Als schoolleider of HR-medewerker speel je een belangrijke rol in het creëren van een gezonde en ondersteunende werkomgeving. Toch kan de overgang een moeilijk onderwerp zijn om aan te kaarten, waardoor het gesprek erover niet altijd vanzelfsprekend is. Toch is het nodig en zijn jullie aan zet de eerste stap te zetten!
Als leidinggevende ben je verantwoordelijk voor een gezonde werkomgeving. In het basisonderwijs is 83% van de werknemers vrouw en vaak tussen de 40 en 60 jaar, waardoor de overgang een realiteit op de werkvloer is. Zonder de juiste ondersteuning kunnen overgangsklachten het werkvermogen verminderen of zelfs tot uitval leiden. Met een goed overgangsbeleid toon je betrokken werkgeverschap en werk je duurzaam aan het welzijn van je team.
Docenten in de overgang melden zich 36% vaker ziek dan andere docenten.
57% van de werknemers met overgangsklachten in Nederland heeft behoefte aan meer ondersteuning of begrip van hun leidinggevende.
Van de werkgevers vraagt vrouwen zelf niet naar suggesties om het overgangsbeleid effectief vorm te geven.
“De verantwoordelijkheid om het taboe te doorbreken ligt bij HR én bij directie. Dit moet gebeuren in de vorm van een beleidsstuk en door scholing over het onderwerp. Ik merk namelijk dat mijn mede-directeuren het onderwerp ‘de overgang’ echt nog onzin vinden. Het is een ontzettend taboe. Ik probeer het binnen mijn school een bespreekbaar onderwerp te maken, maar ook ik vind het soms nog lastig. Want, wat kan je vragen en wat niet? Het gesprek rondom dit onderwerp moet echt over het welzijn van de leerkrachten gaan, en niet over het werk. We zijn een kwetsbare sector, maar gebrek aan empathie brengt ons niet verder.”
“Geef leidinggevende de tools om hier mee aan de slag te gaan. Uiteindelijk gaat het om de vitale- en duurzame inzetbaarheid van werknemers. Anders verdwijnen leerkrachten in langdurig verzuim met verkeerde diagnoses.”
Het overgangspakket helpt je om het gesprek te starten en biedt praktische handvatten voor leerkracht en leidinggevenden:
Het boek van WOMEN Inc., het eerste allesomvattende boek over vrouwengezondheid, van geneesmiddelenonderzoek tot doktersbezoek. (2025).
Handreiking: Overgang en werk (2023).
Online platform met kennis, ervaringsverhalen en een community.
Voer uw zoektermen in om de gewenste informatie te vinden.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontdek hoe jij kunt bijdragen aan een betere toekomst. Of meld je aan voor een van onze andere nieuwsbrieven.