Delen

Ouders Martin en Milena over het kinderopvangstelsel

Milena (38) en Martin (44) uit Bussum zijn ouders van twee jongens van 4 en 8 jaar.

Wat dacht je toen je voor het eerst kinderopvang moest uitzoeken?

Martin: “Hoe gaan we dit doen? Hier heb ik niet voor geleerd. Het regelen van kinderopvang en het aanvragen van de kinderopvangtoeslag ging gelukkig goed, maar ik schrok wel van de kosten. We hebben gelukkig goede banen maar zelfs dan is het krap. Dat je denkt van: ‘Goh, heeft het nog wel zin om überhaupt te gaan werken?’. Stoppen met werken was geen optie omdat we ons werk leuk vinden en onszelf willen blijven ontwikkelen, maar het is wel pittig.”

Milena: “Ja en dan denk je ook: wij zijn wel twee werkende ouders met goede banen. Kan je nagaan als er maar één werkt of als er minder financiële mogelijkheden zijn, dan is dit echt een hele ingewikkelde keuze.”

Is kinderopvang een noodzaak?

Martin: “Voor ons wel. Ik zou niet weten hoe we ons leven zonder kinderopvang zouden kunnen inrichten. Wij hebben geen hulptroepen. Onze ouders zijn niet meer in staat om de kinderen op te vangen. Broers en zussen wonen niet in de buurt.”

Milena: “Daarop aanvullend vind ik kinderopvang noodzakelijk om geestelijk gezond te blijven en je relatie goed te houden. Niet dat we zouden scheiden als er geen kinderopvang was, maar tijd voor jezelf, je eigen ontwikkeling, financiële onafhankelijkheid, dat zijn voor mij belangrijke zaken.”

Wat vinden jullie van de betaalbaarheid van kinderopvang?

Martin: “Kinderopvang is duur.”
Milena: “Ja, kinderopvang is duur maar gezien de kwaliteit van de zorg die wij krijgen voor onze kinderen is het ‘t absoluut waard. Onze kinderopvang en de medewerkers zijn echt fantastisch. Als ik zie hoe mijn zoon sociaal-emotioneel ontwikkeld is in het afgelopen jaar en nu ook echt klaar is om de stap naar de kleuterschool te zetten; dat was ons niet gelukt zonder hun hulp. En dat zou ik alle kinderen gunnen.”

Hoe zou kinderopvang er in de toekomst uit moeten zien volgens jullie?

Milena: “Het kinderopvang stelsel is toe aan verandering. Zeker in tijden van crisis kijken we als maatschappij naar welke grote systemische veranderingen we nú kunnen doorvoeren. Het anders inrichten van kinderopvang is wat mij betreft ook een speerpunt. Werk is blijvend veranderd en al jaren is de trend zo dat werk steeds flexibeler wordt ingericht en dat steeds meer mensen uit verschillende inkomensbronnen werk hebben. Dat betekent een flexibele houding ten aanzien van werk, en dat zou dus ook een flexibele houding ten aanzien van kinderopvang teweeg moeten brengen. Waarbij het toegankelijk en betaalbaar is voor iedereen. Dan krijgen wij vrouwen, mannen, vaders, moeders en kinderen gelijke kansen en kunnen we in een gelijkwaardige maatschappij opgroeien.”

Martin: “Ik kan mij daar alleen maar bij aansluiten: het is ongelooflijk belangrijk dat alle kinderen dezelfde kansen krijgen, dezelfde mogelijkheden krijgen zodat we straks een nog betere generatie hebben.