4 tips om werk en mantelzorg te combineren

Ruim 4 miljoen Nederlanders zijn mantelzorger. Mantelzorg is de onbetaalde zorg voor iemand in je omgeving die tijdelijk of langdurig ziek is. Wat heb jij nodig om werk en mantelzorg te combineren zoals jij wilt? Ga aan de slag met de tips van Werk&Mantelzorg en WOMEN Inc.

 

Mantelzorg en werk combineren

 

De combinatie van werk en mantelzorg kan zwaar vallen

Zowel vrouwen als mannen combineren betaald werk met mantelzorg. Vrouwen iets vaker dan mannen. 20% van de vrouwen en 14% van de mannen die mantelzorgen heeft vaak of altijd last van lichamelijke klachten. Daarnaast heeft 18% van de vrouwen en 16% van de mannen die mantelzorgen vaak of altijd last van stress.

 

4 tips voor mantelzorgers:

 

  1. Sta stil bij jouw ideale verdeling. Plan een moment voor jezelf in via www.ikbenerevenniet.nl.
  2. Maak jouw idealen in de verdeling bespreekbaar. Deze gesprekskaart helpt je daarbij.
  3. Waar kun jij nog power gebruiken? Ga aan de slag met M-power, zie www.mantelzorgpower.nl. Hier vind je informatie en inspiratie over werk, jezelf en thuis.
  4. Tijd of geld overhouden? Bereken de gevolgen van jouw werk-zorgverdeling met de WerkZorgBerekenaar.

 

Maak mantelzorg bespreekbaar

Mantelzorgers zelf spreken vaak niet over hun zorgtaken; zij zien of herkennen zich niet als mantelzorger of houden om diverse redenen hun mantelzorgsituatie voor zichzelf. 67% van de vrouwen en 54% van de mannen die mantelzorgen bespreekt hun zorgsituatie met hun leidinggevende. Terwijl uit onderzoek van de Stichting Werk&Mantelzorg blijkt dat collega’s en leidinggevenden hier wel voor open staan. Mantelzorg bespreekbaar maken op de werkvloer kan helpen bij het combineren van werk en mantelzorg.

WOMEN Inc. vroeg via Facebook of vrouwen vinden dat mantelzorg bespreekbaar moet zijn op de werkvloer. Hier was een overtuigende meerderheid het mee eens:

 

 

Kijk hier voor tips voor werkgevers!