Delen
2 mei 2023 • 10 minuten lezen
Beleggen
Het gat tussen mannen en vrouwen die beleggen is erg groot. Uit onderzoek blijkt dat minder dan 1 op de 5 beleggers een vrouw is. Waar komt dit grote verschil vandaan?* Het is belangrijk dat mannen en vrouwen gelijke kansen en mogelijkheden hebben als het gaat om beleggen. Er is momenteel een opvallend gat tussen het aantal vrouwen en mannen dat belegt en we onderzoeken waarom dit zo is.
* We zijn ons ervan bewust dat beleggen voor veel mensen geen optie is en dat het risico’s met zich meebrengt. Toch zijn 1,9 miljoen van de 8,1 miljoen huishoudens in Nederland actief bezig met beleggen.
Waar komt dit grote verschil vandaan?
Er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen waarom er op financieel gebied een gat is tussen mannen en vrouwen. Historisch gezien konden getrouwde vrouwen pas in 1956, toen de ‘Wet handelingsonbekwaamheid’ werd afgeschaft, zonder toestemming van hun man geld uitgeven. Tot die tijd konden ze ook geen verzekeringen afsluiten of geld opnemen van de bank. De enige uitzondering was het huishoudgeld dat vrouwen kregen voor de dagelijkse boodschappen. Dit kan verklaren waarom vrouwen vandaag de dag nog steeds beter zijn in het regelen van dagelijkse geldzaken dan mannen. Volgens een analyse van WOMEN Inc. in samenwerking met onderzoeksbureau Motivaction weten vrouwen beter hoeveel geld er op de rekening staat dan mannen. Maar als het gaat over lange termijn financiën zoals pensioen, zijn vrouwen minder goed op de hoogte dan mannen van hun financiële positie.
Daarnaast is vandaag de dag nog steeds 44% van de vrouwen in Nederland financieel afhankelijk van de partner of overheid, bij praktisch opgeleide vrouwen is dit zelfs 63%. Ter vergelijking: bij mannen is dit slechts 23%. Beleggen kan risico’s met zich meebrengen en daarom is het belangrijk om dit alleen met geld te doen dat je kunt missen. Aangezien een groot deel van de vrouwen een slechtere financiële positie heeft ten opzichte van mannen, kan dit ook een verklaring zijn voor het grote verschil tussen mannen en vrouwen die beleggen. Vrouwen hebben minder financiële middelen om te beleggen en kunnen zich minder veroorloven om financieel risico te lopen.
Hoe doen vrouwen het op de beleggingsmarkt?
Als het om beleggen gaat, blijkt dat vrouwen hier juist beter in zijn dan mannen. Het rendement van vrouwen ligt gemiddeld 0,4% hoger dan dat van mannen. Dit kan uiteindelijk oplopen tot duizenden euro’s verschil. Vrouwen nemen namelijk minder risico, verdiepen zich beter in de bedrijven waarin zij willen investeren en hun focus ligt minder op het maken van winst en meer op het beperken van verlies.
Daarnaast ligt de succesfactor van vrouwen die beleggen bij het duurzame karakter van hun investeringen: 1 op de 3 vrouwen belegt in mandjes met aandelen van verschillende bedrijven, hierdoor wordt het risico gespreid en dit is succesvoller op de lange termijn. Een ander interessant verschil tussen vrouwen en mannen is dat minder dan 1 op de 5 vrouwen zou investeren in een bedrijf dat niet milieu en maatschappelijk verantwoord is, bij mannen zou meer dan de helft wel investeren in deze bedrijven.
Waarom is er nog steeds een gat?
Uit internationaal onderzoek blijkt dat de financiële sector nog niet voldoende aansluit bij de wensen van vrouwen; 67% van de vrouwen voelt zich niet begrepen of gehoord door de financiële dienstverlening. Dit beïnvloedt niet alleen de relatie tussen vrouwen en banken, maar zorgt er ook voor dat vrouwen minder investeren. Vrouwen die ondernemen ervaren ook specifieke drempels zoals lage toegang tot kapitaal en een ongelijk aandeel in zorgtaken. Daarnaast speelt een gebrek aan herkenbare rolmodellen een grote rol. Doordat ook in de beleggingswereld vrouwelijke rolmodellen zeldzaam zijn, is het waarschijnlijk dat de drempel voor vrouwen om te gaan beleggen hierdoor ook groter is.
Bron: ABN AMRO (2022). A study on how women and men experience banking and finances uniquely: The value of inclusivity in banking.
Lees hier meer over het gat tussen vrouwen en mannen die beleggen, waarin wij verder uitzoeken waar dit grote verschil vandaan komt.