M/V-verschillen in beeld

De ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in beeld brengen: dat is het doel van het boek Encyclopedie (M/V), dat fotograaf Joyce de Vries maakte als afstudeerproject aan de Willem de Kooning Academie. Met behulp van een crowdfundingactie is het boek, waarin ook gezondheidsverschillen tussen mannen en vrouwen aan bod komen, uitgegeven. Hoe breng je m/v-verschillen in beeld?

 

 

“Het idee voor het boek is ontstaan naar aanleiding van een ander studieproject, waarvoor ik sportende vrouwen fotografeerde,” zegt Joyce de Vries. “Sportvrouwen krijgen namelijk niet alleen minder betaald dan mannelijke sporters, maar worden vaak ook anders in beeld gebracht: met veel make-up op of halfnaakt. Ik wilde graag een realistisch beeld neerzetten. Dus fotografeerde ik vrouwen tijdens het sporten, inclusief hun bezwete en rode hoofden.”

 

 

Voor Encyclopedie (M/V) dook Joyce dieper in genderongelijkheid. Ze stuitte op verschillende thema’s: loonverschil, genderidentiteit en de gezondheidszorg. “Toen ik begon met mijn onderzoek naar ongelijkheid, was de campagne ‘Behandel me als een Dame’ net gelanceerd. Dat was voor mij een openbaring. Ik wist nog niets van de verschillen in gezondheid tussen mannen en vrouwen. Wat mij vooral verbaasde, is dat vrouwen niet worden meegenomen in medisch onderzoek vanwege hun hormoonschommelingen. Terwijl die van invloed kunnen zijn op de werking van een medicijn.”

 

 

In het boek laat Joyce genderongelijkheid op verschillende manieren zien. Zoals de serie over Joke, die een hartaandoening heeft gehad. “Bij Joke zijn ze er pas laat achter gekomen dat ze een lekkende hartklep had. Ze heeft wel klachten gehad, zoals een lage bloeddruk, flauwvallen en andere hartproblemen, maar de oorzaak werd niet herkend. Uiteindelijk is ze met spoed in het ziekenhuis opgenomen.”

 

 

Naast persoonlijke voorbeelden, koos Joyce voor hele simpele objecten: een teiltje symboliseert ziek zijn, een zusterhoedje het ziekenhuis. Lezers vinden het boek grappig en leerzaam. “Ik ben blij dat de humor in het boek overkomt,” zegt Joyce. “Als mensen de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen onzin vinden, laat ik ze het boek lezen. Daardoor verandert vaak hun mening en herkennen ze zelfs situaties in hun eigen leven.”

 

 

Haar doel met het boek: een klein verschil maken. “Ik wil graag doorsnee mensen benaderen. Niet iedereen zal het hele internet afstruinen, zodra ze horen dat er m/v-verschillen bestaan op het gebied van gezondheid. Ik hoop dat mijn foto’s mensen in ieder geval bewust maken van dit verschil en dat ze het in de toekomst in hun achterhoofd houden.”

 

 

Encyclopedie (M/V) is uitgegeven door Uitgeverij Komma. Klik hier voor meer informatie.

 

Lees meer:

Over het thema 'gezondheid'

Drie sterke vrouwen over hun hart

Herken jij een hartaanval?