werkuren-berekenaar
Wil jij meer of minder werken maar weet je niet precies wat dit betekent voor je inkomsten? Reken jouw verdienmodel uit met de WerkUrenBerekenaar. Deze online tool laat zien wat het je onder de streep oplevert als je meer of minder uren gaat werken. Door naast je salaris, ook alle toeslagen, premies en heffingen mee te rekenen, krijg je in korte tijd een compleet overzicht van jouw persoonlijke situatie.
over de werkurenberekenaar
Om jou te helpen meer inzicht te krijgen in de financiële gevolgen van meer of minder werken, hebben WOMEN Inc., het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (het Nibud) en Stichting het Potentieel Pakken de WerkUrenBerekenaar ontwikkeld.
Of het nu gaat om een paar uur extra, of de overstap van parttime naar fulltime: de WerkUrenBerekenaar laat je in vijf eenvoudige stappen zien wat het oplevert. Je hoeft dus zelf niet in het complexe systeem van toeslagen en belastingen te duiken. Met de WerkUrenBerekenaar krijg je onder andere antwoord op deze veelgestelde vragen:
- Wat wordt mijn netto inkomen (het bedrag dat ik maandelijks op mijn bankrekening krijg) als ik meer uren ga werken?
- Heb ik recht op toeslagen (huurtoeslag, zorgtoeslag) als ik meer of minder uur ga werken?
- Ga ik met meer uren werken genoeg verdienen om een hogere huur te betalen of een hypotheek af te kunnen sluiten?
feiten & cijfers
ervaringsverhalen
Wat vinden vrouwen van de WerkUrenBerekenaar en wat waren de volgende stappen na het invullen ervan? Hier leer je meer over hun ervaringen.
Het verdienmodel van Annelotte
“Ik ben momenteel bezig met een vervolgopleiding. Ik merk dat ik daardoor meer bagage krijg, die ik kan inzetten tijdens mijn werk als psychiatrisch verpleegkundige. Wanneer de opleiding af is wil ik graag wat meer uur werken. Ik werk nu drie dagen. Op het begin was dat een bewuste keuze omdat ik kinderen kreeg, en wij mogen als behandelaren niet meer dan 32 uur werken. Niemand heeft een daarom een groter contract. Ik ga na mijn opleiding graag het gesprek aan met mijn werkgever over een dag extra!”
Het verdienmodel van Judith
“Ik werk parttime als financieel adviseur en als docent op een hogeschool. Samen met mijn partner heb ik zes kinderen, waarvan de oudste al uit huis is. Omdat mijn man 40 uur werkte ging ik een aantal jaren geleden bijna automatisch parttime werken. Het voelde een beetje alsof ik gedwongen werd door de verwachtingen van de maatschappij, want ik wilde juist meer gaan werken. Ik vind dat het feit dat je kinderen hebt niet hoeft te betekenen dat één van de ouders minder gaat werken. Als ik meer werk kan ik de kwaliteiten die ik heb opgedaan tijdens mijn studie beter benutten. Daar kijk ik naar uit!”
Het verdienmodel van Riiziane
“Ik maak me vaak druk over zaken die met ongelijkheid en de arbeidsmarkt te maken hebben. Als jonge vrouw merk ik dat voor mij een fatsoenlijke woning onbetaalbaar is. Een van de redenen daarvoor is dat op de huizenmarkt 1,5 keer modaal de norm is. Ik kom daar in m’n eentje natuurlijk nooit aan, maar het is wel een belangrijke reden voor mij om meer te willen werken. Ik wil op mezelf wonen, zelfstandig zijn!”
Waarom wij liever van een ‘deeltijdklem’ spreken
De term deeltijdcultuur wordt vaak gebruikt om te suggereren dat Nederlandse vrouwen massaal kiezen voor deeltijd. Maar gaat het wel om een vrije keuze? Wij vinden van niet en leggen uit hoe de Nederlandse cultuur en regelingen rond verlof en kinderopvang die vrije keuze in de weg staat.