"De drempel is hoog om bij een psycholoog aan te kloppen."

Lees hier de uitgeschreven versie van de podcast

 

Noor heeft maandenlang hevige paniekaanvallen zonder te weten waardoor het komt. De huisarts doet het af als een fysiek probleem. Als ze publieke plekken steeds meer begint te vermijden, trekt ze opnieuw aan de bel. Uiteindelijk lukt het haar met de juiste hulp om open te zijn over haar mentale problemen. En over wat door de juiste therapie na jaren naar boven komt: dat Noor in haar vroege jeugd is misbruikt.

Psychische problemen

45% van de Nederlanders geeft aan dat ze bij de huisarts niet open en eerlijk kunnen spreken over psychische problemen. Het kan voor mensen lastig zijn om over onderwerpen te praten waar ze schaamte bij voelen. Toch is het belangrijk om hierover open te kunnen praten, zodat de juiste diagnose wordt gesteld en een passende behandeling kan worden gestart.

Luister ook naar het verhaal van Annelies

In de spreekkamer is niet altijd voldoende begrip voor en kennis over intersekse. Intersekse personen lopen in hun leven vaak tegen vooroordelen aan en ontvangen niet altijd passende zorg, er is vaak zelfs sprake van overmedicalisering. Ook Annelies (35) ervoer dit. Als ze op haar 17e bij de huisarts komt vanwege een uitblijvende cyclus, komt ze terecht in een stroom van onnodige behandelingen, die ze – achteraf gezien – nooit had willen ondergaan.

 

Klik hier om te luisteren