Hoger opgeleide vrouw is financieel onbewust

Vanmorgen heeft Professional Women’s Network de opvallende resultaten van het onderzoek ‘Women & Money’ gepresenteerd, waaruit blijkt dat hoogopgeleide vrouwen financieel bewusteloos zijn. Saskia de Hoog, programmamaker en redacteur bij WOMEN Inc., was erbij als expert.

In samenwerking met WOMEN Inc. heeft het Professional Women’s Network data verzameld onder hoogopgeleide (HBO+) werkende vrouwen in Nederland over financiën. Uit de resultaten blijkt dat vrouwen een grote financiële verantwoording dragen, maar desondanks weinig bezig zijn met thema’s als pensioen en salarisonderhandeling.

Geen aandacht voor pensioen en onderhandelen
Van de Nederlandse respondenten zegt 35,4 procent een eigen pensioenplan te hebben. Dit is opvallend laag in vergelijking met de rest van Europa, waar het percentage op 60,3 procent ligt. Daarnaast zijn de ondervraagde Nederlandse vrouwen maar weinig bezig met het verbeteren met hun eigen financiële situatie. Zo vraagt maar liefst 70,3 procent van de respondenten niet om salarisverhoging en voelt 67,4 procent zich ook niet voorbereid om onderhandeling hierover in te gaan. De gemiddelde resultaten in Europa liggen procentueel gezien lager. Van de Europese vrouwen vraagt 66,3 procent gemiddeld niet snel om salarisverhoging.

De resultaten van dit onderzoek laten duidelijk zien dat er veel meer aandacht nodig is voor thema’s als pensioen en salarisonderhandeling. Klik hier om het volledige rapport te bekijken of hier om alleen de grafieken te bekijken.