Delen

Pensioen

Uit onderzoek van WOMEN Inc. en Mijnpensioenoverzicht.nl blijkt dat één op de drie vrouwen zich zorgen maakt om haar pensioen. Een kwart van de vrouwen heeft bovendien geen idee hoe zij ervoor staan. Daarnaast weten zes van de tien vrouwen niet bij welke levensgebeurtenissen ze zich zouden moeten verdiepen in hun pensioen. Een slechte zaak als je je bedenkt dat het pensioen van vrouwen in Nederland gemiddeld 40 procent lager is dan dat van mannen.

Veelgestelde vragen over pensioen

 

Waar vind ik informatie over wat ik tot nu toe aan pensioen heb opgebouwd?

Gebruik hiervoor de website Mijnpensioenoverzicht.nl. Hier zie je de hoogte van jouw opgebouwde pensioen en AOW. Daarnaast vind je er meer informatie over de invloed van levensgebeurtenissen op jouw pensioen. Elke verandering kan hier namelijk invloed op hebben. Bijvoorbeeld het krijgen van een nieuwe baan, samenwonen, trouwen of kinderen krijgen.

Wat is AOW? En vanaf wanneer heb ik er recht op?

AOW staat voor: Algemene Ouderdomswet. Dit is een basispensioen die iedereen die in Nederland woont of heeft gewoond opbouwt. De Sociale Verzekeringsbank regelt dit voor jou. Tot voor kort werd AOW uitbetaald aan mensen die 65 jaar waren geworden. De komende jaren gaat deze leeftijd in stappen omhoog. De leeftijd vanaf wanneer jij AOW krijgt, hangt af van je geboortedatum. Bekijk jouw leeftijd meteen in jouw pensioenoverzicht!

Welke gebeurtenissen hebben invloed op de hoogte van mijn pensioen?

Eerder stoppen of langer werken, werkloos worden, een nieuwe baan krijgen, arbeidsongeschikt worden, samenwonen, trouwen of geregistreerd partnerschap, kinderen krijgen en scheiden. Deze levensgebeurtenissen kunnen allemaal van invloed zijn op jouw pensioen! Log in op Mijnpensioenoverzicht.nl om te zien wat er gebeurt als jouw situatie verandert.

Ik ben gescheiden of van plan om te gaan scheiden. Waar moet ik dan op letten voor mijn pensioensopbouw?

Als je getrouwd bent (geweest) heeft je (ex-)partner vaak recht op een deel van jouw pensioen of andersom. In principe krijgen jullie allebei de helft van het pensioen dat je hebt opgebouwd in de tijd dat jullie getrouwd waren. Op Mijnpensioenoverzicht.nl zie je ook welk deel van jouw pensioen eventueel aan je partner wordt uitgekeerd. Let op dat je na een scheiding twee jaar de tijd hebt om de scheiding bij jullie pensioenuitvoerder te melden.

Ik ben zzp'er en wil pensioen opbouwen. Wat kan ik het beste doen?

Als zzp’er heb je op dit moment nog geen mogelijkheid om pensioen op te bouwen in een pensioenfonds. De fiscale mogelijkheden voor pensioenopbouw zijn voor zzp’ers anders dan voor werknemers. Maar er zijn wel verschillende opties om pensioen op te bouwen, buiten pensioenfondsen om. Voordat je een keuze maakt over de wijze waarop je pensioen wilt opbouwen, is het verstandig goed alle voors en tegens van de verschillende mogelijkheden tegen elkaar af te wegen. Als zzp’er heb je de volgende mogelijkheden: je kunt sparen bij een verzekeraar (een verzekerde lijfrente), sparen via een bank (spaarlijfrente, ook wel banksparen genoemd) of sparen bij een beleggingsinstelling (een beleggingslijfrente). Log ook even in op Mijnpensioenoverzicht.nl om te zien of je in het verleden al pensioen hebt opgebouwd via een werkgever!

Binnen 5 minuten doorloop je de 7 stappen, heb je een persoonlijke actielijst!

STAP 1: INLOGGEN

Ga naar www.mijnpensioenoverzicht.nl en klik op ‘Bekijk mijn pensioenoverzicht’. Log in met je DigiD. Je pensioengegevens worden opgehaald. Heb je nog geen DigiD, vraag deze dan eerst aan.

Ga daarna door naar Stap 2!

STAP 2: GEGEVENS INVULLEN

Je bent nu ingelogd op Mijnpensioenoverzicht.nl. Je ziet eerst waar jij tot nu toe pensioen hebt opgebouwd. In de volgende stap zie je ook hoeveel pensioen dit is.

Voor een goed overzicht wil Mijnpensioenoverzicht.nl weten of jij een partner hebt. Zet een vinkje bij jouw levenssituatie. En vul daarna jouw huidige netto inkomen per maand in. Je kunt dit vakje ook open laten. Als je dit gedaan hebt, klik dan op ‘Bekijk mijn pensioenoverzicht’ en ga door naar Stap 3.

STAP 3: AOW

Allereerst laat Mijnpensoenovericht.nl jouw AOW zien, het algemeen ouderdomspensioen. Dit is een basispensioen wat iedereen in Nederland automatisch opbouwt. De Sociale Verzekeringsbank regelt dit voor jou. Als je klikt zie je wat je bruto per jaar ontvangt aan AOW als je met pensioen gaat.

STAP 4: WERKGEVERSPENSIOEN

Als je via een of meerdere werkgevers pensioen opbouwt, laat Mijnpensioenoverzicht.nl jou dit zien. Klik op ‘U heeft pensioen opgebouwd bij’ om te zien wat je op deze manier opbouwt aan pensioen.

STAP 5: TOTAALOVERZICHT

Op deze pagina zie je de hoogte van jouw inkomen als je met pensioen gaat. Dit is het pensioen dat je ontvangt als je tot pensionering blijft werken en pensioen blijft opbouwen in de pensioenregeling waar je nu aan deelneemt. Dit bedrag kan dus nog veranderen! Als je op de bedragen klikt, zie je meer details.
Heb je bij Stap 2 je inkomen ingevuld? Dan zie je ook het verschil tussen je inkomen nu je inkomen als je straks niet meer werkt.
Ben je gescheiden? Dan zie je op Mijnpensioenoverzicht.nl ook welk deel van jouw pensioen naar je ex-partner gaat.

STAP 6: WAT ALS MIJN SITUATIE VERANDERT

Klik op ‘Wat als mijn situatie verandert’. Hier vind je informatie over mogelijke veranderingen in jouw leven. Die kunnen namelijk van invloed zijn op jouw pensioen. Denk aan een nieuwe baan, samenwonen, trouwen of scheiden.

Je kunt zien hoeveel jouw eventuele partner en kinderen krijgen als jij komt te overlijden. Je kunt ook zien wat werkloos worden of uit dienst gaan betekent voor de hoogte van je pensioen.

STAP 7: GEZAMENLIJK PENSIOEN

Heb je een partner? Dan is het ook belangrijk om te weten hoe jullie er samen voor staan. Via het tabblad ‘Gezamenlijk pensioen’ kun je zien wat jij en je partner naar verwachting gezamenlijk aan pensioen gaan ontvangen. Je partner moet hiervoor ook even inloggen op Mijnpensioenoverzicht.nl!