Delen

Terugblik bijeenkomst Gender en GGZ

De geslaagde bijeenkomst Gender en GGZ van 3 februari trok meer dan 700 unieke kijkers uit het veld. Onder leiding van Diana Matroos ging de bijeenkomst in op waarom het belangrijk is om aandacht te besteden aan sekse- en genderverschillen binnen de GGZ. Veel onderzoek is van oudsher gedaan onder witte, cisgender mannen. Hierdoor is er nog te weinig kennis over de rol die sekse en gender spelen binnen de GGZ, terwijl dit belangrijk is om zorg op maat te kunnen leveren.

In deze bijeenkomst werd veel gesproken over de verschillen tussen vrouwen en mannen, maar het is van belang dat in de toekomst meer onderzoek wordt gedaan naar en aandacht wordt besteed aan sekse- en genderdiversiteit in de volle breedte.

Presentaties

Drie onderzoekers presenteerden hun onderzoek in het kader van dit thema. Michel Nivard, universitair docent biologische psychologie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, vertelde over hoe psychiatrische aandoeningen veroorzaakt worden door een samenspel van genen en de omgeving.

Gonneke Stevens, universitair hoofddocent aan de Universiteit Utrecht, bood inzicht in de ontwikkeling van mentale klachten bij jongeren en de invloed die een migratieachtergrond of sociaal-economische status kan hebben op het zoeken en vinden van hulp.

Els Blijd-Hoogewys, klinisch psycholoog, psychotherapeut en cognitief gedragstherapeut, deelde haar ervaringen met sekse- en genderverschillen in de diagnosestelling bij autisme en de onderdiagnosticering van autisme bij vrouwen.

 

Download hier de presentaties

 

 

Suzan’s lange zoektocht naar de juist hulp maakte indruk. Haar hele verhaal is te beluisteren in aflevering #5 van de WOMEN Inc. podcast. Bekijk hier haar video.

 

Keynote spreker was Iris Sommer, schrijver en hoogleraar psychiatrie aan het Universitair Medisch Centrum Groningen. Zij bestudeert de neurobiologische verschillen tussen het vrouwen- en mannenbrein en de invloed hiervan op mentale klachten.

 

Download hier haar presentatie

 

In deze presentaties kwam duidelijk naar voren dat vooroordelen en stereotypes over mannen en vrouwen nog zeer bepalend zijn in het stellen van een diagnose en de behandeling binnen de geestelijke gezondheidszorg.

Lancering Alliantie Gender en GGZ

Na deze presentaties was het tijd om officieel de Alliantie Gender en GGZ te lanceren. Jannet Vaessen, directeur-bestuurder van WOMEN Inc. ging in gesprek met psychiaters Rutger Jan van der Gaag en Patricia van Wijngaarden en Véronique Timmerhuis van ZonMw. De Alliantie overhandigde het eerste exemplaar van de missie en kennisprioritering aan Hare Majesteit Koningin Máxima.

 

 

Zoals Jannet Vaessen verwoordde:

“Onderzoek, onderwijs, praktijk en publiek, dat is een unieke combinatie die samenkomt in deze alliantie.”

De Alliantie Gender en GGZ bestaat uit: de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie, het Nederlandse Instituut van Psychologen, de Landelijke Vereniging POH-GGZ, de Nederlandse ggz, de Nederlandse Vereniging Gender en Gezondheid, de RINO Amsterdam opleidingen, Samen Sterk zonder Stigma en MIND.

Lees meer over de alliantie op en blijf op de hoogte via: www.alliantiegenderenggz.nl 

Gerelateerde artikelen

Bekijk meer
  • Actueel
  • ...

“Ik kan er niet mee leven dat klachten van vrouwen atypisch worden genoemd”

  • Actueel
  • ...

Hoe voelt het om een depressie en angststoornis te hebben?

  • Actueel
  • ...

M/V-verschillen bij depressie, autisme en verslaving

Bekijk meer