Stemadvies van WOMEN Inc.

14 februari 2019

 

Dit jaar vieren we 100 jaar vrouwenkiesrecht en algemeen kiesrecht. Vrouwen mogen stemmen en verkozen worden. En dat is belangrijk, want vaak hebben vrouwen andere ervaringen dan mannen en maken zij andere overwegingen die bij kunnen dragen aan een evenwichtige besluitvorming. Weet jij al op wie je gaat stemmen bij de Provinciale Statenverkiezingen op 20 maart? WOMEN Inc. geeft stemadvies!


Advies 1: Ga altijd stemmen

Op 20 maart 2019 kan jij kiezen welke kandidaten er inspraak krijgen in de lokale politiek. Dat je als vrouw mag stemmen, is niet altijd vanzelfsprekend geweest. Door onder andere de inzet van Aletta Jacobs werd in 1919 het stemrecht voor vrouwen ingevoerd. Voor het vrouwenstemrecht is dus hard gestreden en daarom is het ook belangrijk je stem te laten horen. Ga dus vooral stemmen!

Meer informatie over waar je kunt stemmen vind je op de site van de rijksoverheid of jouw provincie.  


Advies 2: Kies een vrouw

Momenteel zijn slechts 34,7% van alle leden van de Provinciale Staten vrouw (bron: Binnenlands Bestuur). Het aantal verkiesbare vrouwen is niet veel groter: 3 op de 10 verkiesbare kandidaten zijn vrouwen.

De provincies hebben veel te zeggen over de openbare ruimte, inclusief wegenbouw, behoud en uitbreiding van natuur, naleving van milieuwetten en de bereikbaarheid van ambulances. Grote beslissingen waarbij het belangrijk is dat de mensen die over die beslissingen gaan, een evenwichtige afspiegeling zijn van de maatschappij die ze vertegenwoordingen. Dus óók vrouwen!

Ben je er nog niet uit? Stichting Stem op een Vrouw zet de belangrijkste argumenten op een rij.

 

Advies 3: Stem strategisch op een vrouw

"Stemmen op de eerste vrouw op de lijst is goed, maar heeft niet zoveel zin als het om meer vrouwen in de politiek gaat. Want die eerste vrouw redt het meestal wel. Maar als je bijvoorbeeld op basis van peilingen naar een partij kijkt, kun je wel wat veranderen. Wordt een partij ingeschat op tien zetels en de nummer elf is een vrouw, dan kun je door op haar te stemmen ervoor zorgen dat ze een zetel krijgt," aldus Devika Partiman, oprichtster van Stichting Stem op een Vrouw.

 

Advies 4: Stem op een partij die jouw belangen als vrouw behartigt

Alle partijen hebben weer andere standpunten, dus verdiep je in de standpunten die het beste bij jou aansluiten. De makkelijkste manier om dit te doen, is door online een stemwijzer in te vullen. Een voorbeeld hiervan is Stemwijzer, Kieskompas, MijnStem, of KiesWijzer (vanaf 2 maart).

 

 

Internationale Vrouwendag

Dit jaar viert WOMEN Inc. het 100 jarig jubileum van het vrouwenkiesrecht in Nederland. Op Internationale Vrouwendag op 8 maart besteden we daar speciale aandacht aan met een video om te vieren wat we allemaal hebben bereikt die afgelopen 100 jaar én wat er nog beter kan. Op 9 maar lopen we mee met de Women's March on Amsterdam. Kom je ook? Houd onze site in de gaten voor updates over activiteiten op 8 maart en rondom 100 jaar vrouwenkiesrecht!