Meer dan de helft van de praktisch opgeleide vrouwen in Nederland zijn financieel afhankelijk van hun partner of de overheid (bron). Zij verdienen niet genoeg om voor zichzelf en hun eventuele kinderen te zorgen. Vooral in de zorg, schoonmaak en kinderopvang krijgen vrouwen met drempels te maken om (meer) te kunnen werken. Dit komt onder andere door de combinatie van kleine contracten, lage lonen en ongunstige werkomstandigheden. Zij verdienen beter, maak jij het verschil?
FEITEN & CIJFERS
ALLIANTIE FINANCIEEL STERK DOOR WERK
De alliantie “Financieel Sterk door Werk” zet zich in om de drempels weg te nemen die praktisch opgeleide vrouwen in de sectoren zorg, schoonmaak en kinderopvang ervaren om via werk duurzaam financieel onafhankelijk te worden. De alliantie wil het begrip ‘financiële onafhankelijkheid’ uitbreiden naar duurzame financiële onafhankelijkheid. Iemand is ‘financieel onafhankelijk’ als die tenminste 100% van het minimumloon verdient. Dit is slechts een momentopname: je bent nu wel of niet financieel onafhankelijk. Een persoon is ‘duurzaam financieel onafhankelijk’ als diegene een structureel en stabiel inkomen uit werk heeft om nu en in de toekomst in bestaanszekerheid te voorzien, waarbij er sprake is van goede arbeidsomstandigheden en werk en privé in balans zijn. Er zijn drie belangrijke voorwaarden om de huidige definitie uit te kunnen breiden naar ‘duurzame’ financiële onafhankelijkheid:
- De zekerheid van betaald werk en een voorspelbaar inkomen zodat iemand financiële plannen kan maken voor de toekomst, over bijvoorbeeld het kopen van een huis of het krijgen van kinderen.
- De mogelijkheid om je uren te vergroten om zo je inkomen op korte termijn te kunnen verhogen bij onvoorziene omstandigheden zoals een scheiding of inflatie.
- Goede werkomstandigheden, want met veilige, inclusieve en gezonde werkomstandigheden kan iemand werk op de lange termijn blijven volhouden zonder ziek te worden (verzuim) of een baan vroegtijdig te moeten verlaten (uitstroom).
- werken we samen met brancheverenigingen in de zorg, kinderopvang en schoonmaak. Zij kunnen de belangen van de vrouwen meenemen in het maken van beleid en het geven van handelingsperspectief in de drie genoemde voorwaarden.
- activeren we werkgevers om binnen hun organisatie verbeteringen door te voeren op het gebied van de drie genoemde voorwaarden. Bovendien bieden wij praktisch opgeleide vrouwen, via werkgevers, informatie en handelingsperspectief zodat zij geïnformeerde keuzes kunnen maken over hun werk en financiën.
- lobbyen we bij politiek en overheid voor betere wet- en regelgeving die de duurzame financiële onafhankelijkheid van praktisch opgeleide werkende vrouwen bevordert.
- halen we input op bij en werken we samen met verschillende belangenorganisaties via ons zeggenschapsmodel. Binnen dit model komen wij geregeld samen met deze belangenorganisaties om te spreken over de belevingen en belemmeringen die hun achterban van diverse vrouwen dagelijks ervaren op weg naar duurzame financiële onafhankelijkheid. Op deze manier zorgen wij ervoor dat we verschillende perspectieven meenemen in onze aanpak.
De alliantie “Financieel Sterk door Werk” bestaat uit drie organisaties: WOMEN Inc., Het Potentieel Pakken en Bureau Clara Wichmann en wordt mogelijk gemaakt door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
WOMEN Inc. is een maatschappelijke organisatie die sinds 2005 de emancipatie van vrouwen in Nederland versnelt. WOMEN Inc. zet zich daarom in om de positie van vrouwen in Nederland te verbeteren op de thema’s Geld en Werk, Gezondheid en Beeldvorming. Om structurele verandering te realiseren doen we onderzoek, delen we kennis, lanceren we campagnes, ontwikkelen we concrete tools, trainingen en activiteiten voor publiek, organisaties en politiek. We werken daarbij nauw samen met verschillende stakeholders – van landelijke tot lokale overheden, ambassadeurs, bedrijven, maatschappelijke instellingen en kennisinstituten – om zo de kansen van de 8,8 miljoen vrouwen in ons land te vergroten.
Het Potentieel Pakken zet zich in om het bestaande arbeidspotentieel in Nederland beter te benutten, met name in maatschappelijke sectoren zoals de zorg, kinderopvang en schoonmaak. We weten dat veel parttimers bereid zijn om meer te werken als de omstandigheden gunstig zijn. Werkgevers spelen hierin een sleutelrol. Zij kunnen het talent en de ervaring van hun medewerkers beter benutten. Door het aantrekkelijk te maken voor parttimers om meer uren te werken, kunnen werkgevers personeelstekorten verminderen en hun parttimers financieel vooruit helpen. HPP biedt werkgevers praktische ondersteuning op het gebied van contractomvang, gezonde roosters en het financiële welzijn van medewerkers.
Bureau Clara Wichmann streeft naar een betere maatschappelijke en rechtspositie van vrouwen in Nederland. Hiernaast is BCW medestander in het bestrijden van alle vormen van genderdiscriminatie, ongelijkheid en stereotypering. Dit doen zij door bevordering en beïnvloeding van het recht, de rechtspraktijk, wet- en regelgeving en de wetstoepassing waarin principiële kwesties aan de orde komen die de rechten van vrouwen direct raken.
HANDIGE TOOLS
Factsheet: Zij verdient beter!
In deze factsheet vind je de actuele cijfers over duurzame financiële onafhankelijkheid van medewerkers in de sectoren zorg, kinderopvang en schoonmaak.
Onderzoek Motivaction
Krijg meer inzicht in de duurzame financiële onafhankelijkheid van medewerkers in zorg, schoonmaak en kinderopvang en de rol van werkgevers hierin. Dit onderzoek is een eerste verkenning van houding, behoeften en belemmeringen op dit thema.
WerkUrenBerekenaar
Met de WerkUrenBerekenaar kan berekend worden wat meer (of minder) werken voor iemand betekent. Door naast salaris ook alle toeslagen, premies en heffingen mee te rekenen, krijgt iemand in korte tijd een compleet overzicht van diens persoonlijke situatie.
WerkZorgBerekenaar
Deze tool laat zien hoe de combinatie van ouderschap met werk uitpakt voor de portemonnee. Hiermee kan iemand zien wat meer of minder werken betekent voor het gezinsinkomen én kan aangepast worden hoeveel uur de kinderen meer of minder naar de kinderopvang gaan.
Succesverhaal
Thuiszorgorganisatie BetuweZorg zag dat veel medewerkers worstelden met financiële zorgen. Denk aan; geen spaargeld, aanvragen voor voorschotten en stress. In plaats van traditionele oplossingen, zoals budgetcoaches, werkte BetuweZorg met Het Potentieel Pakken (HPP) aan een andere route.
TOESLAGEN GAME
Houd jij je voor je werk bezig met de kinderopvang en wil je de ervaringsgame met je collega’s spelen?
Documentaire
veerkracht
De korte documentaire “Veerkracht” over de te overwinnen obstakels voor vrouwen bij het combineren van werk en zorg vertelt het verhaal van Zohra, Hannah en Marcella: 3 vrouwen die, net als vele anderen, niet (volledig) vrije keuzes kunnen maken over hun werk-zorgverdeling.
in de media
veelgestelde vragen
Op dit moment wordt duurzame financiële onafhankelijkheid nog niet gemeten. Financiële onafhankelijkheid wordt wel gemeten door het CBS, dat is tenminste 100% van het minimumloon. Aangezien dit slechts een momentopname is, spreken wij liever van ‘duurzame financiële onafhankelijkheid’. Wij hebben drie voorwaarden waaraan iemand moet voldoen om naast financieel onafhankelijk ook duurzaam financieel onafhankelijk te kunnen zijn. Die voorwaarden zijn: zekerheid van werk en inkomen, zodat iemand financiële plannen kan maken voor de toekomst (zoals een huis kopen of kinderen krijgen). Mogelijkheid tot contractuitbreiding, zodat iemand het inkomen op korte termijn kan verhogen bij onvoorziene omstandigheden (zoals een scheiding of toenemende inflatie). Goede arbeidsomstandigheden, zodat werken op de lange termijn vol te houden is zonder uitstroom op basis van discriminatie, gezondheid of veiligheid.
Een persoon die duurzaam financieel onafhankelijk is heeft zekerheid van werk en inkomen en kan daardoor financiële plannen maken voor de toekomst, zoals een huis kopen en gezinsuitbreiding. Daarnaast heeft diegene de mogelijkheid tot contractuitbreiding, waarmee diegene weerbaar is bij onvoorziene omstandigheden zoals een scheiding of toenemende inflatie. Bovendien kan diegene met goede arbeidsomstandigheden diens werk op de lange termijn volhouden.
Het percentage vrouwen dat financieel afhankelijk is van haar partner of de overheid is 41%, bij praktisch opgeleide vrouwen is dat nog hoger, namelijk: 55%. In de sectoren zorg, kinderopvang en schoonmaak werken voornamelijk veel praktisch opgeleide vrouwen. Ook worden deze sectoren gekenmerkt door lage lonen, kleine contracten en weinig doorgroeimogelijkheden. Bovendien zijn deze sectoren voorwaardelijk voor andere vrouwen om betaald werk te kunnen verrichten.
Wanneer iemand bij langdurige ziekte verzorgd wordt door bijvoorbeeld een familielid onder het persoonsgebonden budget (pgb), heeft diegene geen recht op bescherming of zekerheid zoals andere werknemers. Dat kan bijvoorbeeld betekenen dat je inkomen plots stil komt te staan als degene die de zorg nodig heeft, overlijdt of in een zorginstelling gaat wonen. Dit raakt vooral vrouwen, omdat 95% van de pgb zorgverleners vrouw is. Onder deze regeling hebben ook huishoudelijke werkers en gastouders geen bescherming of zekerheid. Daarom moet de Regeling Dienstverlening aan huis worden afgeschaft.
Onze partners






