Drie #sterkevrouwen over Pride Amsterdam

Geschreven door: Berna Toprak

 

Van 29 juli tot en met 6 augustus vindt de Pride Amsterdam plaats! Tijdens de Pride wordt de diversiteit aan seksuele identiteiten gevierd. Wij spraken 3 vrouwen uit deze gemeenschap over waarom zij Pride Amsterdam belangrijk vinden.
 

Dounia Jari

Dounia Jari is journalist, activist en medeoprichter van Stichting Maruf. Ze vertelt waarom Pride Amsterdam zo belangrijk voor haar is. 
 
“De Pride beweging en het gedachtegoed dat je de vrijheid om seksueel divers te zijn moet vieren is begonnen in 1969 bij een homobar in New York: The Stonewall Inn. Toen was het nog niet bepaald een feestje, maar een rel tussen vooral zwarte transvrouwen en de politie. Dit kwam wereldwijd in het nieuws en motiveerde andere mensen uit de LGBTQI gemeenschap om ook te protesteren voor hun recht van bestaan en hun vrijheid. Hoewel de parade nu wel meer en meer een feestje wordt, zorgt de Pride Amsterdam er ook voor dat mensen beginnen te begrijpen waar LGBTQI voor staat en dat mensen zien hoe divers je seksualiteit kan zijn.”

 

Jasmijn van Engelen 

Jasmijn van Engelen studeerde Gender & Ethnicity en is secretaris bij ZijSpreekt. Zij ziet Pride Amsterdam als een manier om de acceptatie van niet-hetero’s te agenderen.
 
“Het zit ‘m in hele kleine alledaagse dingen. Als ik op straat loop of ergens binnenkom, nemen mensen aan dat ik heteroseksueel ben. Mensen zien een vrouw en denken gelijk: “daar hoort een man bij”. Dit merk ik bijvoorbeeld aan de manier waarop taal wordt gebruikt. De drempel om uit de kast te komen is wel verlaagd, maar de kast blijft. Om dit op te lossen is het niet genoeg om ruimte te maken voor mensen die anders zijn, zo werkt acceptatie niet. Het is belangrijk dat heteroseksuele mensen actief dingen ondernemen om de ander te begrijpen en zich in te leven in de ander. Koop bijvoorbeeld eens een boek van een lesbische schrijver, of kijk een film over lesbiennes.”

 

BeyonG Veldkamp

BeyonG Veldkamp is een Surinaams-Nederlandse transvrouw. Ze maakte naamsbekendheid bij het programma Love me Gender en ontving afgelopen mei de Jos Brink Innovatieprijs voor haar verdiensten.


“Mijn belangrijkste rolmodel is natuurlijk Beyoncé, omdat zij echt empowering is voor vrouwen. Maar ook Laverne Cox, een transgender actrice en Janet Mock, een prachtige transgender schrijfster die een boek heeft geschreven over haar transitie. Toen ik jonger was had ik deze rolmodellen nog niet en dat was erg jammer. Je denkt dan heel vaak dat je alleen in deze situatie zit en het gevoel hebt niet te mogen en kunnen bestaan. Rolmodellen zoals Laverne Cox en Janet Mock laten zien dat je niet alleen bent en dat jij ook gewoon mag bestaan in de maatschappij. Daarom treed ik zelf ook op als rolmodel door mijn verhaal te delen en zichtbaar te zijn voor anderen. Ook tijdens de Pride!”