Maak menstruatie bespreekbaar

Wereldwijd bestaan er duizenden woorden voor menstruatie. Zo wordt er in China gesproken over de ‘Grote Tante’ en in Frankrijk is ‘De Engelsen zijn geland’ een veelgebruikte uitdrukking voor menstrueren. Dit zijn geen leuke anekdotes of grappige synoniemen, maar eufemismen. Een eufemisme is een minder confronterende bewoording van zaken waarop een algemeen taboe rust.

 

In Nederland zeggen we vaak ‘ongesteld zijn’. Het woord ongesteld is sinds de 20e eeuw een eufemisme voor menstruatie. Daarvoor betekent het ‘in een slechte toestand verkerend’, ‘van streek’ en ‘onpasselijk’, en is dus vergelijkbaar met de uitdrukking dat het ‘slecht met iemand is gesteld’. Maar mensen die menstrueren zijn niet per definitie van streek of in slechte toestand. Het is gewoon onderdeel van het dagelijks leven.

Taboe = schadelijk

Ondanks dat menstruatie een normaal onderdeel is van het lichaam, blijft het in onze samenleving een taboe. Maar, wat is er eigenlijk mis met een taboe? Taboes werken stereotypen en een kennisgebrek in de hand omdat er niet over menstruatie wordt gepraat. De stereotypen en het kennisgebrek over menstruatie hebben een grote impact op de mentale en fysieke gezondheid van mensen die menstrueren. Door dit taboe hebben veel mensen geen idee wat ‘normaal’ is en met welke klachten je naar de dokter gaat. Zolang we gesprekken over menstruatie, bijvoorbeeld op werk en op school, niet normaal en stereotype-vrij maken, zal menstruatie nooit een gewoon en taboe-vrij onderdeel van onze samenleving worden.

 

Het taboe doorbreken

Menstrueren is geen keuze, het taboe doorbreken wel. Het taboe op menstruatie werkt als een vicieuze cirkel: een taboe leidt tot schaamte en schaamte vergroot een taboe. Pas wanneer grote groepen zich uitspreken, en organisaties, werkgevers, scholen en overheden hun verantwoordelijkheid nemen, kan deze cirkel doorbroken worden.

25%

van de Nederlandse meisjes en vrouwen tussen 12 en 25 jaar houdt het liever voor zichzelf als ze ongesteld zijn

vrouwen schamen zich als ze zouden doorlekken

voelt zich vies wanneer zij menstrueren

37%

van de mannen vindt menstruatie vies

Lees meer

Menstruatiearmoede

De financiële last van menstruatieproducten is vooral een probleem voor mensen met een verhoogde economische kwetsbaarheid.

Lees meer

Partners

Menstruatie maken we niet in ons eentje bespreekbaar, dat doen we samen met jou en een heleboel partners.