Delen

Moeder Letticia over het kinderopvangstelsel

Letticia de Hart woont in Nijmegen, is 34 jaar en moeder van twee zoons (8 en 4 jaar)

Jouw kinderen gaan naar de opvang?

“Na de geboortes van mijn kinderen ben ik blijven werken. Mijn kinderen gingen naar de kinderopvang en inmiddels naar de buitenschoolse opvang. Ze leren er structuur, met andere kindjes omgaan, knutselen en een hoop andere vaardigheden. Ja, ik kan wel stellen dat de opvang is goed voor de ontwikkeling van mijn kinderen.”

Was de opvang gemakkelijk te regelen?

“Absoluut niet, wat een gedoe is het regelen ervan voor mij als ouder. Je betaalt de opvanguren rechtstreeks aan de kinderopvangorganisatie en krijgt dan een deel van de kosten maandelijks terug via de kinderopvangtoeslag. Aan het eind van het jaar maakt de Belastingdienst een definitieve berekening. Ieder jaar weer een spannend moment als ik hier bericht van krijg, want het gaat om hoge bedragen. In de acht jaar dat ik mijn kinderen naar de opvang breng, krijg ik iedere keer te maken met een naheffing, maar zonder uitleg. Als je net wat meer of minder verdient dan heeft dit invloed op de kinderopvangtoeslag, maar hoe de berekeningen precies in elkaar zitten, dat is volstrekt onduidelijk. Ik vind het echt heel complex en ondoorzichtig allemaal.”

Loont het om te blijven werken?

“Goede vraag… Feit is dat de kinderopvangkosten, ook na aftrek van de kinderopvangtoeslag, hoog blijven. Zeker als ik het vergelijk met andere mensen, die minder werken, minder verdienen en meer terugkrijgen van de Belastingdienst. Misschien loont het zelfs wel om minder te gaan werken? Dat is toch eigenlijk raar?”

En toch kies je ervoor je kinderen naar de opvang te brengen?

“Als alleenstaande moeder van twee kinderen denk ik iedere keer als ik de rekening van de kinderopvang zie: ‘Pfoe’. Toch is het geen reden om ermee te stoppen. Als vrouw zijnde zou ik het zonde vinden om mijn carrière op te geven omdat ik moeder ben. Maar wat zou het mooi zijn als kinderopvang gratis en voor iedereen toegankelijk zou zijn. Goed voor ontwikkeling van de kinderen van Nederland en voor veel ouders zou dat betekenen dat moeders ook weer gewoon kunnen gaan werken en volle potentie kunnen gaan pakken.”