Doorbreek de cyclus
FEITEN & CIJFERS
Doel van de campagne
Met deze campagne geven we inzicht in wat hevig menstrueel bloedverlies voor verschillende mensen betekent. We delen hun verhalen over hoe zij de symptomen hebben herkend en welke zorg zij hebben ontvangen. Op deze manier doorbreken we de cyclus en vergroten we het bewustzijn over hevig menstrueel bloedverlies.
Weet jij wanneer veel te veel is? Doe de menstruatiecheck
veelgestelde vragen
De loonkloof wordt berekend door uit te gaan van het gemiddeld bruto uurloon van alle mannelijke werknemers en het gemiddeld bruto uurloon van alle vrouwelijke werknemers in Nederland. Het verschil hiertussen is de loonkloof. De loonkloof wordt deels veroorzaakt door de verschillende posities van mannen en vrouwen op de arbeidsmarkt. Verschil in opleiding, werkervaring, de beroepssector en functieniveau kunnen een deel van de loonkloof goed verklaren. Er blijft ook een deel over dat niet verklaarbaar is en ook te maken heeft met discriminatie.
Vaak wordt er geen specifieke oorzaak gevonden voor hevig menstrueel bloedverlies. Weinig mensen met hevig menstrueel bloedverlies praten hierover en niet iedereen durft om hulp te vragen binnen de zorg, terwijl de impact groot is.
De gezondheidszorg is van oorsprong gebaseerd op onderzoek dat vooral onder mannen is uitgevoerd. Redenen hiervoor waren o.a. dat de schommelende hormonen van vrouwen moeilijk zouden zijn om mee te nemen in onderzoek. Daarnaast bestond de angst dat het onderzoek invloed zou hebben op een mogelijke zwangerschap. Hierdoor bleven verschillen in aandoeningen – zoals dat hartinfarcten bij vrouwen andere symptomen kunnen geven dan bij mannen – lang onderbelicht. Hoewel het vanaf de jaren ’90 verplicht is om bij onderzoek een afspiegeling van de patiëntenpopulatie te gebruiken, zien we dat er nog veel kennis over sekse- en genderverschillen – en cyclus- en hormoongerelateerde aandoeningen – in de gezondheidszorg mist.
Als we kijken naar cyclus- en hormoongerelateerde klachten en aandoeningen – waaronder hevig menstrueel bloedverlies – duurt het stellen van diagnoses vaak nog lang en missen nog passende behandelingen. Dit komt, naast gebrek aan kennis, ook doordat er vaak vanuit wordt gegaan dat klachten en pijn bij menstruatie en hormoonschommelingen erbij horen. Vrouwen denken vaak zelf dat hun klachten niet ernstig genoeg zijn en erbij horen, maar ook zorgverleners herkennen de mogelijk achterliggende aandoeningen die bij de klachten horen niet altijd.
Daarom schreven wij een manifest voor de politiek met daarin de oproep om meer te investeren in onderzoek naar cyclus- en hormoongerelateerde aandoeningen, waaronder de overgang. Want zonder financiering van gedegen onderzoek en implementatie van opgedane kennis in de praktijk blijven diagnoses lang uit, missen de juiste behandelingen en zal terughoudendheid voor bepaalde behandelmethoden blijven bestaan.