Gedeelde verhalen: 4 generaties activisme


Het feminisme in Nederland is in de loop van de jaren ontwikkeld, gegroeid en nog altijd even relevant. In de jaren ’70 ging het over het recht op veilige abortus, een discussie die de afgelopen tijd weer is opgelaaid. Ondertussen heeft het intersectionele feminisme wortels geschoten en praten we ook over Black Lives Matter, validisme en andere vormen van onderdrukking. Ook deze maatschappelijke problemen zijn onderdeel geworden van de feministische strijd.

In de bijzondere boekwinkel Savannah Bay zullen vier generaties activisten hun ervaring delen. Waar zetten ze zich voor in, hoe ziet hun activisme eruit en hoe willen ze verandering teweeg brengen? Onder leiding van een moderator zoeken we de verbinding en verschillen tussen vier generaties activisten.

Datum: Zondag 27 september 2020
Tijd: 17.00 uur – 18.00 uur

De vier generaties

Zeger Teunissen

Zeger (15) is actief lid op de GSA (Gender & Sexuality Alliance) op zijn school, waarmee hij o.a. de Paarse Vrijdag organiseert. Tijdens de eerste Paarse Vrijdag die hij meemaakte realiseerde hij zich: dit gaat niet over anderen, dit gaat over mij. Hij vertelde diezelfde dag nog aan zijn moeder dat hij transgender is. Zeger's doel? Een wereld waarin iedereen zichzelf kan zijn en waarin niemand meer uit de kast hoeft te komen.

Zaïre Krieger

Zaïre (25) stond dit jaar aan de basis van het Black Lives Matter protest in Rotterdam. Ze zet zich als intersectioneel feminist in tegen racisme, seksisme en andere vormen van onderdrukking, o.a. als journalist en spoken word artiest. Ze schreef dit jaar voor het boek De Goede Immigrant, waarin mensen met een migratieachtergrond beschrijven hoe het is om in Nederland te leven als ‘de Ander’.

Jannet Vaessen

Jannet (50) richtte 15 jaar geleden belangenorganisatie WOMEN Inc. op, naar aanleiding van de uitspraak van minister de Geus die in 2003 zei dat de emancipatie van de vrouw ‘goeddeels voltooid’ was. Jannet is historicus en schreef in haar boek IEDEREEN Inc. over de mechanismen van in- en uitsluiting, en over de grote opdracht voor de politiek: een inclusieve maatschappij.

Nel Willekens

Nel (77) was in de jaren ‘60 en ‘70 actief lid van de feministische actiegroep de Dolle Mina’s. Tijdens de hoogtijdagen van de seksuele revolutie bevroeg Nel de normen rondom ‘vrouwelijkheid’ en ‘mannelijkheid’. Tegen ieders verwachting in betrad ze na haar studie de arbeidsmarkt. In die periode vierde ze met de Dolle Mina’s hun grootste succes: het verdwijnen van abortus uit het Wetboek van Strafrecht.

Moderator

Deze middag zal geleid worden door Selm Wenselaers. Selm is historicus, dramaturg en producer. Op de vraag of hen daarnaast ook activist is, reageerde hen: “Ik ben een beetje hide and seek aan het spelen met het onderwerp gender. Ik doe wel activistische dingen, maar ik weet niet of ik mezelf daarom activist zou noemen.”  Meer hierover tijdens het programma op 27 september!

Aanmelden kan hier

  • Ik meld me aan voor één of meer van de volgende onderdelen:
  • Je ontvangt voor aanvang van het event een e-mail met de link.

Terug naar homepage

 

 

Dit programmaonderdeel wordt mede mogelijk gemaakt door Savannah Bay.

Zien we je ook bij:

Q&A over Body Positivity

Genderverschillen op de sofa

Kies je rol met LEF // VOL!

Q&A - 15 jaar WOMEN Inc. En nu?

Marathon: 15 uur aanTafel

Q&A over mannen en feminisme

Ra Ra Hoe kan dat? // Plekken vrij gekomen!