Het pensioenverhaal van Elizabeth


 

'Toen ik ging scheiden was ik met mijn hoofd bij zoveel andere dingen, mijn pensioen was echt het laatste waar ik aan dacht.' 

Op mijn 23e kwam ik naar Nederland vanuit Kenia. Ik ben toen sociologie gaan studeren in Utrecht. Na mijn studie ben ik aan het werk gegaan, bij een werkgever dus ik bouwde wel pensioen op. Maar ik moet zeggen dat ik daar niet bewust mee bezig was. Ik had sowieso geen idee hoe dat in Nederland geregeld is, en dat het eigenlijk zo belangrijk is. Misschien kwam dat ook door mijn jonge leeftijd. Bovendien ging het opbouwen ook automatisch, ik hoefde er niet over na te denken. Ik was getrouwd en mijn partner regelde eigenlijk vanaf het begin al onze financiën. We hadden er nooit gesprekken over, helemaal niet over pensioen.

Toen ik in 2007 wegging bij mijn partner heeft hij ook toen alles geregeld. Ik was niet met die kant van het verhaal bezig. Ik was ontzettend moe, verdrietig en bang en wilde het zo snel mogelijk achter de rug hebben. Ik heb eigenlijk nooit iemand om financieel advies gevraagd, over de praktische kanten heb ik met niemand gesproken. Ik denk dat dit ook kwam omdat ik me schaamde voor hoe het gelopen is. Voor mezelf maar nog meer voor mijn ouders, die hadden nog een groot trouwfeest gegeven in ons dorp. Waar ik vandaan kom wordt een scheiding gezien als falen. Echt, mijn pensioen was het  laatste waar ik aan dacht! Het zou kunnen dat ik toen afstand heb gedaan van zijn pensioen. 

Pas jaren later heb ik me voor het eerst verdiept in mijn eigen pensioen. Door het stappenplan I love pensioen te doorlopen. Toen kwam ik erachter hoe ik er voor stond. Eigenlijk realiseerde ik me op dat moment pas hoe belangrijk het is om je erin te verdiepen. Nu ik zelfstandig ondernemer ben, is het lastig om pensioen op te bouwen. Maar ik weet dat dit mijn eigen verantwoordelijkheid is en ik ben van plan om zodra mijn bedrijf wat stabieler loopt zelf te sparen voor mijn pensioen. Ik druk vrouwen die scheiden op het hart om advies te vragen van iemand die er verstand van heeft. Zodat je weet dat het goed geregeld wordt!

Ik zou ook aan de Nederlandse overheid willen vragen om informatie in de eigen taal te verstrekken aan migranten die van plan zijn om naar Nederland te komen.   

 

Bekijk hier het I love pensioen stappenplan