Delen

Stop racisme in de media!

WOMEN Inc. ondersteunt het manifest ‘stop racisme in de media’. Wij zetten ons in voor een evenwichtige representatie van de Nederlandse samenleving in de media, racisme en discriminatie staan daarvoor nu nog in de weg.

Uit onderzoek van Free Press Unlimited blijkt dat journalisten die vrouw zijn meer risico lopen om bedreigd, geïntimideerd en zelfs vermoord te worden dan mannen die journalist zijn. Meer dan een derde van de vrouwen uit het onderzoek gaf aan dat als zij bedreigd, geïntimideerd of aangevallen zijn en dat zij bepaalde onderwerpen mijden. En 29% gaf zelfs aan te hebben overwogen om hun vak op te geven!

Free Press Unlimited maakt zich vooral zorgen over bedreigingen aan het adres van vrouwen van kleur, omdat zij al ondervertegenwoordigd zijn in de media. Journalisten die een hoofddoek dragen of van kleur zijn hebben geregeld last van bedreigingen en verbaal geweld. Dit raakt niet alleen het welzijn van de vrouwen die hier doelwit van zijn, maar kan ook hun verslaggeving beïnvloeden.

Het manifest stop racisme in de media maakt het mogelijk dat meldingen van racisme en discriminatie geregistreerd en serieus worden genomen.

Masterclass inclusieve media

Als mediamaker creëer je verhalen die mensen ontroeren, bewegen en vooral ook verrassen. Het is belangrijk dat je als maker ook je eigen blinde vlekken ontdekt. Dit kun je doen door onze masterclass inclusieve media te volgen. Als maker kun je ook onze Media themapagina bekijken voor meer informatie over beeldvorming en inclusieve media