“Ik kan er niet mee leven dat klachten van vrouwen atypisch worden genoemd”

Maandagavond heeft onze directeur Jannet Vaessen op Radar aandacht gevraagd voor erkenning van man/vrouw verschillen in de gezondheidszorg. Uit de kijkcijfers is gebleken dat er maar liefst 2 miljoen kijkers waren! Bekijk het item hieronder terug en lees wat de gevolgen zijn van gebrek aan kennis over het vrouwenhart.

Geschreven door: Berna Toprak


» Bekijk hier het item terug (vanaf minuut 21:20)



Symptomen van vrouwen worden atypisch genoemd

“Wat we nu beter weten is dat het palet aan klachten bij vrouwen uitgebreider is en vrouwen vaker atypische klachten hebben”, vertelt interventiecardioloog en Alliantielid Yolande Appelman. Omdat veel kennis over hart- en vaatziekten vaak is gebaseerd op mannen, zijn de klachten die vrouwen ervaren niet genoeg in kaart gebracht. Hierdoor lijkt het alsof de klachten van vrouwen atypisch zijn en worden ze niet makkelijk herkend. Terwijl het eigenlijk hele typische klachten zijn voor vrouwen, de helft van de bevolking.

Standaard hartonderzoek herkent hartproblemen bij vrouwen niet
Door het gebrek aan kennis over hart- en vaatziekten bij vrouwen worden hartfalen bij vrouwen ook vaak gemist. Hartpatiënte Brigitte de Veer raakte buiten adem bij het stofzuigen en voelde een zeurende pijn tussen haar schouderbladen. Omdat dit niet wordt herkend als typische symptomen voor hart- en vaatziekten, konden de artsen niet op tijd herkennen dat ze een hartinfarct had. Nu functioneert haar hart nog maar voor 70%:  “Ze hebben er geen moment aan gedacht om een hartfilmpje te maken, en dat vind ik bizar. Waarom hebben ze geen hartfilmpje gemaakt? Het is maar een kleine moeite en het zou zoveel schade hebben kunnen schelen”, vertelt Brigitte. Ook bij hartpatiënt Netty Kraaij heeft het zeker twee jaar geduurd voordat bekend werd dat ze hartproblemen heeft. “In de standaard hartonderzoeken was niet te zien dat ik hartproblemen heb”, vertelt ze in de studio.

Te weinig vrouwen als testpersoon heeft desastreuze gevolgen
Deze verhalen bewijzen dat de erkenning van de verschillen tussen mannen en vrouwen in de gezondheidszorg van levensbelang zijn. Het is daarom belangrijk dat in de eerste fase, namelijk het onderzoek, al rekening wordt gehouden met de verschillen tussen mannen en vrouwen. “Te weinig vrouwen als testpersoon heeft desastreuze gevolgen gehad”, vertelt onderzoeker en Alliantielid, Hester den Ruijter, met een tragisch voorbeeld uit het verleden. Het gebrek aan vrouwelijke proefpersonen leidt namelijk tot een vertekend beeld en niet iedereen is zich hier nog helemaal van bewust. “Met schaamrood op de kaken” bekent Wouter Bos ook zijn gebrek aan kennis over het verschil tussen mannen en vrouwen in de gezondheidszorg: “Als je tegenover een genetica zit die uitlegt dat genetisch gezien het verschil tussen een man en een vrouw groter is dan tussen een man en een mannetjesaap, dan realiseer je je dat je best veel over het hoofd ziet”, aldus Wouter Bos.

WOMEN Inc. pleit voor gendersensitieve gezondheidszorg
WOMEN Inc. zet zich samen met de Alliantie Gender & Gezondheid al sinds 2009 in om gendersensitieve gezondheidszorg op de agenda te krijgen. Wij hebben dit onderwerp met succes op de kaart gezet bij minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Zij heeft in de begrotingsbesprekingen toegezegd het onderzoeksprogramma, waar wij en de Alliantie Gender & Gezondheid voor pleiten in de Kennisagenda Gender en Gezondheid, op te nemen in de voorjaarsnota. “Wij gaan de vinger aan de pols houden of dat een langdurig en substantieel onderzoeksprogramma oplevert en wij gaan zelf een publiekscampagne starten. Want ik kan er niet mee leven dat de klachten van vrouwen atypisch worden genoemd”, zegt onze directeur Jannet Vaessen.

» Bekijk hier het item terug

Meer weten?

» Meer lezen over hart- en vaatziekten bij vrouwen? Kijk op de website van de Hartstichting
» Heb je specifieke vragen over hart- en vaatziekten? Neem contact op met De Hart&Vaatgroep. Infolijn: 0900 3000 300 op werkdagen van 09.00 - 13.00 uur.
» Wil je weten wat WOMEN Inc. en de Alliantie nog meer doen? Lees dan onze pagina over gendersensitieve gezondheid