheidszorg op het gebied van sekse en gender? En hoe kunnen we hier rekening mee houden?

In de gezondheidszorg is het mannenlichaam nog steeds het uitgangspunt. Doordat veel wetenschappelijk onderzoek van oudsher is gebaseerd op het mannenlichaam, mist er veel kennis over genderverschillen – ook op het gebied van mentale gezondheid. Zo worden bij vrouwen ADHD en autisme vaak gemist of pas op latere leeftijd ontdekt. Angststoornissen en depressie daarentegen komen twee keer zo vaak voor bij vrouwen als bij mannen.

Maar is dat echt zo? Of zoekt een depressieve man minder snel hulp en wordt zijn depressie niet herkend? Over deze vraag en veel meer gaat deze talkshow.

Kijk de talkshow terug

augustus 2020

Online Masterclass Inclusieve Gezondheidszorg Vrije Universiteit Amsterdam

Ymke Kelders (Rutgers kenniscentrum seksualiteit) en Metty Spelt (WOMEN Inc.) gaven de online Masterclass ‘Inclusieve gezondheidszorg’ aan 400 eerstejaars geneeskundestudenten van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU Amsterdam), als onderdeel van de officiële opening van het studiejaar.

Het is belangrijk om deze aankomende artsen nu al te vertellen over het belang van zorg op maat en hen te leren hoe je op een sensitieve manier in gesprek kunt gaan.

juni 2020

Maand van de gezondheid

In juni organiseerde WOMEN Inc. de Maand van de gezondheid, waarin extra aandacht werd gevraagd voor gendersensitieve gezondheidszorg.

februari 2020

Gezondheidsbeurs Utrecht

Op 6 februari stonden we met een stand op de Gezondheidsbeurs in de Jaarbeurs Utrecht voor een breed geïnteresseerd publiek.

 

Januari 2020

Dag van de Eerstelijns Egmond

Op 15 januari waren we aanwezig op de Dag van de Eerste Lijn, een congres dat is bedoeld voor iedereen die eerste zorg geeft waar dat nodig is. De beroepsgroep bestaat uit huisartsen, ambulancemedewerkers, thuis- en mantelzorgers, en iedereen die werkt in de zorg die gericht is op het snel beter maken van de patiënt.

november 2019

NVDA congres

We waren aanwezig op het congres van de Nederlandse Vereniging van Doktersassistenten in Bussum, waar we met veel geïnteresseerde professionals spraken.

 

april 2019

Lancering campagne ‘Komt een mens bij de dokter’

De Alliantie lanceert haar nieuwe campagne ‘Komt een mens bij de dokter’ om het publiek, de eerstelijns zorgsector en de overheid bewust te maken van de rol die sekse, gender, seksuele oriëntatie en levensloop spelen bij aandoeningen en de behandeling ervan.

Bekijk de campagne

april 2019

Congres Iedere Patiënt is Anders

Alliantie Gezondheidszorg op Maat organiseert het congres iedere patiënt is anders. Zorgprofessionals krijgen nieuwe inzichten over sensitiviteit in de zorg in Nederland op het gebied van sekse, gender en seksuele oriëntatie.

Lees het congresverslag

november 2018

NHG-congres

De Alliantie is aanwezig bij het NHG-congres 2018 (Nederlands Huisartsen Genootschap).

Lees meer over het NHG-congres

 

Oktober 2018

Dag van de Eerstelijns

De Alliantie is aanwezig bij de Dag van de Eerstelijn in Amsterdam georganiseerd door Dokh.

september 2018

Womb Symposium

Xanne Visser, redacteur gezondheid bij WOMEN Inc., spreekt tijdens het Womb symposium: Vrouw, voeding en vruchtbaarheid.

Lees meer over het symposium

mei 2018

Interview Nederlandse Vereniging Gender & Gezondheid

Jannet Vaessen, directeur WOMEN Inc., wordt geïnterviewd over de Alliantie op het openingscongres van de Nederlandse Vereniging Gender & Gezondheid.

Lees het interview hier

april 2018

Presentatie expertmeeting Diversity in Care

Bouko Bakkers, Senior Consultant Seksual & Gender diversity bij Rutgers, geeft een presentatie tijdens een expertmeeting van het kennisnetwerk Diversity in Care (VumC)

april 2018

Alliantie Gezondheidszorg op Maat officieel van start

COC Nederland, Rutgers en WOMEN Inc. kondigen aan dat de Alliantie Gezondheidszorg op Maat officieel van start is. Deze Alliantie stelt de mens centraal en niet alleen de aandoening, want: iedere patiënt is anders. In de huidige gezondheidszorg is nog onvoldoende kennis op het gebied van gender, seksuele oriëntatie, geslachtskenmerken en leeftijd. Om het publiek, de zorgsector en de overheid bewust te maken van het belang van gender- en LHBTI-sensitieve gezondheidszorg is bundeling, verbreding en verspreiding van kennis nodig.

Gerelateerde Cases

Bekijk meer
 • Case
 • Gezondheid
 • ...

Hoe zit het met gebruik en de mogelijke effecten van medicijnen voor moeder en (ongeboren) kind?

 • Case
 • Gezondheid
 • ...

Ontsluiting kennis over sekse en gender in relatie tot gezondheid

Bekijk meer