Delen

Gelukkig getrouwd? Dit is hét moment om je voor te bereiden op een scheiding

WOMEN Inc. stond vorig jaar op de Huishoudbeurs, waar we mensen vroegen naar hun relatiestatus en financiële situatie. De mensen die gelukkig getrouwd waren? Die bleven dat natuurlijk allemaal voor de rest van hun leven. Tenminste, dat is waar je van overtuigd bent wanneer je samenleeft met degene van wie je houdt. Van deze groep mensen hield niemand rekening met een eventuele scheiding. Toch is onze boodschap aan hen: er is geen beter moment om dat te doen dan nu.

Een derde van alle huwelijken in Nederland eindigt in een echtscheiding. Dat is niet hetgene waar je rekening mee houdt op het moment dat je elkaar het ja-woord geeft, maar omdat de impact van een scheiding vaak groot is (en het dus vaak voorkomt), is het goed er rekening mee te houden. Naast de emotionele kant zit er namelijk ook een belangrijk financieel aspect aan scheiden: 

    • Koopkracht. Vrouwen verliezen na een scheiding een kwart van hun koopkracht. Voor mannen is dit percentage een stuk lager, namelijk slechts 0,2%. Een verklaring voor dit verschil is het feit dat vrouwen veel meer onbetaald werk doen, en mannen vaak de kostwinner zijn binnen een gezin. 
    • Pensioen. Bijna 70 procent van de Nederlandse vrouwen praat bij een scheiding niet over het pensioen dat tijdens het huwelijk is opgebouwd. Terwijl je als partners recht hebt op de helft van het pensioen dat de ander heeft opgebouwd tijdens het huwelijk. Hier moet je wel aanspraak op maken, maximaal twee jaar na de scheiding.
    • Alimentatie. Na een scheiding bestaat er nog één plicht tussen ex-partners: de onderhoudsplicht. Alimentatie, vaak een beladen onderwerp, is hier het belangrijkste onderdeel van. Het is belangrijk om de afspraken over alimentatie op papier te zetten: de één kan het bedrag te hoog vinden, de ander te laag. Soms betaalt een ex-partner niet of vindt één van de twee dat de alimentatie niet op de juiste manier wordt besteed. Afspraken op papier kunnen dit voorkomen.

Het bovenstaande bewijst dat het enorm belangrijk is om financiële afspraken te maken over de periode na een eventuele scheiding waar beide partners zich in kunnen vinden. In Nederland wordt dit nog vaak nagelaten: ruim 40% van de gescheiden mensen heeft achteraf spijt van gemaakte financiële afspraken.

Wil je er niet voor verrassingen komen te staan is het dus belangrijk je voor te bereiden op de financiële gevolgen van een scheiding. Juist op het moment dat jullie huwelijk nog een gelukkig huwelijk is.

Reality Check

WOMEN Inc. hoopt samen met pensioenfonds ABP het financieel bewustzijn onder vrouwen te vergroten. Weet jij hoe je er financieel voor staat of ben je op zoek naar de juiste informatie? Ga naar realitycheck.nl en krijg meer inzicht in jouw situatie. Lees ook het verhaal van Yuliana, die vertelt over haar keuzes na haar scheiding.

Doe de Reality Check

Gerelateerde artikelen

Bekijk meer
  • Actueel
  • Werk
  • ...

Ouders gezocht voor deelname aan kinderopvang campagne

  • Actueel
  • Werk
  • ...

"Door de coronacrisis heb ik noodgedwongen de kinderopvang moeten stopzetten."

  • Actueel
  • Media
  • ...

Gezocht: Films voor de WOMEN INClusieve Filmlijst!

Bekijk meer