maak van migraine een hoofd zaak
2 miljoen Nederlanders leven met een (chronische) hersenziekte: migraine. Dat is dus geen bijzaak. Dat is een hoofdzaak. Help de vooroordelen de wereld uit! Dus spread the word: #migraineiseenhoofdzaak.
FEITEN & CIJFERS
in de media
Met de campagne waren we veel zichtbaar in de media. Enkele voorbeelden vind je hiernaast.
veelgestelde vragen
Als je last hebt van hoofdpijnklachten, kun je naar de huisarts voor advies. De huisarts zal een aantal vragen stellen over de intensiteit en frequentie van de klachten, om vervolgens tot een diagnose te komen en een behandeling voor te stellen.
Veel mensen met hoofdpijn (of migraine) gaan niet naar de huisarts, terwijl ze hier wel bij gebaat kunnen zijn. Als je regelmatig hoofdpijn of migraine hebt, die niet met een pijnstiller te verhelpen is en die je beperkt in je doen of laten, is het raadzaam om een afspraak bij de huisarts te maken. Ook is het raadzaam om bij overmatig gebruik van medicatie (10-15 dagen per maand) bij de huisarts langs te gaan.
Meer informatie vind je op allesoverhoofdpijn.nl
Migraine is een complexe ziekte met wisselende symptomen. Wat kun jij doen als je denkt dat je misschien migraine hebt?
1. Houd een (hoofdpijn)dagboek bij om inzicht te krijgen in jouw migraine.
Er bestaan verschillende soorten dagboeken om inzicht te krijgen in jouw hoofdpijn- en migraineklachten. Kijk welke het beste bij jou past en neem het ingevulde dagboek mee naar je huisarts (of andere zorgverlener). Voorbeelden van hoofdpijndagboeken vind je onder andere op:
Thuisarts
De Hoofdpijnkalender
Migraine Buddy
2. Denk je dat je migraine hebt? Ga dan naar je huisarts en vraag advies.
Bereid je bezoek goed voor met behulp van onze gesprekskaart.
3. Bepaal na het stellen van de diagnose samen met de huisarts de beste behandeling.
Behandelopties
Als je last hebt van migraine, is het nemen van medicatie een mogelijke behandeloptie. Het is voor mensen met migraine mogelijk om medicijnen in te nemen wanneer een migraineaanval optreedt, om deze aanval te bestrijden. Dit wordt een aanvalsbehandeling genoemd. Zo kan iemand met migraine vrij verkrijgbare medicatie bij de drogisterij of apotheek krijgen, zoals paracetamol. Als dit niet helpt, kan de huisarts advies geven over de dosering en moment van inname van de pijnstiller.
Werkt een verhoogde dosis van een pijnstiller niet voldoende, is het mogelijk om acute (hoofdpijnspecifieke) pijnmedicatie via de huisarts te verkrijgen, zoals NSAID’s of triptanen. Niet alle patiënten reageren hetzelfde op bepaalde medicijnkeuzes. Als een medicijn onvoldoende effect heeft of er te veel bijwerkingen optreden, kun je een ander soort geneesmiddel proberen. Dat betekent dat je kunt kiezen voor een triptaan, als een NSAID onvoldoende effect heeft. Heeft een bepaald merk triptaan onvoldoende effect, is het de moeite waard om andere triptanen ook te proberen.
Als je twee of meer aanvallen per maand hebt, zal de huisarts de mogelijkheid van preventieve behandeling bespreken. Deze (meestal dagelijkse) medicatie wordt gebruikt om te voorkomen dat aanvallen vaak optreden en zijn via de huisarts of neuroloog verkrijgbaar. Krijg je ondanks de preventieve medicatie toch een aanval, kun je op dat moment ook medicijnen voor een aanvalsbehandeling gebruiken. Verder is het mogelijk om doorverwezen te worden naar een andere specialist – zoals een (hoofd)pijnspecialist, psycholoog of fysiotherapeut (afhankelijk van het ziektebeeld) -, om andere behandelopties te bespreken. Hiervoor bestaan ook gespecialiseerde hoofdpijnneurologen en hoofdpijncentra.
Meer weten over behandelmogelijkheden? Bekijk ook de wegwijzer van Hoofdpijnnet en informatie over de Vereniging Nederlandse Hoofdpijncentra.
Migraine beïnvloedt je leven, je gezondheid en ook je werk. Want migraine valt niet te plannen en komt dus vaak op onverwachte momenten. Bijvoorbeeld als je in een belangrijke afspraak zit of een deadline hebt.
Vaak zijn medewerkers met migraine in staat om met medicatie – en wellicht een korte periode van rust – door te werken. Toch kan het ook zijn dat je door een migraineaanval minder productief bent of je ziek moet melden. Zo wijzen sommige onderzoeken uit dat mensen met migraine naar schatting per jaar gemiddeld drie tot zeven dagen als gevolg van hun ziekte verzuimen.
Vanwege schaamte en taboe vertellen werknemers hun werkgever vaak niet over hun migraine. Terwijl openheid over je migraine juist kan helpen om het begrip bij je werkgever, leidinggevende of collega te vergroten, en je in samenspraak soms simpele aanpassingen kan doorvoeren waar jullie allebei mee geholpen zijn.
Migraine heeft veel impact, zowel lichamelijk als op sociaal vlak. Migrainefonds / Hoofdpijnnet zet zich in voor meer onderzoek, projecten die bijdragen aan een betere kwaliteit van leven voor patiënten en behartigt hun belangen. Migrainefonds / Hoofdpijnnet biedt een netwerk voor mensen met ernstige hoofdpijn, zoals migraine. Je kunt bij ze terecht voor steun, erkenning en een betere behandeling. Ze organiseren bijeenkomsten en je kunt bellen naar de Hoofdpijnlijn en het Adviespunt Werk.
Meer informatie vind je op allesoverhoofdpijn.nl
Partners
De campagne is een initiatief van de Coalitie Migraine, bestaande uit WOMEN Inc., het Migrainefonds, de VNHC en de NHV en wordt ondersteund door Novartis, Allergan, Teva Nederland B.V. en GSK.