"Een aspirientje en dan niet meer zeuren over menstruatiepijn"

Lees hier de uitgeschreven versie van de podcast 

 

Op een dag begint Miranda te bloeden uit haar navel. Na een jarenlange zoektocht langs verschillende specialisten krijgt ze, net als ruim 400.000 andere Nederlandse vrouwen, de diagnose endometriose. Ze vertelt hoe onwetendheid zorgde dat ze zo lang moest wachten op een diagnose en welke gevolgen dit heeft voor haar leven.

1 op de 10 vrouwen heeft naar schatting endometriose

Endometriose is een chronische aandoening waarbij weefsel dat lijkt op baarmoederslijmvlies buiten de baarmoederholte voorkomt. Het weefsel kan op een of meerdere organen in de onderbuik zitten, bijvoorbeeld de darmen. Dit kan zorgen voor ontstekingen, leiden tot klachten als een pijnlijke menstruatie, buikpijn, darmproblemen en pijn tijdens de seks en bij de ontlasting. Ook kan het leiden tot chronische bekkenpijn en verminderde of zelfs onvruchtbaarheid.

Naar schatting komt endometriose voor bij 1 op de 10 vruchtbare vrouwen. Toch wordt endometriose nog heel vaak niet herkend door vrouwen en zorgverleners, omdat de extra oorzaak ervan nog niet bekend is en diagnosemethoden, zoals een echo, niet altijd uitsluitsel bieden. Zo duurt het gemiddeld 7 tot 10 jaar voordat vrouwen de diagnose endometriose krijgen.

Het behandelen van endometriose kan op verschillende manieren, met bijvoorbeeld medicijnen, operaties of alternatieve behandelmethoden. Het is belangrijk om alle mogelijkheden met je arts te bespreken, om gezamenlijk tot een behandelplan te komen. Meer weten waar je hiervoor terecht kunt? Kijk ook op de zorgwijzer van de Endometriose Stichting Thuisarts.nl.

 

Ga terug naar de Homepage

Meer verhalen over endometriose

Column

"Nog steeds wordt gedacht dat hevige menstruatie-klachten normaal zijn"

"Een derde van de vrouwen geeft aan dusdanige klachten te hebben tijdens hun menstruatie, dat dit hen beperkt in het dagelijks leven. Natuurlijk heeft niet elk van hen endometriose, maar een groot deel wel"

Interview

"Stel als huisarts de juiste vragen"

“Denk bij vrouwen met buikpijnproblemen, ook eens aan endometriose. Als iemand langskomt met langdurige buikklachten is het goed om door te vragen naar de menstruatie."

Interview

"Ik wil dat de pijn stopt, maar ik wil ook ooit nog kinderen"

Radio-DJ Angelique Houtveen is de host van onze podcast ‘Komt een mens bij de dokter’. In aflevering 4 van de podcast, waarin ze spreekt met Miranda die endometriose heeft, vertelt ze dat ze kortgeleden zelf ook deze diagnose heeft gekregen.

Luister ook de podcast van Noor

Noor heeft maandenlang hevige paniekaanvallen zonder te weten waardoor het komt. De huisarts doet het af als een fysiek probleem. Als ze publieke plekken steeds meer begint te vermijden, trekt ze opnieuw aan de bel. Uiteindelijk lukt het haar met de juiste hulp om open te zijn over haar mentale problemen. En over wat door de juiste therapie na jaren naar boven komt: dat Noor in haar vroege jeugd is misbruikt.

 

Klik hier om te luisteren