Delen

In gesprek met DAMN, HONEY: "Een movement zou echt geweldig zijn!"

Een jaar geleden leefden Marie Lotte en Nydia een dag volgens het seksistische boek ‘sexy, but tired, but sexy’ van schrijver en YouTuber Jamie Li. Als reactie op dit boek schreven ze het feministische pamflet getiteld DAMN, HONEY, een pleidooi om te doen waar je zelf zin in hebt. Nu, een jaar later hebben ze een succesvolle podcast waarin ze allerlei actuele zaken vanuit een feministische visie bekijken en is hun tweede boek ‘Heb je nou al een vriend?’ net uitgebracht. Hoe was dit jaar voor hen en what’s next?

Geschreven door: Hanneleen van der Ree Doolaard

Jullie zijn mega gegroeid als platform, maar ook persoonlijk. Hebben jullie dat zelf ook ervaren?

In koor: “Ja, enorm!”

Marie Lotte: “Ik heb zelf echt een soort omslag gemaakt bij aflevering 3 van de podcast. We hoorden toen voor het eerst over intersectioneel feminisme. Ik ben daar toen helemaal ingedoken.”

Nydia: “Ik heb zoveel woorden geleerd. Ik wist niet wat cis* was,”

Marie Lotte: “…. genderidentiteit*,”

Nydia: “….non-binair*,”

Marie Lotte: “…validisme*. We hadden geen idee! Ik kende wel de woorden feminisme en racisme, maar dat waren twee verschillende onderwerpen voor mij. Nu weet ik dat dat met elkaar verweven is en die systemen van onderdrukking hetzelfde werken.”

Welke aflevering heeft echt iets veranderd of een nieuw inzicht gegeven?

Nydia: “Een aflevering die mij de ogen opende was die over mannen en feminisme. Jens van Tricht was te gast. Hij is oprichter van Emancipator, een organisatie voor mannen en emancipatie. Hij zei: ‘Vrouwen kunnen tegenwoordig al best wel veel, maar andersom is het eigenlijk heel erg gelimiteerd. Vrouwen kunnen een broek aan, kunnen werken en allemaal dat soort dingen, maar een man heeft nog een heel krap boxje waar hij in hoort te zitten. Daar kan hij eigenlijk niet uit, want dan is er gelijk van alles “mis”.’ Dat was voor mij echt een mega inzicht. Als we die “vrouwendingen” meer waarde geven, zou er denk ik al heel veel veranderen.”

Marie Lotte: “Wat voor mij echt een verandering teweeg heeft gebracht is de aflevering over fast fashion. Je weet dat de mode-industrie veel slechte kanten heeft: kinderarbeid, vrouwen die werken in slechte omstandigheden en milieuvervuiling. Toch koos ik ervoor om m’n ogen te sluiten. Door die aflevering drong het écht door dat ik me niet alleen moet inzetten voor mezelf en mijn omgeving, maar ook voor de vrouwen die een leven leven dat ver van mijn bed is. Het is niet voldoende om met mensen om mij heen in gesprek te gaan, want die leven allemaal in Nederland en hebben het, in die zin, goed. Je kan niet voor vrouwen in Nederland opkomen en vervolgens je ogen sluiten voor de rest.”

Hoe zijn jullie zo gegroeid?

Nydia: “We wisten wel iets maar lang niet alles. We zijn samen met onze volgers gegroeid. Het begon met het pamflet, toen alle podcastafleveringen en nu het tweede boek. We krijgen enorm veel feedback. Tijdens de boeklancering bijvoorbeeld ook. We dachten dat de ruimte rolstoelvriendelijk was maar dat bleek niet zo te zijn. Alles moest aan de kant en ze moesten via de achterdeur over een gevaarlijke plaat naar binnen. Na afloop kregen we een bericht: ‘Gefeliciteerd met jullie boek en nog even over de avond: dit was er aan de hand en dat kan niet’. We hebben net een nieuwe eventlocatie bekeken en dan nemen we dit soort feedback mee. Toegankelijk zijn betekent dat iemand zich vrij kan bewegen. Niet dat er van alles aangepast moet worden op het moment dat er iemand in een rolstoel binnenkomt. We grijpen alle kennis aan en zo hebben we ook echt een band met onze volgers.”

DAMN, HONEY: luchtig, humorvol en laagdrempelig

Hoe blijf je kritisch?

Marie Lotte: “Feedback dus en in onze podcast hebben we een reflecterende rubriek waarin we kijken wat het minst feministische is wat we in de weken ervoor gedaan hebben.”

Nydia: “We houden elkaar ook scherp. We vinden het belangrijk om in de podcast andere mensen een stem of podium te geven en dat die mensen niet ‘wij’ zijn. Het is soms heel makkelijk om bijvoorbeeld je zus uit te nodigen wanneer zij veel weet over het onderwerp maar er is een grote kans dat haar visie grotendeels overeenkomt met wat je zelf denkt. Daarom doen we echt ons best om goede, diverse gastsprekers uit te nodigen.”

Marie Lotte: “Toen we Roos, ook wel Thorn Vineyard, voor ons boek gingen interviewen, vroeg die van tevoren hoe we het doen met de diversiteit van de mensen die we spreken. Roos maakte zo eigenlijk gelijk al duidelijk waar die voor staat. Dat moeten wij ook doen door bijvoorbeeld bij een event na te vragen wie de andere uitgenodigde gasten zijn. Dan maak je echt een punt.”

Jullie hebben een tweede boek gelanceerd. Waar gaat het over?

Nydia: “We hebben vorig jaar een kerstaflevering gemaakt waarin we een oproep deden om ons te sturen waar je met kerst tegenaan loopt. We kregen enorm veel reacties: ‘Mijn tante fatshamed mijn nichtje tegenover mij, terwijl mijn nichtje het kan horen’ of ‘Mijn oom is superrascistisch’. Na die aflevering merkten we dat er vaste thema’s terugkwamen en dat we een antwoord wilden geven op die situaties.”

Marie Lotte: “Je wilt van alles zeggen omdat je weet wat je vindt en je een punt wilt maken, maar je staat met je mond vol tanden. Daarom schreven we het boek ‘Heb je nou al een vriend?’. Het boek is bedoeld om munitie te geven voor een rake come back.”

Hoe staat het tweede boek in verhouding met het eerste boek?

Marie Lotte: “Dit tweede boek is inhoudelijk veel feitelijker. In DAMN, HONEY staan geen onderzoeken en cijfers, het ging alleen over onze eigen ervaringen. Nu moesten we opeens gaan uitleggen dat #MeToo niet overdreven is. Natuurlijk weet je dat, maar dat echt onderbouwen is iets heel anders. We hebben zoveel geleerd en dan kan je niet meer even alles eruit gooien en op printen drukken. Het tweede boek schrijven werd leuk toen we in de flow kwamen. Op een gegeven moment zaten we zo vast in het researchen dat we onze humor vergaten. Toen werden we door onze redacteur herinnerd aan DAMN, HONEY: luchtig, humorvol en laagdrempelig.”

“Ik denk ook dat veel mensen zich niet bewust zijn van ongelijke patronen waar ze zelf in zitten.”

Wat wil je zeggen tegen die mensen die nog geen weet hebben van de urgentie van het feminisme?

In koor: “Lees ‘Heb je nou al een vriend?’!”

Nydia: “De hoofdstukken ‘Feminisme is toch niet meer nodig in Nederland?’ of het hoofdstuk ‘Voor mij hoeft het allemaal niet zo, dat feminisme’ zijn voor hen perfect. Dat het voor jou niet meer nodig is, wil niet zeggen dat het voor anderen niet meer nodig is. Niet iedereen heeft dezelfde kansen en dus valt er nog van alles te doen. Ik snap het ergens wel als je geen zin hebt om je hier druk over te maken, en er zijn ook heel veel mensen die te druk zijn met overleven en helemaal geen tijd hebben voor activisme. Het is natuurlijk ook een privilege om er zo mee bezig te kunnen zijn, maar ik denk wel dat veel mensen verder mogen kijken dan hun eigen positie. Ik denk ook dat veel mensen zich niet bewust zijn van ongelijke patronen waar ze zelf in zitten. Het is prima als je het niet erg vindt om meer onbetaalde zorgtaken op je te nemen dan je partner, maar vind je het écht niet erg of vind je het vervelend om het aan te geven of heb je die keuze nooit echt gemaakt?”

Hoe willen jullie het over vijf jaar en over tien jaar zien?

Nydia: “Het liefst zou ik willen dat gelijkheid dan behaald is en dat iedereen kan doen wat diegene wil doen, maar dat is denk ik niet zo snel haalbaar. Sowieso moet er meer gebeuren op het gebied van gezondheidszorg, dat er veel meer geld gaat naar onderzoek naar vrouwen.”

Marie Lotte: “… of partnerverlof, dat dat allemaal gelijk getrokken is.”

Nydia: “… en dat je normaal kunt praten over menstruatie. En dat er inclusieve seks-positieve voorlichting is waar de clitoris ook gewoon een plek heeft, letterlijk en figuurlijk.”

Marie Lotte: “… en dat huishoudelijk werk gezien wordt als werk in plaats van dat de overheid het ziet als een soort ‘bijdingetje’.’”

Nydia: “… en natuurlijk moet de loonkloof aangepakt worden. Dan heb ik het nog niet eens over validisme en racisme gehad.”

What is next?

Marie Lotte: “Slapen!”

Nydia: “Leuke vraag, heb ik nog niet over nagedacht. We zijn nu het boek ‘Period power’ aan het vertalen, daar gaat momenteel dus onze aandacht naartoe. Het boek gaat over de menstruatiecyclus en dat je die ook vóór je kunt laten werken in plaats van dat je je cyclus alleen maar als iets kuts ervaart.”

Marie Lotte: “Ja, het is tof dat er nu een boek is waarin dit onderwerp gewoon besproken wordt.”

Nydia: “Seksuele voorlichting en onderwijs zijn ook echt dingen waar we super graag iets mee willen doen, door bijvoorbeeld een programma of project op te zetten. Ons grote doel is dat DAMN, HONEY gewoon standaard leesvoer is en in de schoolbibliotheek komt.”

Marie Lotte: “Een soort DAMN, HONEY The Movement zou wel echt geweldig zijn!”

 

*cis: Cis(gender) is een term waarmee mensen worden aangeduid van wie de genderidentiteit overeenkomt met het biologische geslacht waarmee zij geboren zijn.
*genderidentiteit: Een term die gebruikt wordt voor hoe iemand zich identificeert.
*non-binair: Een non-binair persoon is iemand die zich niet thuis voelt in de binaire gendercategorieën man of vrouw en zich beter voelt bij een andere, niet-binaire, genderidentiteit.
*validisme: Een term die gebruikt wordt voor de discriminatie, marginalisering en stigmatisering van mensen met een functiebeperking op grond van hun lichamelijke en/of verstandelijke gesteldheid.

Gerelateerde artikelen

Bekijk meer
  • Actueel
  • Media
  • ...

(On)Gehoord: Yes, Please!

  • Actueel
  • Media
  • ...

De route naar inclusieve media

  • Actueel
  • Werk
  • ...

Het Werkt Niet: het systeem rond werk en zorg moet op de schop!

Bekijk meer