Het gaat namelijk nog niet vaak genoeg over de leerkracht met overgangsklachten. Vaak ontbreekt kennis, wordt het gesprek vermeden en leiden misdiagnoses tot verkeerde oplossingen of zelfs uitval. De verantwoordelijkheid ligt nu te veel bij de leerkracht zelf, en dat moet anders. Maar meer kennis over de overgang is ook nodig voor diegene die er doorheen gaat.
Jaarlijks ervaren 170.000 vrouwen in Nederland hinder van overgangsklachten op hun werk. De grootste behoeften van vrouwen in de overgang is meer ondersteuning en begrip van hun leidinggevende. Ondanks dat 83% van de werknemers in het basisonderwijs vrouw is, is de overgang een realiteit die vaak nog niet bespreekbaar wordt gemaakt. Hierdoor worden klachten te vaak herkend en verkeerde oplossingen geboden. Iedere vrouw verdient het gesprek en onze gespreksstarter kan daar bij helpen.
Ieder jaar ervaren 170.000 vrouwen hinder van overgangsklachten op hun werk.
Ongeveer 1 op de 100 vrouwen komt vervroegd in de overgang. Dit is voor de leeftijd van 40 jaar.
Ongeveer een derde van de vrouwen met overgangsklachten ervaart ongemakkelijke situaties op het werk door opvliegers, hevig zweten, stemmingswisselingen of hevig bloedverlies
Sandra is dertig jaar lang leerkracht geweest in het basisonderwijs en is momenteel werkzaam in het speciaal onderwijs. “Ik heb weleens door de hormonen mee gehuild met een moeder die huilde tijdens een tienminutengesprek.”
Rond haar veertigste krijgt Willemijn (53) te maken met hevige bloedingen. “Mijn collega heeft mij haar onderwijsassistent aangeboden, zodat ik tussendoor even naar de wc kon gaan.’’
Inge is uitgestroomd als leerkracht en coacht en leidt tegenwoordig nieuwe leerkrachten op. “Mentaal zijn mijn overgangsklachten het allerergste.”
Het overgangspakket helpt je om het gesprek te starten en biedt praktische handvatten voor leerkracht en leidinggevenden:
Het boek van WOMEN Inc., het eerste allesomvattende boek over vrouwengezondheid, van geneesmiddelenonderzoek tot doktersbezoek. (2025).
Handreiking: Overgang en werk (2023).
Online platform met kennis, ervaringsverhalen en een community.
Voer uw zoektermen in om de gewenste informatie te vinden.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontdek hoe jij kunt bijdragen aan een betere toekomst. Of meld je aan voor een van onze andere nieuwsbrieven.