Vrouwen zonder werk die graag aan de slag willen, krijgen met veel drempels te maken die dat moeilijk of soms zelfs onmogelijk maken. Zo wordt er vaak geen passend werk aangeboden, krijgen ze te maken met tijdelijke contracten, of kunnen ze geen kinderopvang krijgen. Dat werkt natuurlijk niet!
Werkgevers en gemeenten spelen een grote rol in zorgen dat werken wél werkt. Samen kunnen we ervoor zorgen dat iedereen gelijke kansen krijgt om te werken en zich te ontwikkelen! Zorg jij dat werken werkt?
Deze campagne wordt mogelijk gemaakt door de Nederlandse Economische Veerkracht Coalitie. De Nederlandse Economische Veerkracht Coalitie is een samenwerkingsverband, voor deze campagne werkten in het bijzonder WOMEN Inc., de Universiteit Utrecht, TNO, Hogeschool Windesheim en Atria samen.
Aan het woord...
Rigbe: "Ik werk graag en ben trots dat ik op mijn eigen benen sta."
Verpleegkundige in opleiding bij een zorginstelling
Mariëlle: “Het was geruststellend om te weten dat er veel mogelijkheden waren”
Officemanager bij een maatschappelijke organisatie
Jasmine: “In plaats van te kijken of het passend is, kun je het ook passend maken”
Manager bij een woon-zorginstelling
Iman: “Het is belangrijk dat je potentie in iemand ziet en hen een kans biedt”
Werkmakelaar bij de gemeente
FEITEN & CIJFERS
(h)erken je vooroordelen
We hebben ze allemaal: onbewuste vooroordelen. Deze leiden tot stereotypering, bijvoorbeeld over hoe vrouwen en mannen zich horen te gedragen en waar ze goed in zouden moeten zijn.
Zo bestaat het stereotiepe beeld dat mannen beter fulltime zouden kunnen werken, terwijl vrouwen beter zouden kunnen zorgen. Dit heeft invloed op de kansen van vrouwen en mannen om te kunnen werken en zorgen. Dit geldt ook voor andere diversiteitskenmerken zoals afkomst, leeftijd en eventuele beperking.
Deze stereotypen leiden ertoe dat vrouwen zonder werk minder vaak (passende) begeleiding wordt aangeboden.
Ook beïnvloeden ze de mogelijkheden van deze vrouwen om in te stromen en door te stromen naar hogere functies.
Doe de beslisboom, (h)erken jouw onbewuste vooroordelen en zorg dat werken werkt!
Music from Uppbeat
License code: NRNHMFWKUSVSMTCA
praktische Tips
Hoe ondersteun je vrouwen met en zonder een uitkering naar duurzaam werk? Een tipfolder voor werkgevers en gemeenten.
Met deze tips krijg je inzicht in hoe jij deze vrouwen kunt ondersteunen in hun zoektocht naar een passende, duurzame baan. Zo zorgen we er samen voor dat iedereen gelijke kansen krijgt om te werken en zich te ontwikkelen! Zorg jij dat werken werkt?
Dag van de Economische Veerkracht
Wil je meepraten en meedenken over wat er nog meer nodig is om vrouwen zonder werk te begeleiden naar duurzaam werk?
Tijdens de Dag van de Economische Veerkracht wordt er dieper ingegaan op welke stappen nodig zijn voor diverse betrokken partijen – zoals beleidsmakers, werkgevers, zorgprofessionals en onderzoekers – om de economische veerkracht van vrouwen te versterken. Denk mee en meld je aan.
Datum: Donderdagmiddag 30 januari 2025
Tijd: 14.00 – 18.00 uur
Locatie: Geertekerk, Utrecht
handreiking
Deze handreiking heeft tot doel om klantmanagers meer systemisch te laten werken. In de handreiking visualiseren we hoe het ecologische systeem rondom moeders in de bijstand eruitziet en met welke spelers de moeders te maken hebben. Vervolgens vertalen we dit in handvatten voor klantmanagers bij de begeleiding en ondersteuning van moeders in de bijstand op weg naar werk. We geven antwoord op de vraag hoe jij als klantmanager, samen met de moeder, meer grip kan krijgen op de invloed van haar omgeving op haar kansen om duurzaam aan het werk te gaan.
veelgestelde vragen
Met deze campagne willen we laten zien dat vrouwen zonder werk tegen veel drempels aanlopen die de stap naar werk moeilijk of soms zelfs onmogelijk maken. Door de beslisboom willen we het stereotiepe beeld wat er heerst over deze vrouwen aanpakken. Vervolgens bieden we werkgevers en gemeenten het handelingsperspectief om aan de slag te gaan om deze vrouwen te ondersteunen naar duurzaam werk. Dit doen we door het delen van best practices en tools.
Bijna de helft van de Nederlandse vrouwen is financieel afhankelijk van een partner of de overheid, tegenover 23% van de mannen. Vrouwen werken nog steeds minder betaalde uren dan mannen, terwijl ze meer onbetaalde taken op zich nemen, zoals zorg voor de kinderen, huishoudelijke taken en mantelzorg. Verschillende culturele en systemische drempels liggen hieraan ten grondslag. De manier waarop verlofregelingen en kinderopvang in Nederland geregeld zijn, maar ook onze culturele normen en stereotiepe denkwijzen.
Op het moment van scheiden of het overlijden van een partner kan dat grote financiële gevolgen hebben. De Nederlandse Economische Veerkracht Coalitie (NEVCO) onderzoekt daarom hoe de economische veerkracht van vrouwen vergroot kan worden. 1Bron: Bron: Universiteit Utrecht
Deze campagne richt zich specifiek op werkgevers en gemeenten omdat zij een grote rol spelen in het verlagen van de drempels waar deze vrouwen mee te maken krijgen. Denk daarbij aan een gemeentelijke aanpak die aansluit bij de behoeften van deze vrouwen, flexibiliteit vanuit de werkgever om werk- en zorgtaken thuis goed te kunnen combineren en werkgevers die verder kijken dan een opleiding en werkervaring.
We weten dat deze vrouwen vaak met multiproblematiek te maken hebben, waar ook de nationale overheid en politiek een grote rol in spelen, bijvoorbeeld in het voorkomen van de armoedeval, het versimpelen van het toeslagensysteem en kinderopvang gratis en toegankelijk maken. Deze aspecten zijn daarom onderdeel van de beslisboom, maar zijn vanwege de focus van deze campagne geen onderdeel van de call to action. Als WOMEN Inc. zetten we ons echter op veel verschillende manieren in om veranderingen door te voeren in wet-en regelgeving zodat vrouwen op een duurzame manier financieel onafhankelijk kunnen zijn.
De Nederlandse Economische Veerkracht Coalitie is een samenwerking tussen wetenschappers, werkgevers, zorgprofessionals en beleidsmakers. Hierin worden de krachten gebundeld om te achterhalen waarom de traditionele taakverdeling van zorgende vrouwen en werkende mannen zo hardnekkig is. Er worden verschillende interventies getest om te onderzoeken hoe de economische veerkracht van Nederlandse vrouwen een stimulans kan krijgen. Belangrijk hierbij is dat er een ‘fix the system’-benadering is in plaats van een ‘fix the women’-benadering. Kijk voor meer informatie op de website.
Partners
- 1
- 2Bron: CBS
- 3
- 4
- 5
- 6