WOMEN Inc. Podcast

Is de emancipatie in Nederland voltooid? De verhalen en persoonlijke ervaringen van de mensen die aan het woord komen in de WOMEN Inc. podcast bewijzen van niet. Redacteuren Xanne & Sander praten met mensen die vandaag de dag nog met ongelijke kansen te maken krijgen; op de arbeidsmarkt, in de gezondheidszorg, in de media, in het onderwijs, of waar dan ook.

Podcast #32: Schrijven over femicide

‘Vrouw dood aangetroffen in woning’. Een ogenschijnlijk neutrale zin, die veel invloed heeft op hoe wij denken over femicide – de moord op een vrouw omdat ze een vrouw is. Onze woordkeuze bij onderwerpen als femicide en gendergerelateerd geweld zijn van belang: het bepaalt wie wij zien als dader en slachtoffer. En in sommige gevallen blijft de dader zelfs buiten beeld. In het kader van de Maand van de Beeldvorming spreken we in aflevering 32 hierover met onderzoeker Gosse Minnema. Hij heeft als onderdeel van zijn PhD onderzoek gedaan naar taalgebruik over femicide in de media en welk effect dit heeft op hoe wij naar dit onderwerp kijken.

Podcast #31: Hevig menstrueren

Naar schatting heeft waarschijnlijk 1 op de 3 mensen die menstrueert last van hevig menstrueel bloedverlies, maar weinig van hen praat hierover of krijgt hiervoor de juiste behandeling binnen de zorg. In aflevering 31 gaan we hierover in gesprek met geneeskundestudent Yara Dixon. Zij werd in 2021 gekozen tot ‘Geneeskundestudent van het jaar’, naar aanleiding van haar onderzoek naar dit onderwerp en de symptomenchecker die ze ontwikkelde. We spraken Yara over hevig menstrueren, over hoe moeilijk mensen het nog vinden om hierover te praten en hoe zij zich dagelijks inzet om het taboe op menstruatie te doorbreken.

Podcast #30: Een leven zonder kinderen

Tegenwoordig blijft 1 op de 5 vrouwen kinderloos. Of: 1 op de 5 vrouwen is kindvrij. Of: een niet-moeder. Er zijn veel verschillende manieren om een leven zonder kinderen te omschrijven. Toch wordt er vaak maar op twee manieren over gesproken: of mensen zouden het niet willen, of het lukt ze niet. Voor het genuanceerde verhaal en alles wat daartussenin zit is nog te weinig aandacht. Daarom gaan we in deze aflevering in gesprek met journalist en schrijver Liesbeth Smit. Ze schreef het boek ‘Echte vrouwen krijgen een kind, de stille revolutie van de niet-moeder’. We bespreken met haar hoe onze samenleving is ingericht op het krijgen van kinderen en welke consequenties dit heeft voor mensen zonder kinderen.

Podcast #29: Dikke banen voor dikke buiken

Maar liefst 43% van de werkende vrouwen krijgt te maken met zwangerschapsdiscriminatie. Je wordt bijvoorbeeld afgewezen tijdens een sollicitatie, omdat je zwanger bent. Of je krijgt geen salarisverhoging of promotie als je in verwachting bent. Toch herkent maar een derde van deze werknemers hun ervaring als discriminatie. In deze aflevering staan daarom twee verhalen centraal van vrouwen die zwangerschapsdiscriminatie ervoeren. Zo vertelt Nina over hoe haar nieuwe contract pas inging na haar verlof en wanneer zij “volledig zou zijn hersteld”. Serena deelt hoe een fysiek zware zwangerschap nog zwaarder werd, omdat haar werkgever de wettelijk verplichte rustruimte niet regelde. We bespreken verschillende ervaringen om zwangerschapsdiscriminatie op de werkvloer herkenbaar te maken en zo te voorkomen.

(Denk je nu, het is wat onrustig op de achtergrond? Dat kan kloppen. We moest voor 1 keer uitwijken naar een restaurant in de buurt. De volgende aflevering is weer opgenomen op ons rustige kantoor!)

Podcast #28: De stand van zaken

Als de emancipatie van vrouwen op dit tempo doorgaat duurt het nog 88 jaar (!) tot gendergelijkheid in Nederland is bereikt. Daarom staan we deze aflevering stil bij de stand van zaken binnen het feminisme in onze samenleving. Dit doen we met feminist en historicus Lotte Houwink ten Cate, die promoveert op de tweede feministische golf en seksuele ethiek aan Columbia University in New York. Ook schrijft ze een boek over het spanningsveld tussen feminisme en heteroseksualiteit van de jaren zeventig tot nu. Samen met ons maakt ze de balans op: hoe staan we ervoor op het gebied van gendergelijkheid? Wat betekent feminisme voor haar en hoe kijkt ze naar de toekomst?

Podcast #27: Pink Tax

Als je een drogisterij binnenloopt, is de kans groot dat je producten ziet met een variant ‘voor vrouwen’ en ‘voor mannen’. Bijvoorbeeld scheermesjes met een knalroze of een juist zwarte verpakking. Maar niet alleen de kleur is anders, ook de prijs blijkt niet hetzelfde. Producten gericht op vrouwen zijn namelijk gemiddeld 7% duurder dan die gericht op mannen, en dit verschil kan in een jaar oplopen tot wel 1300 euro! We gaan met activist en feminist Pieke Assmann in gesprek over de Pink Tax! Met Anouk, Djoeke, Jozan en Merel ontwikkelde zij de campagne ‘Weg met de pink tax’ om deze roze belasting aan de kaak te stellen. We spreken haar over wat de Pink Tax nu precies inhoudt, wat dit ons kost en welke mogelijke oplossingen er zijn.

Podcast #26: Werkende vaders

Veel vaders willen meer bij hun kinderen zijn, maar tegelijkertijd is de ‘papadag’ een groot fenomeen, terwijl ‘mamadag’ niet bestaat. Uit de meeste recente Emancipatiemonitor blijkt dat 83% van de Nederlanders vindt dat moeders van kinderen tot 4 jaar 3 dagen of minder moeten werken. 35% van de Nederlanders vindt hetzelfde voor vaders. Conclusie: er heerst een normatief idee over wat vaderschap inhoudt. Hierover gingen we in gesprek met Jasper van den Bovenkamp, zelf vader, die uitlegt wat de term ‘modern vaderschap’ voor hem betekent en hoe hij de werk/zorg-verdeling met zijn partner heeft ingericht.

Podcast #25: Doorbreek de cyclus met Ria

In deze podcast hoor je het verhaal van Ria, die al 13 jaar in de overgang zit. Ze wist vooraf niet dat er bij de overgang meer kwam kijken dan alleen opvliegers, omdat er niet vaak over andere symptomen wordt gesproken. We spraken met haar over hoe zij in het dagelijks leven omgaat met de constante opvliegers – lees: veel airco – en haar verwachtingen voor de toekomst.

Podcast #24: Doorbreek de cyclus met Justa

In deze podcast hoor je het verhaal van Justa. Ze kwam in de overgang na een kankerdiagnose en heeft al een aantal jaar last last van vermoeidheid, paniekklachten en concentratieproblemen. We spraken met haar over deze pittige periode en het belang van herkenning.

Podcast #23: Doorbreek de cyclus met Hilde

In deze podcast hoor je het verhaal van Hilde. Ze worstelde jarenlang in haar eentje met allerlei overgangsklachten, terwijl zo veel mensen in hetzelfde schuitje zitten. We spraken met haar over haar zoektocht binnen de zorg en hoe zij nu zelf mensen met overgangsklachten bijstaat.

Podcast #22: Doorbreek de cyclus met Ann

In deze podcast hoor je het verhaal van Ann. Ze heeft extreem veel last van opvliegers, maar lange tijd leek niemand daar begrip voor te hebben. We spraken met haar over het voeren van goede gesprekken met de mensen om je heen en waarom er nog steeds niets tegen die vervelende opvliegers is uitgevonden.

Podcast #21: Taal

Wat is het verschil tussen de woorden directeur en directrice? En wanneer zeg je wel dat iemand homoseksueel is en wanneer is dit overbodig? Over deze vragen spraken we met taalkundige Vivien Waszink. Je hoort het in de eerste aflevering van ons derde seizoen!

Podcast #20: Opoffering

Lees hier de hoogtepunten van deze aflevering

Wat is de relatie tussen zorgtaken en opoffering? In de 20e aflevering van onze podcast gaan we hierover in gesprek met zorgethicus Inge van Nistelrooij. We hebben het met haar over allerlei vormen van zorg – zorgen voor jezelf, zorgen voor kinderen, mantelzorg – en de rol die opoffering hierbij speelt. Want: vrouwen zorgen meer dan mannen. Hoe spelen de verwachtingen die we van vrouwen en mannen hebben hierbij een rol en welke impact heeft dit op hun leven? Beluister het in deze extra lange laatste aflevering van dit seizoen!

Podcast #19: Stembreuk

Componist Renske Vrolijk had vroeger één droom: zingen op een groot podium. Ze was, zoals ze het zelf zegt, destijds “technisch gezien een jongen” maar kon zichzelf niet voorstellen als volwassen man. Mede daarom vreesde ze de stembreuk die in de puberteit zou plaatsvinden. Renske ging in transitie, maar daarmee ging ook haar droom verloren. Ze vond haar droom opnieuw uit en componeerde de voorstelling Uncut, vertolkt door het Nederlands Kamerkoor en drie verschillende solo-artiesten die verschillende fases uit haar leven vertolken. We spraken haar over dromen hebben, ze verliezen en ze opnieuw uitvinden. 

Podcast #18: Kunstmatige intelligentie

Lees hier de hoogtepunten van deze aflevering

Kunstmatige intelligentie wordt een steeds groter onderdeel van ons leven. Het speelt een rol in onze opleiding, in ons werk, maar ook in ons dagelijks leven. Soms zelfs zonder dat we het door hebben. Maar wat zijn de voor- en nadelen van kunstmatige intelligentie? En hoe kan het bijdragen aan gelijke kansen? In deze aflevering praten we met Robin Pocornie, student neurowetenschappen en bioinformatica, over de laatste ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie, haar eigen ervaringen hiermee en wat er gebeurt als een algoritme je niet herkent.

Podcast #17: Demonstreren

Lees hier de hoogtepunten van deze aflevering

Je kunt op veel verschillende manieren demonstreren: bijvoorbeeld op je werk, op straat of online. Toch zijn de laatste jaren massale bijeenkomsten op straat in opkomst. Zo ook de Women’s March, die sinds 2017 in Amsterdam wordt gehouden. Dit is natuurlijk niet nieuw: in deze aflevering praten we met docent Jet Valk die tijdens de jaren ‘70 en ‘80 strijdbaar de straat op ging voor een gelijkwaardige samenleving. Ze vertelt waarom demonstreren voor haar belangrijk is, over de spontane acties en feesten die werden georganiseerd en wat er door de actiegroepen uit die tijd voor ons veranderd is.

Podcast #16: Politieke perikelen

Lees hier de hoogtepunten van deze aflevering

Is er in het regeerakkoord voldoende aandacht voor gendergelijkheid? Kunnen we achterover gaan leunen nu er een gelijke verdeling van vrouwen en mannen in het kabinet is? En waarom moeten we op een vrouw stemmen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen? Deze en meer vragen over de politiek leggen we politicoloog Julia Wouters voor in de zestiende aflevering van onze WOMEN Inc.-podcast. Het resultaat is een gesprek over beleid, beeldvorming en hoe je zelf actief kunt worden in de politiek.

Podcast #15: Het jaar 2021

Lees hier de hoogtepunten van deze aflevering

Wat waren onze hoogtepunten van dit jaar? Door welke doorbraken waren we bij WOMEN Inc. door het dolle heen? In de laatste aflevering van de WOMEN Inc. podcast van dit jaar praten redacteuren Xanne en Sander met verschillende collega’s over 2021 en al het positieve dat het teweeg heeft gebracht op het gebied van vrouwenemancipatie. 

Podcast #14: Zwangerschapsdiscriminatie

Lees hier de hoogtepunten van deze aflevering

Niet mogen kolven tijdens werktijd, gevraagd worden naar je kinderwens tijdens een sollicitatie of geen contractverlenging krijgen omdat je zwanger bent (geweest). Zwangerschapsdiscriminatie komt nog veel voor in verschillende vormen. Het overkwam ook Charlotte, die in de zomer van 2019 zwanger werd van haar eerste kindje terwijl ze net aan een nieuwe baan begon. In deze aflevering vertelt ze over het onbegrip van haar werkgever en de stress die dat haar opleverde.

Podcast #13: Menstrueren

Lees hier de hoogtepunten van deze aflevering

Menstrueren. Dat staat centraal in de dertiende aflevering van onze podcast. Want het is een onderwerp waar lang niet altijd genoeg over wordt gesproken en waarbij taal een belangrijke functie heeft. Nanoah Struik – activist, podcastmaker, schrijver en spreker – vertelt over diens ervaring met menstrueren als non-binair persoon. We bespreken met die waarom het belangrijk is om te spreken van ‘mensen die menstrueren’, hoe hygiëneproducten en toiletten een drempel kunnen vormen en hoe de samenleving inclusiever kan worden voor iedereen die menstrueert.

Podcast #12: Beeldvorming

Lees hier de hoogtepunten van deze aflevering

WOMEN Inc. roept de maand september jaarlijks uit tot de Maand van de Beeldvorming. Dit jaar staan we stil bij het begin van het nieuwe mediaseizoen en de verantwoordelijkheid van de media in het tegengaan van stereotypering en bevorderen van positieve representatie. In deze aflevering bespreken we met Hanneke Felten, onderzoeker bij Movisie, de manier waarop beeldvorming een rol speelt in ieders leven. Ze legt uit waarom het belangrijk is in de media veel verschillende mensen te zien, zoals vrouwen die openlijk boos mogen zijn op tv, lesbische personages die het einde van horrorfilm halen en trans personen die een fijne coming-out beleven en een gelukkig leven leiden in een serie.

Podcast #11: Sikkelcelziekte

Lees hier de hoogtepunten van deze aflevering

In de elfde aflevering van onze podcast gaan we in gesprek over sikkelcelziekte. Ruim 2000 Nederlanders hebben deze bloedziekte, maar in vergelijking met andere aandoeningen van dezelfde grootte is er nog weinig aandacht of onderzoeksgeld voor. We spreken Chantelle Rodgers (42) – ervaringsdeskundige, oprichter van IXL Sickle Cell Awareness en directeur van Music Matters – over de pijnaanvallen die de ziekte kan veroorzaken, hoe het gesteld is met de zorg voor mensen met sikkelcelziekte en hoe we kunnen komen tot gezondheidszorg op maat.

Podcast #10: Deeltijdklem

Lees hier de hoogtepunten van deze aflevering

In de tiende aflevering van onze podcast staan we stil bij de ‘typisch Nederlandse deeltijdcultuur’: driekwart van de vrouwen in Nederland werkt parttime. We leggen je uit waarom wij liever spreken van een deeltijdklem. De verhalen van Riiziane, Judith & Annelotte illustreren namelijk dat er tal van invloeden zijn die de keuze om meer of minder te werken bepalen. De zorg voor kinderen, in het geval van Annelotte. Hypotheken, in het geval van Riiziane en verwachtingen van de maatschappij in het geval van Judith. De drie vrouwen leggen uit waarom zij meer zouden willen werken en hoe ze dit willen aanpakken.

Podcast #9: Film

Lees hier de hoogtepunten van deze aflevering

In de filmindustrie waren mannen lang oververtegenwoordigd als regisseur, producent of camerapersoon. Het is daarom – helaas – nog steeds groot nieuws als een vrouw in een van deze functies een prijs wint voor haar werk. Zo ook Myrthe Mosterman (37), Director of Photography, die in 2020 als eerste vrouw een Gouden Kalf voor Beste Camera won voor de speelfilm Goud. Zij neemt ons in deze aflevering mee in haar loopbaan als camerapersoon, haar successen en de onzekerheid die een focus op haar vrouw-zijn kan opleveren.

Podcast #8: Vrouwen in de politiek – Mona Keijzer

Lees hier de hoogtepunten van deze aflevering

Mona Keijzer (52) is Staatssecretaris van Economische Zaken & Klimaat namens het CDA. Ze groeit op met Volendamse nuchterheid en het motto ‘doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’. Toch steekt ze haar hoofd boven het maaiveld uit en bereikt de landelijke politiek. Daar krijgt ze te maken met ruimtes die voornamelijk gevuld zijn met mannen: iets waar ze eigenhandig verandering in brengt. Mona vertelt over haar inzicht dat tijd alleen niet voor gelijkheid zorgt en over het zijn van een rolmodel, hoewel ze zichzelf (nog) niet zo ziet.

Podcast #7: Vrouwen in de politiek – Carline van Breugel

Lees hier de hoogtepunten van deze aflevering

Carline van Breugel (26) staat op de lijst van D66 voor de komende Tweede Kamerverkiezingen. Als voorzitter van de studentenvakbond was ze op jonge leeftijd al regelmatig in Den Haag te vinden. Daar verbaasde ze zich over hoe ze als vrouw wordt ontvangen, en mist ze representatie van de jonge kiezer. Als ze dit jaar verkozen wordt, is dat zeker iets wat ze wil gaat aanpakken. Hoe? Dat hoor je in deze aflevering!

Podcast #6: Vrouwen in de politiek – Nevin Özütok

Lees hier de hoogtepunten van deze aflevering

Nevin Özütok groeit op in Turkije, waar ze al op jonge leeftijd in aanraking komt met activisme. Op 9-jarige leeftijd helpt ze namelijk handtekeningen inzamelen om het lokale drinkwaterprobleem in haar dorp op te lossen. Op dat moment weet ze nog niet dat ze jaren later in Nederland Tweede Kamerlid zal zijn voor GroenLinks. We spreken haar over vrouw zijn in de politiek en het belang van politieke rolmodellen.

Podcast #5: Autisme

Lees hier de hoogtepunten van deze aflevering

Wat heeft autisme met emancipatie te maken? Het antwoord op die vraag is: veel. Het verhaal van Suzanne (33) is hier het bewijs van. Vanaf jonge leeftijd loopt zij tegen een heleboel drempels op. Ze kan moeilijk contact maken, is verlegen en heeft veel hoofdpijn. Na een zoektocht van 16 jaar binnen de geestelijke gezondheidszorg krijgt ze uiteindelijk de diagnose autisme. Een diagnose die bij vrouwen vaker gemist wordt dan bij mannen, en soms zelfs nooit wordt herkend.

Podcast #4: Groep 8

Lees hier de hoogtepunten van deze aflevering

Krijgt iedereen gelijke kansen op de basisschool? Jaylin (11) hoeft er niet lang over na te denken: nee. Op veel verschillende vlakken kunnen ongelijke kansen tussen kinderen ontstaan. In deze aflevering neemt Jaylin ons mee in wat zij op haar basisschool in Oss ervaart, en vertelt ze over haar ervaringen als lid van de jongerenraad, opgericht rond de documentaireserie KLASSEN.

Podcast #3: Loonkloof

Lees hier de hoogtepunten van deze aflevering

Vrouwen verdienen anno 2020 gemiddeld nog 14% minder dan mannen. Twee vrouwen die hiermee te maken kregen zijn Anne en Anne-Marie. In het geval van Anne zorgde een salarisverschil voor een lange strijd met het management van haar organisatie. Bij Anne-Marie verliep het heel anders: APG, haar werkgever, kwam zelf in actie en dichtte radicaal de loonkloof in hun bedrijf. Beide vrouwen leggen uit hoe hun strijd tegen de loonkloof is verlopen, en wat zij werknemers en werkgevers in dezelfde positie adviseren.

Podcast #2: Mantelzorg

Lees hier de hoogtepunten van deze aflevering

Ingrid’s moeder leefde 14 jaar met dementie: een slopende, progressieve ziekte. Vanaf het begin heeft Ingrid de zorg voor haar moeder op zich genomen, samen met haar zus en haar vader. In deze aflevering vertelt ze wat dit voor haar heeft betekent, en hoe zij de mantelzorg combineerde met haar werk. Want: 70% van de mantelzorgers voor mensen met dementie is vrouw. Ingrid legt uit waarom zij zich inzet voor een betere positie van mantelzorgers en waarom zij volgens haar nog niet de rechten hebben die ze verdienen.

Podcast #1: 15 jaar WOMEN Inc.

Lees hier de hoogtepunten van deze aflevering

In deze speciale eerste aflevering spreken we met onze collega en directeur-bestuurder van WOMEN Inc. Jannet Vaessen. Hoe is WOMEN Inc. ontstaan? En hoe is Jannet door de jaren heen gegroeid als mens en activist? In haar kantoor gaan we in gesprek over de grootste doorbraken en hoogtepunten uit de afgelopen 15 jaar.