Delen

Ursula von der Leyen: de eerste vrouw als voorzitter van de Europese Commissie!

Vandaag is er geschiedenis geschreven in de Europese Commissie. De Duitse Ursula von der Leyen werd na veel discussie benoemd als de nieuw baas van Europa. Dit is de eerste keer dat een vrouw gekozen is voor deze topfunctie. Maar hoe zit dat met de rest van de posities in het Europees Parlement? In dit artikel geven we een overzicht van de man-vrouwverdeling in de Europese politiek.

“Tenslotte was Europa (in de Griekse mythologie, red.) ook een vrouw.”

EU-president Donald Tusk

Overwinningsspeech

Tot het laatste moment was het onzeker of ze genoeg stemmen zou halen. Haar kandidatuur kwam voor velen in Brussel uit de lucht vallen en ze behoorde niet tot de favoriete kandidaten voor de functie. Maar gisteren gaf Von der Leyen de speech van haar leven waarin ze onder andere belooft de achterstelling van vrouwen in de Europese Commissie op te heffen: “Het vervult me met grote trots dat hier eindelijk een vrouw staat. […] Ik ga voor volledige gelijkheid tussen mannen en vrouwen in de Europese Commissie. Er zijn tot nu toe 183 commissarissen geweest, van wie er slechts 35 vrouw waren. Dat is nog geen 20 procent. Wij willen wat ons toekomt!,” zegt Von der Leyen in het Algemeen Dagblad.

De huidige Europese Commissie, die onder leiding stond van de Portugees José Manuel Barroso, telde negen vrouwen. In november loopt de termijn van het huidige dagelijkse bestuur van de EU af. Het is dan aan Von der Leyen om haar belofte waar te maken en een commissie samen te stellen met een 50/50-verdeling van vrouwen en mannen.

Nog altijd té weinig vrouwen in de politiek

In de afgelopen jaren is het aantal vrouwen in het Europees Parlement langzaam gegroeid. Maar met dit tempo duurt het nog wel even voordat de helft van de Europese bevolking op een eerlijke manier gerepresenteerd is.

Voor het eerst een Nederlandse delegatie met eerlijke representatie

De Nederlandse delegatie in het Europees Parlement doet het dit jaar goed: voor het eerst is er een gelijke verdeling van vrouwen en mannen, mede dankzij initiatieven zoals Stem op een Vrouw. Ook o.a. Luxemburg, Slovenië en Oostenrijk hebben een delegatie met een gelijke verdeling tussen vrouwen en mannen. Opvallend is dat Zweden en Finland de enige 2 landen zijn waar vrouwen oververtegenwoordigd zijn, ten opzichte van de overige 21 landen waar mannen oververtegenwoordigd zijn.

Gerelateerde artikelen

Bekijk meer
  • Actueel
  • Werk
  • ...

"Door de coronacrisis heb ik noodgedwongen de kinderopvang moeten stopzetten."

  • Actueel
  • Media
  • ...

WOMEN Inc. lanceert INClusieve Filmlijst

  • Actueel
  • Werk
  • ...

Het Werkt Niet: het systeem rond werk en zorg moet op de schop!

Bekijk meer