Een nieuwe baan? Denk ook aan je pensioen!

Een (nieuwe) baan vinden is leuk en spannend. Je krijgt te maken met een nieuwe functie, andere collega's en zult moeten wennen aan je nieuwe werkgever. Misschien heb je onderhandeld over je salaris en ben je het eens geworden over de ideale werktijden. Maar heb je ook stilgestaan bij je pensioen? Onafhankelijk pensioenexpert Denise Land vertelt waarom dat belangrijk is!

 

Wat moet je voor je pensioen doen als je een nieuwe baan vindt?

Allereerst is het belangrijk dat je het ter sprake brengt bij je nieuwe werkgever. Vraag welk soort pensioenregeling er is bij de organisatie! Ik heb gezien dat er bedrijven zijn die niks regelen voor werknemers. Zij betalen dan meer bruto salaris uit en laten het je verder zelf uitzoeken. Daar moet je dan natuurlijk wel van op de hoogte zijn.

Let op! Vraag bij je nieuwe werkgever altijd naar meer informatie over jouw pensioenopbouw.

 

Wat kun je doen als je werkgever geen pensioenregeling heeft?

Ik ken diverse jonge vrouwen die een baan hebben waarbij hun werkgever geen pensioenregeling heeft voor de werknemers. Zij krijgen dan een hoger bruto-salaris. Ik heb die vrouwen geadviseerd om zelf een spaarrekening te openen en daar maandelijks een gedeelte van hun inkomen op te storten. Dit kan in het begin een gewone spaarrekening zijn die je een leuke naam geeft waardoor het duidelijk is dat het voor jouw pensioen is. Bijvoorbeeld: 'mijn I love pensioen pot'.

 

Vanaf welk moment is het slim om iets anders te doen dan 'een gewone spaarrekening' openen?

Als jouw spaarrekening boven een bepaald bedrag komt, moet je er inkomstenbelasting over gaan betalen. Van de week was dit bij een van mijn klanten het geval. Ik heb haar geadviseerd om een lijfrente-rekening te openen. Zij mag niet onbeperkt storten op de lijfrente-rekening. Een belangrijk voordeel is dat ze dit geld niet zomaar op kan nemen. Als ze het wel voor haar pensioendatum zou opnemen zou ze een forse boete betalen aan de belastingdienst. Het belangrijkste voordeel van sparen via een lijfrente-rekening is dat als je je aan de regels houdt, het wel fiscaal gunstig is omdat je het kunt aftrekken van je inkomen.

 

Welke soort regelingen kom het meest tegen als je aan het werk gaat?

Tegenwoordig hebben veel bedrijven een middelloon-pensioenregeling. Als je van baan wisselt en je nieuwe werkgever heeft ook een middelloon regeling dan verandert er niet zoveel.

Let op! Ik zie steeds vaker dat bedrijven hun pensioenopbouw onderbrengen bij een PPI (Premie Pensioen Instelling). De werkgever stelt dan een individueel pensioenbudget beschikbaar waarmee door de PPI een pensioenvermogen wordt opgebouwd. Vrouwen moeten dan dus zelf in actie komen en bepalen wat ze doen met dit budget.

 

Vertel eens meer over vrouwen die te maken krijgen met zo'n PPI?

Het bedrag dat je kunt sparen via een PPI stijgt met je leeftijd. Een 27 jarige werknemer wilde maximaal sparen voor haar pensioen. Het bleek echter dat het bedrag dat haar werkgever gereserveerd had voor haar pensioenopbouw hoger was dan wat er gezien haar leeftijd maximaal opgebouwd mag worden volgens de fiscale regels. Deze dame had een doorlopend krediet, ik heb haar toen geadviseerd om het restant van het budget dat haar werkgever beschikbaar stelde uit te laten betalen als netto salaris en hiermee haar studieschuld af te lossen. Indirect verbeterde ze zo ook pensioensituatie. Een iets oudere collega besloot naar aanleiding van mijn advies om een gedeelte van haar pensioenbudget te gebruiken voor aflossing van haar hypotheek.

Let op! Ik zie dat pensioenkeuzes steeds individueler worden en dat het belangrijk is om je totale financiële plaatje in beeld te brengen.  Dit kun je gratis doen op www.mijngeldzaken.nl.

 

Heb je nog een laatste tip voor vrouwen die een nieuwe baan hebben?

Check ook altijd wat je bij eerdere werkgevers al hebt opgebouwd. Dit kan heel makkelijk via Mijnpensioenoverzicht.nl.

Wil je snel inzicht in jouw pensioen? Gebruik ons I love pensioen stappenplan!

Bekijk hier de resultaten van ons onderzoek met Mijnpensioenoverzicht.nl