Best Practice Zorgvriendelijke Werkgever: Renault Nederland

Steeds meer vrouwen en mannen combineren werk en zorg. Met de komst van de participatiesamenleving neemt de zorgdruk steeds verder toe. Een goede balans tussen werk en prive wordt daarom steeds belangrijker voor werknemers. Een uitdaging voor werkgevers maar ook een kans om talent aan te trekken en te behouden. WOMEN Inc. belicht graag goede voorbeelden van zorgvriendelijk werkgeverschap.

Mantelzorgvriendelijk beleid van Renault Nederland
Op 11 november ontving Renault Nederland de Erkenning 'Wij werken mantelzorg vriendelijk'. De organisatie heeft een op mantelzorgers gericht persooneelsbeleid en is hiermee een voorloper in de autobranche. 'Een goede balans tussen werk en privé draagt bij aan de motivatie en het enthousiasme van werknemers en daardoor ook aan hun productiviteit' aldus Nicolien van Duinen, HR-directeur van Renault Nederland. Zij vindt dat een modern en innovatief bedrijf rekening dient te houden met de mantelzorgtaken van haar medewerkers. Medewerkers van Renault Nederland kunnen in overleg flexibel of thuiswerken. Daarnaast zijn er een aantal concrete acties ondernomen om een mantelzorgvriendelijk bedrijf te worden:

• Er is een aparte pagina op intranet ingericht over mantelzorg waar naast achtergrondinformatie ook handvatten worden geboden voor de mantelzorgers
• Er is aandacht aan besteed in de HR info krant, deze komt 2 x per jaar uit
• Er zijn brochures over werk en mantelzorg onder de doelgroepen verspreid
• Mantelzorg wordt besproken tijdens het functioneringsgesprek
• Er worden workshops voor leidinggevenden georganiseerd
• Mantelzorg wordt besproken tijdens afdelingsoverleggenWhitepaper 'De winst van zorgvriendelijk werkgeverschap' 
Wat levert het een organisatie op als zij aandacht hebben voor de werk-privé balans van hun medewerkers? WOMEN Inc. en Great Place to Work® hebben samen inzichtelijk gemaakt welke winst er te behalen valt wanneer organisaties ‘zorgvriendelijk’ zijn. Renault Nederland is een van de voorlopers die worden uitgelicht in de whitepaper. Laat je inspireren door de best practices, facts en figures in de whitepaper 'De winst van zorgvriendelijk werkgeverschap'.

» Klik hier en ontvang de whitepaper 'De winst van zorgvriendelijk werkgeverschap'!

Masterclass Modern Werkgeverschap
Uit onderzoek blijkt dat werkgevers zich wel zorgen maken over de toenemende zorgdruk maar nog niet goed weten hoe ze hier mee om moeten gaan. Op 26 november 2015 organiseerde WOMEN Inc. in samenwerking met kennisinstituut Great Place to Work een masterclass voor werkgevers. Vijf best practices kwamen aan het woord en vertelden over de manier waarop zij omgaan met werknemers met zorgtaken.

Lees hier hoe andere werkgevers voorlopen op het faciliteren van de combinatie van werk en zorg:
» Kindergarden
» &samhoud
» Atlassian
» De Gideonsbende (Gemeente Amsterdam)
» Google Nederland
» Yonego