Ai, ai, ai, daar zit je dan weer, omringd door je familie aan het (kerst)diner. Je geniet van de heerlijke maaltijd, maar binnen no-time vliegen de stereotyperende opmerkingen je om de oren. Vrouwen moeten beter hun best doen als ze meer willen verdienen, en oh ja, Eva, wanneer breng jij nou eens iemand mee naar huis? Alsof de feestdagen niet al genoeg stress met zich meebrengt.
Maar geen zorgen, we laten je niet in de kou staan. Hier zijn de meest voorkomende vragen en opmerkingen, en hoe je ze met een vleugje humor en vastberadenheid kunt aanpakken. Laat die tantes en ooms maar weten hoe het écht zit.
‘’Vrouwen kunnen nou eenmaal minder goed voetballen dan mannen’’
In het voetbal worden mannen en vrouwen niet gelijk behandeld, bijvoorbeeld op het gebied van representatie en beloning. Gelijke kansen voor vrouwen in deze sport zijn nog ver weg.
Historisch gezien werden vrouwen in veel sporten pas later toegelaten. Voetbal werd lang beschouwd als ongeschikt voor vrouwen. Pas in 1971 werd het voetbal voor vrouwen in Nederland officieel omdat de UEFA dan voetbalbonden verplicht om voetbal voor vrouwen in hun structuur op te nemen.
Verschillende factoren dragen bij aan de verschillen in techniek, snelheid en spel tussen mannen- en vrouwenvoetbal. Vrouwen ontvangen vaak slechts een onkostenvergoeding, waardoor ze hun professionele carrière moeten combineren met een studie en (bij)baan. Ook bij de faciliteiten is de onderwaardering van vrouwen. Al vanaf jonge leeftijd zijn de faciliteiten en begeleiding op en rond het veld bij veel clubs voor vrouwen minder goed dan voor mannen. Lees meer over gelijke kansen in het voetbal: https://www.womeninc.nl/voetbal/wp-content/uploads/sites/39/2023/07/Voetbal-en-gelijke-kansen.pdf
Daarnaast bevestigt de berichtgeving over voetbal het idee dat het mannenvoetbal de norm is. Vrouwenvoetbal wordt als de uitzondering gezien. Niet alleen is de kans enorm groot dat als we een wedstrijdverslag zien op televisie of online, het om mannenvoetbal gaat, ook het beeld- en taalgebruik van verschillende media bevestigen dit. Het vrouwenvoetbal (bijna nooit enkel ‘voetbal’ genoemd) wordt neergezet als de uitzondering. Deze stereotypen beïnvloeden onbewust onze perceptie van vrouwen en mannen in de sport.
Lees meer over mediaberichtgeving over het voetbal: https://www.womeninc.nl/voetbal/wp-content/uploads/sites/39/2023/06/SCOREN-ZONDER-STEREOTYPEN-RAPPORT-MEDIA-AANDACHT-VOETBAL.pdf
“Waarom ben je nog steeds single?” en “Heb je geen kinderwens?” De discussie over single zijn op je 30ste en eventuele kinderwens.
Deze vragen worden vaker gesteld aan vrouwen dan aan mannen. Dit komt onder andere door het stereotiepe beeld dat geschetst wordt over vrouwen. Vaak is de verwachting dat vrouwen rond de dertig een gezin willen. Dit is lang niet voor iedere vrouw de wens. Langdurige blootstelling aan stereotypen leidt ertoe dat deze aannames diep geworteld raken in onze hersenen als associaties en concepten. Hierdoor ervaren wij deze genderstereotypen niet alleen als een omschrijving van hoe vrouwen en mannen zouden zijn, maar ook hoe vrouwen en mannen zich dienen te gedragen. Tijd dus voor meer diverse beelden van vrouwen, bijvoorbeeld in de media. Stel de vraag eens terug of vraag: ‘Zou je dat ook aan een man van 30 vragen?’
Fijne dagen!
En onthoud: je bent aan niemand verplicht deel te nemen aan gesprekken of antwoorden te geven. Je eigen mentale gezondheid staat voorop ♥️