Delen

Check op gendergelijkheid in partijprogramma's

Op 17 maart 2021 mogen we naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. Een belangrijk moment omdat we met onze stem invloed hebben op de koers van Nederland. Om op de lange termijn gendergelijkheid te realiseren, roepen we politieke partijen op om dit in hun verkiezingsprogramma’s voor 2021 op te nemen. Onze handige checklist helpt daarbij.

Samen met Atria maakten we de gendergelijkheid checklist voor de verkiezingsprogramma-commissies. Daarmee kan in de concept-partijprogramma’s gecontroleerd worden of er geen bouwstenen vergeten zijn die belangrijk zijn voor gendergelijkheid in Nederland. In aanloop naar de verkiezingen zal Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis, samen met WOMEN Inc. de verschillende partijprogramma’s doornemen om aan de kiezers aan te geven welke partijen zich hard maken voor gelijke kansen voor vrouwen en mannen.

 

Bekijk de Gendergelijkheid checklist

Gelijke kansen voor iedereen

Voor je kansen zou het niet moeten uitmaken of je een meisje of een jongen bent. Dat is helaas- nu nog wel het geval. Nederland loopt hierin ver achter vergeleken met andere landen. In de recent verschenen Global Gender Index zakte Nederland maar liefst 11 plaatsen naar de 38e plek, nog onder landen als Mexico, Slovenië en Uruguay. Om de positie van Nederland te verbeteren, roepen wij de overheid op om komende regeerperiode op verschillende terreinen in actie te komen. Zolang we nog niet weten hoe de verkiezingsprogramma’s en dat nieuwe regeerakkoord eruit gaan zien is het belangrijk dat we alles op alles zetten om ervoor te zorgen dat deze punten daarin opgenomen worden.

Maak er een punt van!

De punten in de checklist zijn tot stand gekomen op basis van het 6-puntenplan van WOMEN Inc., en eerder onderzoek en beleidsadvies van Atria. Voor de stellingen over preventie seksueel geweld en seksuele en reproductieve rechten en gezondheid hebben wij de expertise gebruikt van Rutgers, Kenniscentrum seksualiteit. Bij de punten is een intersectionele benadering nodig om ongelijkheid aan te pakken. Door diversiteit binnen de groep vrouwen en mannen te erkennen wordt uitsluiting tegengegaan.  Help je mee door de checklist te delen of door onze petitie Stem gendergelijkheid te ondertekenen?