15 meest gestelde vragen over pensioen

De Pensioen3Daagse komt er weer aan! Een goed moment om na te denken over hoe je leven er later uit zal zien. Daarom hebben wij de 15 meest gestelde vragen over pensioen op een rijtje gezet, aan de hand van jullie vragen tijdens voorgaande 'I love Pensioen' evenementen, via sociale media, of via email.

 

1. Wat is AOW?

Algemene Ouderdomswet. Pensioenuitkering waarop iedereen die in Nederland woont of heeft gewoond vanaf zijn AOW-leeftijd recht heeft. Iedereen die in Nederland woont of werkt, bouwt automatisch AOW op.

 

2. Waarom is het AOW-bedrag niet altijd voor iedereen hetzelfde?

Je AOW-opbouw hangt niet af van je salaris. Maar wel van een aantal andere factoren. Om een volledige AOW-uitkering te krijgen moet je vanaf de vijftig jaar voordat je de
AOW-leeftijd hebt bereikt in Nederland hebben gewoond. Als je een tijdje in het buitenland hebt gewoond of gewerkt, kan het zijn dat je minder AOW krijgt. Check bij de Sociale Verzekerings- bank (SVB) welke regels hiervoor gelden. Ook is het afhankelijk van uw persoonlijke situatie. U ontvangt een ander AOW-bedrag als u alleenstaand bent versus gehuwd of samenwonend.

 

3. Ik mis een pensioenuitvoerder in mijn overzicht, wat moet ik nu doen?

Als je een pensioenuitvoerder mist of denkt te missen is dat belangrijk om uit te zoeken. Je kunt zelf contact opnemen met die pensioenuitvoerder of oude werkgever om te vragen naar de pensioenregeling. Als je niet meer weet of en zo ja waar je in het verleden pensioen hebt opgebouwd, neem dan contact op met de Servicedesk van Stichting Pensioenregister: 020 – 751 28 70 of info@stichtingpensioenregister.nl of via postadres: Vergeten Pensioenen, Postbus 785, 1180 AT Amstelveen.

 

4. Ik zie op mijnpensioenoverzicht.nl bereikbaar pensioen staan, wat is dat?

Het pensioen dat je zou kunnen behalen, als je tot je pensioenleeftijd aan de pensioenregeling zou blijven deelnemen.

 

5. Ik heb een indicatief pensioen op mijn overzicht staan, wat is dat?

Bij indicatief pensioen bouw je een pensioenkapitaal op, waarmee je bij pensionering pensioen aankoopt voor jezelf en eventueel voor je partner. De hoogte van dit pensioen is dus nog niet zeker. Het getoonde bedrag is een voorbeeld dat je pensioenuitvoerder voor je heeft berekend. Neem contact op met je pensioenuitvoerder om de meest recente indicatie te krijgen.

 

6. Wat is waardeoverdracht?

Je kunt je ‘oude’ pensioen meenemen naar je nieuwe pensioenuitvoerder. Dat heet ‘waardeoverdracht’. Hoe weet je wat in jouw situatie het beste is? Je vraagt de pensioenuitvoerder van je nieuwe werkgever wat je voor je ‘oude’ pensioen krijgt. Anders gezegd: je nieuwe pensioenuitvoerder vertaalt het door jou meegenomen pensioen in een aantal opbouwjaren volgens de nieuwe pensioenregeling.

 

7. Wanneer is het een goed idee om waardeoverdracht te doen?

Dit is afhankelijk van wat je opbouwt. Is er sprake van Lijfrente, dan kan je een deel overdragen naar een andere bank/verzekeraar. De overdracht moet dan wel fiscaal binnen de regels plaatsvinden. Is er sprake van Pensioen (Werkgevers- Werknemers pensioen) dan is overdracht alleen mogelijk wanneer je van werkgever wisselt en bij je nieuwe werkgever pensioen opbouwt. Om te berekenen of waardeoverdracht zinvol is kan je het beste laten bekijken door een financieel adviseur. Kijk voor meer info op www.pensioenkijker.nl/documenten/Waardeoverdracht.

 

8. Ik ben ZZP’er en wil pensioen opbouwen. Wat kan ik het beste doen?

Als ZZPer heeft u op dit moment nog geen mogelijkheid om pensioen op te bouwen in een pensioenfonds. De fiscale mogelijkheden voor pensioenopbouw zijn voor ZZPers anders dan voor werknemers. Maar er zijn wel verschillende opties om pensioen op te bouwen, buiten pensioenfondsen om. Voordat u een keuze maakt om op welke wijze u pensioen wilt opbouwen is het verstandig goed alle voors en tegens van uw mogelijkheden af te wegen tegen elkaar. U heeft onder andere de volgende mogelijkheden. U kunt sparen (BOX III), sparen voor lijfrente (bancair of via lijfrenteverzekering) fiscaal voordelig (BOX I) of fiscaal voordelig een oudedagsreserve opbouwen in de onderneming (BOX I). Op deze pagina van het Nibud kun je lijfrente en banksparen met elkaar vergelijken. Voor een goed advies over welke mogelijkheden je hebt voor je pensioen opbouw als zelfstandige is het aan te raden om contact op te nemen met een financieel adviseur.

 

9. Waar vind ik een betrouwbare en onafhankelijke financieel adviseur?

Via advieskeuze.nl kunt u financieel adviseurs opzoeken. Op de website van de AFM kunt u controleren of ze een vergunning hebben. Doorloop deze vragen om na te gaan of je een goede adviseur hebt.

 

10. Wat is het partnerpensioen?

Het pensioen voor de achterblijvende partner. Wordt uitgekeerd vanaf je overlijden tot het overlijden van je partner. In het verleden sprak men van weduwe- pensioen en later ook van weduwnaarspensioen. Tegenwoordig wordt de term partnerpensioen, of de term nabestaandenpensioen, gebruikt als verzamel- naam voor alle pensioenen voor de achterblijvende partner, of dit nu een huwelijkspartner is of niet.

 

11. Ik ben gescheiden of van plan om te gaan scheiden. Waar moet ik dan op letten voor mijn pensioensopbouw?

Als je eerder getrouwd bent geweest of hebt samen- gewoond heeft je ex-partner vaak recht op een deel van jouw pensioen. In principe krijgen jullie allebei de helft van het pensioen dat je hebt opgebouwd in de tijd dat jullie samen waren. Check de brief van je pensioen- uitvoerder om te zien waar jij en je ex-partner recht op hebben. Op www.mijnpensioenoverzicht.nl zie je ook welk deel van jouw pensioen eventueel aan je partner wordt uitgekeerd. Ga je scheiden? Kijk dan op de website van Wijzer in Geldzaken op welke pensioenzaken je moet letten of download de folder ‘Verdeling van ouderdoms- pensioen bij scheiding’.

 

12. Als je je partner aanmeldt bij je pensioenuitvoerder, gaat het dan later ten koste van hoeveel pensioen je zelf krijgt?

Meestal is dit niet zo. De consequenties van het aanmelden van de partner hangt af van de pensioenregeling. In de meeste regelingen heeft dit geen invloed op het ouderdomspensioen. Hier vind je een vereveningsformulier. Hier staan alle regels over verdeling in. Indien je voor conversie kiest is de uitvoerder niet verplicht hieraan mee te werken. Het is altijd handig dit van te voren na te vragen.

 

13. Ik werk nu 32 uur. Maakt het voor mijn pensioenopbouw veel verschil als ik 36 uur ga werken?

Het aantal uur dat je werkt heeft inderdaad invloed op je pensioenopbouw. Naar rato van je aantal uren dat je werkt bouw je pensioen op.

 

14. Hoe bereken ik mijn jaarruimte?

Jaarruimte berekening kan via de website van de Belastingdienst.

 

15. Hoe weet ik of ik een pensioentekort heb?

Of je een pensioentekort hebt, is niet zo makkelijk te zeggen. Hoeveel inkomsten je straks nodig hebt als je met pensioen gaat hangt onder andere af van je eigen wensen. Hoe wil je leven als je met pensioen bent? Wil je misschien eerder stoppen met werken? Heb je straks nog schulden die je moet afbetalen zoals een hypotheek? Hoe eerder je weet wat jouw wensen zijn en wat je nodig hebt, hoe eerder je hier rekening mee kunt houden bij- voorbeeld door alvast elke maand geld opzij te zetten voor later. Als je een partner hebt, kijk dan wat jullie samen opbouwen en welke wensen jullie hebben voor de toekomst. Raadpleeg een onafhankelijk financieel adviseur om een goed financieel plan op te stellen.

 

Wil je meer weten over jouw pensioen? Zie de Pensioen ABC in het stappenplan en de vragen in de checklist. Doe een pensioen check en bekijk gratis ons webinar!