Delen

WOMEN INClusieve Filmlijst

Deze filmlijst hebben we in samenwerking met jullie, onze achterban, opgesteld! Het zijn 130 verschillende verhalen door of over mensen die te weinig of vaak stereotyperend worden gerepresenteerd in de media. We hebben geprobeerd de lijst zo inclusief mogelijk te maken en een groot scala aan films op een rij te zetten. Uiteraard zullen we niet volledig zijn, en horen we graag jullie aanvullingen!

Op alfabetische volgorde, en onder de afbeelding per film een korte samenvatting:

Klik hier om de lijst te downloaden.

Waarom deze lijst? In dit artikel leggen we uit waarom representatie in de filmindustrie zo belangrijk is en waarom we met jullie de lijst opstelden.

WOMEN INClusieve Filmlijst

9 to 5
Regisseur: Colin Higgins
Judy Bernly (Jane Fonda) moet werk vinden nadat haar man Dick er vandoor is gegaan met zijn secretaresse. Ze treft seksistische praktijken aan op de werkvloer, die ze samen met haar collega’s op onorthodoxe wijze aanpakt.

13th
Regisseur: Ava Duvernay
De confronterende documentaire begint met een audiofragment van president Barack Obama, waarin hij uitlegt dat de VS 5 procent van de wereldbevolking betreft, maar 25 procent van alle gevangenen in de wereld. De titel verwijst naar het dertiende amendement in de Amerikaanse grondwet, dat in 1865 de afschaffing van de slavernij bekrachtigde, maar tegelijkertijd de overheid in staat stelde om veroordeelden als onvrijwillige arbeidskracht in te zetten. Wetenschappers, activisten en politici analyseren de criminalisering van Afro-Amerikanen en de bomvolle Amerikaanse gevangenissen.

A Girl Walks Home Alone at Night
Regisseur: Ana Lily Amirpour
In de Iraanse spookstad Bad City, een plek die dood en eenzaamheid uitstraalt, weten de stedelingen niet dat ze worden achtervolgd door een eenzame vampier.

A League of Their Own
Regisseur: Penny Marshall
Omdat in 1943 een groot deel van de sterren uit de hoogste Amerikaanse honkbalcompetities in de Tweede Wereldoorlog aan het vechten is, wil Walter Harvey (Garry Marshall) een topcompetitie voor vrouwen opzetten. Gebaseerd op de echt bestaande All-American Girls Professional Baseball League.

ADAM
Regisseur: Maryam Touzani
Verhaal over hoe sisterhood zich ontplooit tussen 2 Marokkaanse vrouwen uit verschillende werelden die ‘noodgedwongen’ bij elkaar komen.

Alien
Regisseur: Ridley Scott
Horrorfilm over een monsterlijk buitenaards wezen, waar de bemanningsleden van een ruimteschip op stuiten. Met Sigourney Weaver als ‘bad ass vrouw’ die niet over zich heen laat lopen!

Ammonite
Regisseur: Francis Lee
Engeland in de jaren 1840, de veelgeprezen, maar over het hoofd geziene fossielenjager Mary Anning en een jonge vrouw die naar zee wordt gestuurd om te herstellen, ontwikkelen een intense relatie, waardoor hun leven voor altijd verandert.

Atlantique
Regisseur: Mati Diop
Een Senegalees-Franse betoverende film over een jonge vrouw die opgroeit in een voorstad van Dakar en haar geliefde met wie ze niet samen mag en kan zijn.

Bagdad Café (Out of Rosenheim)
Regisseur: Percy Adlon
Een hilarische en warme film over een eenzame Duitse vrouw die in het meest uitgestorven motel op aarde belandt en besluit er het beste van te maken.

Becoming
Regisseur: Nadia Hallgren
Intieme documentaire over het leven van de voormalige first lady Michelle Obama, opgenomen tijdens haar boekentour in 2019 voor het gelijknamige boek.

Bend It Like Beckham
Regisseur: Gurinder Chadha
Feelgoodfilm over Jess (Parminder Nagra), die in opstand komt tegen haar orthodoxe Sikh ouders door zich bij een voetbalteam voor vrouwen te voegen. Met een belangrijke bijrol voor een jonge Keira Knightley.

Billy Elliot
Regisseur: Stephen Daldry
Een getalenteerde jonge jongen raakt verscheurd tussen zijn onverwachte liefde voor dans en het uiteenvallen van zijn gezin.

Black Panther
Regisseur: Ryan Coogler
Marvelfilm over superheld T’Challa, erfgenaam van het verborgen maar geavanceerde koninkrijk Wakanda, die zijn volk naar een nieuwe toekomst moet leiden. Cinematography door Rachel Morrison en belangrijke rollen voor Lupita Nyong’o en Danai Gurira.

Bombshell
Regisseur: Jay Roach
Een groep vrouwen (acteurs Charlize Theron, Nicole Kidman en Margot Robbie) neemt het op tegen Fox News-hoofd Roger Ailes en de giftige atmosfeer bij het televisienetwerk.

Booksmart
Regisseur: Olivia Wilde
Comedy van regisseur Olivia Wilde over twee studiebollen die zich op de vooravond van hun afstuderen realiseren dat ze in hun schooltijd meer lol hadden moeten maken. En dus proberen ze vier jaar lol in 1 legendarische avond te proppen.

Brave
Regisseur: Brenda Chapman, Mark Andrews
Modern sprookje over prinses Merida die koste wat het kost wil breken met de tradities van het Koninkrijk. Maar door te breken met gewoonten, is ze genoodzaakt een beestachtige vloek ongedaan maken.

Bridesmaids
Regisseur: Paul Feig
De concurrentie tussen twee bruidsmeisjes over wie de beste vriend van de bruid is, dreigt het leven van een werkloze banketbakker op de kop te zetten.

Call Me by Your Name
Regisseur: Luca Guadagnino
Romantische film die zich afspeelt in Italië in de jaren ’80, en het verhaal vertelt van de liefde die ontstaat tussen een 17-jarige student en zijn vader’s onderzoeksassistent.

Can You Ever Forgive Me?
Regisseur: Marielle Heller
Gebaseerd op het waargebeurde verhaal van auteur Leonore Carol ‘Lee’ Israel, die bekend stond voor het maken van literaire vervalsingen. De biechtautobiografie ‘Can You Ever Forgive Me?’ werd verfilmd, met Melissa McCarthy in de hoofdrol.

Capharnaüm
Regisseur: Nadine Labaki
Een 12-jarige jongen uit Libanon klaagt zijn ouders aan wegens verwaarlozing, terwijl hij een gevangenisstraf uitzicht voor een geweldsmisdrijf. Een indringend portret vanuit zijn perspectief.

Captain Marvel
Regisseur: Anna Boden, Ryan Fleck
Carol Danvers, ook wel bekend als superheld Captain Marvel, moet de aarde redden wanneer deze in een oorlog tussen twee buitenaardse rassen terechtkomt.

Caramel (Sukkar Banat)
Regisseur: Nadine Labaki
Een romantische komedie over het dagelijkse leven van vijf Libanese vrouwen in Beiroet. Een romantische komedie over het dagelijkse leven van vijf Libanese vrouwen in Beiroet.

Carol
Regisseur: Todd Haynes
Een beginnende fotograaf krijgt een intieme relatie met een oudere vrouw in New York in de jaren ’50. Met glansrollen voor Cate Blanchett en Rooney Mara.

Carrie
Regisseur: Brian de Palma
Carrie, een verlegen tienermeisje met een dominante, religieuze moeder, ontdekt haar telekinetische krachten en ontketent onheil nadat ze door klasgenoten wordt vernederd op het schoolbal. Mis ook niet de goed gemaakt remake uit 2013, met acteur Chloë Grace Moretz.

Changeling
Regisseur: Clint Eastwood
De verdrietige moeder Christine Collins neemt het op tegen de L.A.P.D. als haar ontvoerde zoon naar huis terugkeert, maar ze vermoedt dat de jongen die is teruggekomen niet haar zoon is. Met Angelina Jolie in de hoofdrol.

Children of a Lesser God
Regisseur: Randa Haines
Een leraar op een dovenschool wordt verliefd op de dove conciërge (Marlee Matlin). Het was de eerste film sinds 1926 waarin een dove acteur een hoofdrol speelde. Matlin won een Oscar voor haar rol. De film is de keuze van onze collega Maria: “Bij gebrek aan betere representatie in de jaren ’90, was het bestaan van Marlee Matlin belangrijk voor me.”

Coco
Regisseur: Adrian Molina, Lee Unkrich
Jonge aspirant-muzikant Miguel, die vanwege een verbod op muziek van zijn voorouders eigenlijk geen muziek mag maken, gaat in het Land van de Doden op zoek naar zijn betovergrootvader, een legendarische zanger. Met Mamá Imelda als geweldige Mexicaanse powervrouw!

The Color Purple
Regisseur: Steven Spielberg
Een zwarte vrouw uit het zuiden van de V.S. probeert haar identiteit te vinden, nadat ze meer dan 40 jaar geleden werd misbruikt door haar vader en anderen. Natuurlijk met Whoopi Goldberg en Oprah.

The Craft
Regisseur: Andrew Fleming
In deze horrorkomedie roepen vier jonge tienermeiden die hekserij beoefenen allerlei vloeken en spreuken op tegen diegenen die hen boos maakt. Met een jonge Neve Campbell en Rachel True.

Crazy Rich Asians
Regisseur: Jon M. Chu
Gebaseerd op de internationale bestseller, volgt deze film de New Yorkse professor Rachel Chu naar Singapore om de familie van haar vriend te ontmoeten.

The Danish Girl
Regisseur: Tom Hooper
Een liefdesverhaal (losjes) geïnspireerd op de levens van de Deense kunstenaars Gerda Wegener en Lili Elbe, trans vrouw en een van de eersten die een geslachtsaanpassende operatie onderging. De film ontving veel lof – Eddie Redmayne won een Oscar voor zijn rol -, maar ook veel kritiek: er werd voor de zoveelste keer een cis persoon gecast om een trans persoon te spelen en critici vonden dat een tragisch verhaal over een trans persoon werd uitgebuit voor een filmisch drama (zie ook de docu Disclosure: Trans Lives on Screen hieronder).

Daughters of the Dust
Regisseur: Julie Dash
Een Afro-Amerikaanse Gullah-familie verlaat in 1902 hun eiland voor de kust van South Caroline en Georgia (V.S.) en probeert hun cultuur en volkswijzen te behouden bij hun nieuwe start op het Amerikaanse vasteland.

De Dirigent
Regisseur: Maria Peters
De Rotterdamse Antonia Brico droomt ervan dirigent te worden, maar ze wordt niet serieus genomen omdat ze een vrouw is. Met Christianne de Bruijn in de hoofdrol.

Dirty Dancing
Regisseur: Emile Ardolino
Een klassieker: Baby (gespeeld door Jennifer Grey) brengt met haar familie de zomer door in een Catskills-resort en wordt verliefd op dansinstructeur Johnny Castle (Patrick Swayze). Nobody puts baby in the corner! Een klassieker: Baby (gespeeld door Jennifer Grey) brengt met haar familie de zomer door in een Catskills-resort en wordt verliefd op dansinstructeur Johnny Castle (Patrick Swayze). ‘Nobody puts Baby in the corner’!

Disclosure: Trans Lives on Screen
Regisseur: Sam Feder
Een diepgaande documentaire over de representatie en stereotypering van transgenders in Hollywood en de impact van deze verhalen op het leven van transgenders en de Amerikaanse cultuur.

Divines
Regisseur: Houda Benyamini
De film gaat over twee vriendinnen uit de banlieue in Frankrijk, waarvan er een rijk wil worden. Een bijzondere film, volgens onze collega Hajar: “Omdat de vriendschap tussen meiden met verschillende etnische achtergronden als een vanzelfsprekendheid in de film aanwezig is. En dat is herkenbaar voor mij.”

Do the Right Thing
Regisseur: Spike Lee
Op de heetste dag van het jaar ontstaan in een multi-raciale New Yorkse wijk, Bedford-Stuyvesant in Brooklyn, in minder dan 24 uur explosieve spanningen die tot het kookpunt worden gebracht. Genomineerd voor twee oscars.

Dunya & Desie
Regisseur: Dana Nechushtan
Nederlandse klassieker over de hechte vriendschap tussen Dunya en Desie, die samen zijn opgegroeid in Amsterdam Noord. Op haar achttiende verjaardag krijgt Dunya van haar ouders te horen dat ze wordt uitgehuwelijkt aan een Marokkaanse achterneef. Zowel Dunya als Desie gaan op zoek naar liefde en verloren familie in Marroko.

Dumplin
Regisseur: Anne Fletcher
In Dumplin schrijft hoofdpersoon Willowdean (die door haar moeder Dumplin wordt genoemd) zich als protest in voor haar moeder’s missverkiezing. Een film met een belangrijke boodschap, vindt onze collega Marjon: “De hoofdpersoon in de film ‘happens to be fat’, maar haar leven draait niet om gewichtsverlies. Heel verfrissend.”

Enola
Regisseur: Harry Bradbeer
Wanneer Enola Holmes, de tienerzus van Sherlock, ontdekt dat haar moeder vermist is, gaat ze op zoek naar haar. Ze wordt zelf een superspeurder, terwijl ze haar beroemde broer te slim af is en een gevaarlijke samenzwering rond een mysterieuze jonge Heer ontrafelt.

Erin Brockovich
Regisseur: Steven Soderbergh
Drama over een alleenstaande moeder die als juridisch praktisch in haar eentje een Californisch energiebedrijf neerhaalt dat wordt beschuldigd van watervervuiling. Julia Roberts won een Oscar voor haar vertolking van Erin Brockovich.

Ex Machina
Regisseur: Alex Garland
Jonge programmeur Caleb wordt geselecteerd om deel te nemen aan een baanbrekend experiment, waarin hij de menselijke kwaliteiten van Ava – een mensachtige A.I. – moet testen.

The Farewell
Regisseur: Lulu Wang
Een Chinees gezin ontdekt dat hun grootmoeder nog maar een korte tijd te leven heeft, maar besluit haar niks te vertellen en voor haar dood een bruiloft te plannen. Met Akwafina in de hoofdrol.

Get Out
Regisseur: Jordan Peele
Oscarwinnende horrorfilm, waarin de jonge Afro-Amerikaanse Chris met zijn vriendin op bezoek gaat bij haar ouders. Aanvankelijk denkt Chris dat het vreemde gedrag van de familie te maken heeft met hun interraciale relatie, maar tijdens het weekend komt hij achter de duistere reden van hun bezoek.

Girl
Regisseur: Lukas Dhont
Een veelbelovende jonge balletdanser schrijft zich in op een prestigieuze dansschool, terwijl ze worstelt met haar transitie. Een film die veel lof, maar ook kritiek ontving, o.a. vanwege de focus op het lichaam van de hoofdpersoon. Lees hier en hier meer over de reacties vanuit de transgemeenschap op de film.

Girlhood (Bande de filles)
Regisseur: Céline Sciamma
Een tiener uit de buitenwijken van Parijs met weinig vooruitzichten voegt zich bij een bende en krijgt hier een nieuw gevoel van zelfvertrouwen. Toch merkt ze al snel dat dit nieuwe leven haar niet per se gelukkiger maakt.

Gone Girl
Regisseur: David Fincher
Gebaseerd op de internationale bestseller, vertelt deze film het verhaal van Nick en Amy. Precies op de dag van hun vijfjarig huwelijksjubileum, verdwijnt Amy. Onder druk van de politie en de media ontstaan er scheurtjes in het beeld van hun perfecte huwelijk en rijst de vraag: heeft Nick zijn vrouw vermoord?

Green Book
Regisseur: Peter Farrelly
Een Italiaans-Amerikaanse beveiliger uit de arbeidersklasse wordt de chauffeur van een Afrikaans-Amerikaanse klassieke pianist tijdens een tour door het zuiden van de Verenigde Staten in de jaren 60. Geïnspireerd op het waargebeurde verhaal van Tony Lip en Don Shirley. De film is niet onomstreden, omdat het concept van een feelgoodfilm en gruwelijk historisch racisme volgens critici niet samen zou gaan en het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van een witte man. Lees hier meer over de reacties.

Die Göttliche Ordnung
Regisseur: Petra Volpe
In 1971 brengt een jonge huisvrouw de vrouwen uit haar kleine stad in Zwitserland in beweging om een verzoekschrift in te dienen voor stemrecht.

The Greatest Showman
Regisseur: Michael Gracey
Een film over de geboorte van showbusiness, waarin visionair P.T. Barnum een spektakel wist te creëren dat een wereldwijde sensatie werd. Met enorme diverse personages, en daardoor ook een diverse cast.

Hairspray
Regisseur: Adam Shankman
Remake van de musical uit 1988, waarin tiener Tracy Turnblad haar stad Baltimore in 1962 het een en ander leert over integratie, nadat ze een plekje heeft bemachtigd in een veelbekeken tv-dansshow.

The Half of It
Regisseur: Alice Wu
Recente romantische komedie, waarin de slimme, geldbeluste tiener Ellie Chu ermee instemt om liefdesbrieven te schrijven voor een populaire sporter. Er ontstaat onverwachts een vriendschap, maar dan worden ze op dezelfde persoon verliefd.

Hamilton
Regisseur: Thomas Kail
De live-versie van veelgeprezen Broadwaymusical over het leven van Alexander Hamilton, een van Amerika’s grondleggers en de eerste minister van financiën. De live-versie van veelgeprezen Broadwaymusical over het leven van Alexander Hamilton, een van Amerika’s grondleggers en de eerste minister van financiën.

Harriet
Regisseur: Kasi Lemmons
Het buitengewone verhaal van Harriet Tubman, van haar ontsnapping uit de slavernij tot haar transformatie tot grote held, die honderden slaven bevrijdde en de loop van de geschiedenis veranderde.

The Help
Regisseur: Tate Taylor
Een jonge auteur schrijft – tijdens de burgerrechtenbeweging van de jaren ’60 – de ontluisterende verhalen en ervaringen op van Afro-Amerikaanse dienstmeisjes die bij witte gezinnen werken. Octavia Spencer won een Oscar voor beste bijrol. Toch kent de film ook kritiek: het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van een wit personage, en het zou de werkelijke gebeurtenissen te licht weergeven.

Hidden Figures
Regisseur: Theodore Melfi
Een inspirerend biografisch drama over een team van Afro-Amerikaanse wiskundigen die tijdens de eerste jaren van het Amerikaanse ruimteprogramma een cruciale rol vervulden bij NASA. Met grote namen als Taraji P. Henson, Octavia Spencer en Janelle Monáe.

The Hours
Regisseur: Stephen Daldry
Romantische dramafilm over hoe het boek \& ;Mrs. Dalloway\& ; drie generaties vrouwen treft, die ieder op hun eigen wijze met zelfdoding te maken hebben gehad. Romantische dramafilm over hoe het boek “Mrs. Dalloway” drie generaties vrouwen treft, die ieder op hun eigen wijze met zelfdoding te maken hebben gehad.

The Hunt
Regisseur: Craig Zobel
Thriller waarin twaalf vreemden samen worden wakker op een open, onbekende plek. Ze weten nog niet dat ze zijn gekozen voor een heel specifiek doel – de jacht.

The Hustle
Regisseur: Chris Addison
Twee oplichters – gespeeld door Anne Hathway en Rebel Wilson – werken samen om de mannen neer te halen die hen onrecht hebben aangedaan.

I Am Jonas
Regisseur: Christophe Charrier
Franse film over Jonas, waarin twee perioden uit zijn leven centraal staan: hoe hij als geheimzinnige tiener worstelt met zijn seksualiteit, en 18 jaar later, hoe hij als dertiger op zoek is naar balans in zijn leven.

I Feel Pretty
Regisseur: Abby Kohn, Marc Silverstein
Een vrouw die worstelt met onzekerheid, is na een val overtuigd dat ze de mooiste en meest capabele vrouw ter wereld is. Haar nieuwe zelfvertrouwen stelt haar in staat onbevreesd te leven.

If Beale Street Could Talk
Regisseur: Barry Jenkins
De jonge, zwangere Tish uit Harlem probeert samen met haar familie te bewijzen dat haar geliefde Fonny ten onrechte vastzit voor verkrachting. Naar de gelijknamige roman van James Baldwin.

The Intern
Regisseur: Nancy Meyers
Hartverwarmende komedie waarin Robert De Niro de zeventigjarige weduwnaar Ben Whittaker speelt, die na zijn pensioen stagiair wordt bij een online modesite, opgericht en gerund door de succesvolle Jules Ostin.

The Invisible Man
Regisseur: Leigh Whannell
Recente horrorfilm met acteur Elisabeth Moss als Cecilia, een vrouw die na de dood van haar mishandelende ex, vermoedt dat hij zijn eigen dood in scene heeft gezet en ze wordt achtervolgt door iemand die niemand kan zien.

Je ne suis pas un homme facile
Regisseur: Éléonore Pourriat
Franse komedie waarin de stereotype genderrollen worden omgedraaid: een man wordt wakker in een wereld waar vrouwen de dienst uitmaken en hij moet werken voor de machtige auteur Alexandra Lamour.

Jeanne Dielman, 23 Commerce Quay, 1080 Brussels
Regisseur: Chantal Akerman
Een eenzame huisvrouw en weduwe doet haar dagelijkse werkzaamheden in en rondom het appartement waar ze samen met haar tienerzoon woont. Dan gebeurt er iets wat waardoor ze haar veilige routine achter zich moet laten. Fun fact: de film werd geschoten met een crew die volledig uit vrouwen bestond.

Jennifer’s Body
Regisseur: Karyn Kusama
Tienerhorror waarin een vermoorde cheerleader op de middelbare school verandert in een demon die haar mannelijke klasgenoten vermoordt. Kan haar beste vriendin haar stoppen?

Jongens
Regisseur: Mischa Kamp
Sieger, de hoofdrolspeler van Jongens, wordt verliefd op een jongen van atletiek en raakt hier nogal van in de war. Onze collega Sander vond herkenning in dit personage: “Omdat hij net als ik fanatiek sportte en verliefd wordt op een jongen. Ik kan echt wel zeggen dat hij heeft bijgedragen aan mijn coming-out, omdat hij me liet inzien dat ik helemaal niet ‘anders’ was.”

Juno
Regisseur: Jason Reitman
Een gevatte en directe komedie waarin de 16-jarige Juno wordt geconfronteerd met een ongeplande zwangerschap en ze moet besluiten wat ze wil. Met Elliot Page in de hoofdrol.

Kanarie
Regisseur: Christiaan Olwagen
Een coming-of-age oorlogsmusical over een kleine stadsjongen die wordt uitgekozen om zijn verplichte tweejarige militaire opleiding te volgen in de South African Defense Force Choir and Concert-groep – bekend als de ‘Kanaries’ – tijdens het hoogtepunt van het apartheidsregime.

Kinky Boots
Regisseur: Julian Jarrold
Een drag queen schiet een man te hulp die, nadat hij de schoenenfabriek van zijn vader heeft geërfd, zijn producten een nieuwe leven in moet blazen om het bedrijf overeind te houden.

Knock Down the House
Regisseur: Rachel Lears
Een blik op de mensen, waaronder inmiddels congreslid Alexandria Ocasio-Cortez, die betrokken waren bij verschillende politieke campagnes tijdens de Amerikaanse congresverkiezingen van 2018.

La Vie d’Adele / Blue Is the Warmest Colour
Regisseur: Abdellatif Kechiche
Adèle’s leven verandert wanneer ze Emma ontmoet, een jonge vrijgevochtend vrouw met blauw haar, op wie ze tot haar eigen verbazing verliefd wordt. De film won een Gouden Palm in Cannes.

Lady Bird
Regisseur: Greta Gerwig
Een ‘coming of age film’ over de 17-jarige Lady Bird (zoals Christine zichzelf noemt), die opgroeit in Sacramento en dealt met haar eerste grote liefde en keuzes voor de toekomst. Regiedebuut van Greta Gerwig.

Lady Macbeth
Regisseur: William Oldroyd
Een kostuumfilm ‘gone wrong’ met Florence Pugh in de hoofdrol als Lady Macbeth. In deze boekverfilming wordt een jonge bruid – verkocht aan een man van middelbare leeftijd – op het 19e-eeuwse Engelse platteland verliefd op een arbeider van het landgoed.

Late Night
Regisseur: Nisha Ganatra
Emma Thompson en Mindy Kaling spelen twee mooi uitgeschreven karakters. Thompson is presentator van een late night talkshow, die vermoedt dat ze binnenkort ontslagen wordt en Kaling aanneemt voor een verjongingsslag van haar show. Een film die thema’s als racisme en feminisme tussen neus en lippen door blootlegt.

Lattepappa’s
Regisseur: Joep van Osch
In Lattepappa’s zie je de wondere wereld van het vaderschapsverlof in Zweden. De zorgzame Vikingen blijven maandenlang bij hun pasgeboren kroost terwijl hun vrouw of vriendin werkt: in schril contrast met Nederland.

Legally Blonde
Regisseur: Robert Luketic
Inmiddels een cultklassieker, waarin Elle Woods – modieuze jonge vrouw en voorzitter van haar damesdispuut -, haar ex-vriend volgt naar Harvard voor een rechtenstudie en om hem terug te winnen. Eenmaal daar ontdekt ze haar eigen potentie.

Lilo & Stitch
Regisseur: Chris Sanders, Dean DeBlois
De Hawaiiaanse Lilo adopteert een ongewoon huisdier, die een buitenaardse voortvluchtige blijkt te zijn. Twee sterken vrouwen in de hoofdrol en een gendernorm doorbrekende alien!

Little Women
Regisseur: Greta Gerwig
Gebaseerd op het boek van Louisa May Alcott uit 1868, waarin hoofdpersoon Jo March vertelt over haar leven met 3 zussen, die ieder vastbesloten zijn om naar hun eigen wil hun leven in te richten. Bekijk ook eens de eerste verfilming uit 1994, met o.a. Susan Sarandon en Winona Ryder.

Lola rennt
Regisseur: Tom Tykwer
Duitse thriller met Franka Potente als Lola, die na een mislukte geldbezorging de taak krijgt om binnen 20 minuten 100.000 Duitse mark bij elkaar te krijgen. De twist: de film laat drie verschillende scenario’s zien, om duidelijk te maken dat verschillende keuzes iemands toekomst totaal kunnen veranderen.

Mad Max: Fury Road
Regisseur: George Miller
In een post-apocalyptische wereld staat Furiosa (Charlize Theron) samen met een groep gevangenen, een psychotische aanbidder en zwerver Max op tegen een tirannieke leider die een schaarste aan water in stand probeert te houden.

Made in Dagenham
Regisseur: Nigel Cole
Geïnspireerd op de staking bij de Britse Ford Dagenham autofabriek in 1968, waarin Rita O’Grady samen met de andere arbeidsvrouwen het werk neerlegden totdat ze gelijke beloning voor gelijk werk kregen.

Maiden
Regisseur: Alex Holmes
Powervrouwen doen mee aan een zeilwedstrijd in een mannenbolwerk. In de docu kijken de vrouwen terug op hun ervaringen. Een waanzinnige film en tearjerker waarin alle thema’s aan bod komen: dromen waarmaken, vriendschap en elkaar waarderen voor wie je bent.

The Mask You Live In
Regisseur: Jennifer Siebel Newsom
Documentaire over hoe een nauwe definitie van mannelijkheid in onze cultuur schadelijk kan zijn voor jongens, mannen en de samenleving als geheel. Met mooie voorbeelden hoe deze norm doorbroken kan worden.

Midsommar
Regisseur: Ari Aster
Horrorfilm waarin een groep jongeren naar Zweden afreist voor het legendarische midzomerfestival dat eens in de 90 jaar wordt gehouden. Al snel verandert het vrolijke feest in een gewelddadige en bizarre wedstrijd, geleidt door een heidense sekte.

The Miseducation of Cameron Post
Regisseur: Desiree Akhavan
Tienermeisje Cameron wordt in 1993 door haar conservatieve opvoeders gedwongen homo-conversietherapie te ondergaan.

Miss Representation
Regisseur: Jennifer Siebel Newsom
De documentaire onderzoekt de ondervertegenwoordiging van vrouwen in invloedrijke en machtsposities in Amerika, en bekijkt welke invloed stereotypen in de media hebben op deze ongelijkheid en op jonge vrouwen.

Moana
Regisseur: John Musker, Ron Clements
Animatiefilm waarin Moana in het oude Polynesië op zoek gaat naar halfgod Maui, die een vreselijke vloek heeft uitgeroepen over haar eiland.

Mona Lisa Smile
Regisseur: Mike Newell
Vrijzinnige kunstprofessor Katherine leert de conservatieve studenten van Wellesley-college in de jaren vijftig hun traditionele sociale en genderrollen in twijfel te trekken.

Moonlight
Regisseur: Barry Jenkins
De jonge Afro-Amerikaanse Chiron worstelt met zijn identiteit en seksualiteit, terwijl hij opgroeit in Miami. De film won 3 Oscars, waaronder die voor beste film in 2017.

More Beautiful for Having Been Broken
Regisseur: Nicole Conn
FBI-agent McKenzie raakt bevriend met een vrouw en haar jonge zoon met speciale behoeften. De vriendschap slaat al snel over in romantiek, maar familiegeheimen maken de zaken ingewikkelder.

Mosquita y Mari
Regisseur: Aurora Guerrero
Een coming-of-age film over twee tienerdochters van Mexicaanse immigranten in Los Angeles, die verliefd worden op elkaar.

Mulan
Regisseur: Barry Cook en Tom Brancroft
In deze Disney klassieker besluit Mulan zich voor te doen als jongen om haar vaders plaats in het leger van China in te nemen. Onze collega Ciana was als kind al groot fan: “Mulan is voor mij de beste Disney-prinses, omdat haar schoonheid geen rol speelde in het behalen van haar doelen. Ze is slim, werkt hard en laat zien dat vrouwen even ‘bad ass’ zijn als mannen.”

Nausicaä of the Valley of the Wind
Regisseur: Hayao Miyazaki
In deze avontuurlijke animatiefilm probeert prinses Nausicaä – pacifistische strijder – te voorkomen dat twee oorlogvoerende naties zichzelf en hun stervende planeet vernietigen.

Never Rarely Sometimes Always
Regisseur: Eliza Hittman
Twee tieners reizen van het platteland van Pennsylvania af naar New York City voor medische hulp, nadat een van hen onbedoeld zwanger is geworden.

Ocean’s Eight
Regisseur: Gary Ross
Debbie Ocean – zus van – brengt een diverse en talentvolle groep vrouwen samen om een onmogelijke overval te plegen tijdens het jaarlijkse Met Gala in New York. Met Sandra Bullock en Cate Blanchett o.a. in de hoofdrol.

Okja
Regisseur: Bong Joon-ho
De jonge Mija zet alles op het spel om te voorkomen dat een machtige multinational haar beste vriend – het fascinerende beest Okja – ontvoert.

The Old Guard
Regisseur: Gina Prince-Bythewood
Een team van onsterfelijke soldaten wordt ontmaskerd en moet vechten om hun identiteit geheim te houden, net als er een nieuw lid is aangesloten. Met Marwan Kenzari in een van de hoofdrollen.

On the Basis of Sex
Regisseur: Mimi Leder
Het waargebeurde verhaal van Ruth Bader Ginsburg, haar strijd voor gelijke rechten en de vroege rechtszaken van een historische carrière die leidden tot haar benoeming als rechter van het Amerikaanse Hooggerechtshof.

Oproerkraaiers
Regisseur: Sunny Bergman
In de documentaire Oproerkraaiers onderzoekt Sunny Bergman het hedendaagse activisme en de relatie tussen actievoeren en maatschappelijke verandering. Wie zijn deze oproerkraaiers en wat beweegt hen? Hoe komt het dat activisten meestal eerst gezien worden als oproerkraaiers en relschoppers terwijl hun actiepunten jaren of decennia later vaak gemeengoed worden?

Orlando
Regisseur: Sally Potter
Nadat koningin Elizabeth I Orlando gebiedt niet oud te worden, worstelt een jonge edelman met liefde en zijn plek in de wereld. Een prikkelend drama over thema’s als verandering en sekse-identiteit, losjes gebaseerd op het boek van Virginia Wolf uit 1928.

The Other Lamb
Regisseur: Małgorzata Szumowska
Horrordrama over Selah, een meisje geboren in een sekte die volledig uit vrouwen bestaat, geleid door een man (gespeeld door Michiel Huisman). Selah begint zijn leringen en haar eigen realiteit in twijfel te trekken.

Otherhood
Regisseur: Cindy Chupack
Geestige film over drie moeders die hun volwassen zonen in New York verrassen als ze moederdag zijn vergeten. De vrouwen ontdekken wie zij zijn naast het moederschap, en hoe het moederschap verandert naarmate zijzelf en hun kinderen ouder worden.

Paper Towns
Regisseur: Jake Schreier
Na een avond vol avontuur verdwijnt Quentins buurmeisje Margo, op wie hij hopeloos verliefd is. Ze laat aanwijzingen achter die Quentin en zijn vrienden leiden naar de reis van hun leven.

Parasite
Regisseur: Bong Joon-ho
Veelgeprezen film over de relatie tussen de rijke familie Park en de arme Kim-Clan, die onder spanning staat door hebzucht en klassendiscriminatie. De film won 4 Oscars, waaronder die voor beste film in 2020.

Paris Is Burning
Regisseur: Jennie Livingston
Een kroniek van de dragscene in New York in de jaren tachtig, gericht op bals, vogueing en de ambities en dromen van degenen die het tijdperk zijn warmte en vitaliteit hebben gegeven.

The Pelican Brief
Regisseur: Alan J. Pakula
Drama waarin rechtenstudent Darby (Julia Roberts) een samenzwering ontdekt die zichzelf en anderen in gevaar brengt.

Persepolis
Regisseur: Marjane Satrapi
Biografische animatiefilm over Marjane, een jong uitgesproken meisje dat opgroeit tijdens de Islamitische Revolutie in Iran, haar tienerjaren in Frankrijk doorbrengt en als volwassene naar Teheran terugkeert.

The Piano
Regisseur: Jane Campion
Rond 1950 wordt een vrouw die niet kan praten met haar jonge dochter en piano naar Nieuw-Zeeland gestuurd voor een huwelijk met een rijke landeigenaar. Maar al snel ontstaat er romantiek tussen haar en een lokale arbeider op de plantage. Anna Paquin won destijds als 11-jarige een Oscar voor beste bijrol.

Pitch Perfect
Regisseur: Jason Moore
Eerstejaarsstudent Beca wordt overgehaald om lid te worden van A-capellagroep The Bellas bij de Barden University. The Bellas moeten hard strijden om het op te nemen tegen hun mannelijke rivalen in een campuscompetitie.

Portrait de la jeune fille en feu /Portrait of a Lady on Fire
Regisseur: Céline Sciamma
Aan het einde van de 18e eeuw, op een afgelegen eiland bij Bretagne, krijgt kunstenaar Marianne de opdracht om een huwelijksportret van Heloïse te schilderen. Een tijdloos verhaal over verlangen en een onmogelijke liefde, die ontstaat in Heloïses laatste dagen van vrijheid.

Pride
Regisseur: Matthew Warchus
Hilarische film, gebaseerd op ware gebeurtenissen, over hoe in de zomer van 1984 een groep homoseksuele en lesbische activisten geld inzamelen om de families van stakende mijnwerkers te steunen. Maar er is één probleem, de Nationale Unie van Mijnwerkers (NUM), schaamt zich ervoor om hun steun te ontvangen.

The Princess and the Frog
Regisseur: John Musker, Ron Clements
Animatiefilm waarin Tiana, die droomt van een eigen restaurant, een kikkerprins probeert weer in een mens te veranderen door middel van een kus. Alleen wordt hij geen prins, maar verandert zij in een kikker!

Princess Mononoke
Regisseur: Hayao Miyazaki
Japanse animatiefilm waarin de jonge Ashitaka kinderen uit zijn dorp probeert te redden van een dol geworden, monsterlijk zwijn. Als hij tijdens deze reddingsactie besmet raakt met een geheimzinnige ziekte, belandt hij in zijn zoektocht naar een remedie in een strijd tussen een geheimzinnige prinses en een geïndustrialiseerde mijngemeenschap.

Queen & Slim
Regisseur: Lena Waithe
De eerste date van Queen & Slim neemt een onverwachte wending wanneer ze worden aangehouden door een politieagent. Als de situatie uit de hand loopt, moeten ze vluchten en onder gevaarlijke omstandigheden leren ze elkaar snel beter kennen.

Rafiki
Regisseur: Wanuri Kahiu
Controversieel en zelfs (tijdelijk) verboden in eigen land Kenia, vertelt Rafiki het verhaal van twee jonge, Keniaanse vrouwen die verliefd worden. Een prachtige, kleurrijke film met personages die een scala aan emoties en ontwikkelingen doormaken en ook de problemen niet weren.

Revenge
Regisseur: Coralie Fargeat
Jen geniet van een romantisch uitje met haar rijke, getrouwde vriend, dat plotseling wordt verstoord wanneer zijn vrienden arriveren voor een onaangekondigde jachttocht. Als de spanning in het huis het kookpunt bereikt, wordt Jen na een schokkende daad voor dood achtergelaten. Maar Jen overleeft en komt terug met een doel: wraak.

The Rocky Horror Picture Show
Regisseur: Jim Sharman
Malle musicalparodie op de horrorfilm, waarin een pas verloofd stel pech krijgt in een afgelegen gebied en onderdak moet zoeken in de bizarre woning van Dr. Frank-n-Furter. Met Susan Sarandon als zenuwachtige Janet die zich ontpopt tot zelfverzekerde vamp.

Roma
Regisseur: Alfonso Cuarón
Oscarwinnende film over een jaar uit het leven van een huishouder uit de middenklasse in Mexico-Stad, dat zich afspeelt begin jaren zeventig.

Romuald et Juliette
Regisseur: Coline Serreau
De directeur van een bedrijf krijgt de schuld van een voedselvergiftigingsschandaal en de enige persoon die hem kan helpen is de avondschoonmaker, die altijd op het juiste moment op de juiste plek lijkt te zijn.

The Secret World of Arrietty
Regisseur: Hiromasa Yonebayashi
De familie Clock bestaat uit mensen van 10 centimeter die anoniem in de woning van een andere familie wonen. Dan wordt hun tienerdochter, Arrietty, ontdekt.

Selma
Regisseur: Ava DuVernay
Een kroniek van de campagne van Dr.Martin Luther King, Jr. om gelijke stemrechten te verzekeren via een epische mars van Selma naar Montgomery, Alabama, in 1965.

Set it up
Regisseur: Claire Scanlon
Twee jonge assistenten in New York City beseffen dat ze hun leven gemakkelijker kunnen maken door hun werkverslaafde bazen samen te brengen. Terwijl ze proberen deze romantische list tussen hun nachtmerrie-bazen te bestendigen, realiseren de assistenten zich dat ze misschien wel geschikt voor elkaar zijn.

She’s gotta have it
Regisseur: Spike Lee
Het verhaal van de gelijktijdige seksuele relaties van Nola Darling met drie verschillende mannen wordt verteld door haar, door haar partners en andere vrienden. De drie mannen wilden dat ze zich uitsluitend aan hen zou binden; Nola verzet zich tegen het ‘eigendom’ zijn van een enkele partner.

Someone Great
Regisseur: Jennifer Kaytin Robinson
Een romantische break-up comedy, waarin Jenny besluit om nog één geweldige avond met haar beste vriendinnen te hebben voordat ze naar San Francisco verhuist voor haar droombaan. “Een nieuw soort romcom,” vindt onze collega Eva. “In Someone Great staan ‘female friendships’ centraal en is diversiteit een gegeven. Met een bijrol voor RuPaul en de muziek van Lizzo. Wat wil je nog meer?”

The Souvenir
Regisseur: Joanna Hogg
Begin jaren ’80 begint een jonge filmstudent een relatie met een gecompliceerde en onbetrouwbare man.

Tangerine
Regisseur: Sean Baker
Op kerstavond scheurt een sekswerker door Tinseltown op zoek naar de pooier die haar hart brak.

Thelma and Louise
Regisseur: Ridley Scott
Twee beste vrienden gaan op avontuur, maar hun reis verandert al snel in een angstaanjagende achtervolging door de politie, omdat de twee vrouwen moeten ontsnappen voor de misdaden die ze hebben gepleegd.

To All the Boys I’ve Loved Before
Regisseur: Susan Johnson
De geheime liefdesbrieven van een tienermeisje worden blootgelegd en hebben een grote impact op haar liefdesleven.

Troop Zero
Regisseur: Bert & Bertie
Op het platteland van 1977 in Georgia droomt een buitenbeentje van een leven in de ruimte. Wanneer een wedstrijd haar de kans biedt om opgenomen te worden op NASA’s Golden Record, rekruteert ze een geïmproviseerde troep Birdie Scouts en smeedt ze vriendschappen die een leven lang meegaan.

Una Mujer Fantàstica
Regisseur: Sebastián Lelio
Marina, een trans vrouw die werkt als serveerster en nachtclubzangeres, wordt overweldigd door de dood van haar oudere vriend.

Under the Skin
Regisseur: Jonathan Glazer
Een mysterieuze jonge vrouw verleidt eenzame mannen in de avonduren in Schotland. Door haar daden ontstaat echter een proces van zelfontdekking.

Us
Regisseur: Jordan Peele
Steengoede horrorfilm van Jordan Peele. De serene strandvakantie van een gezin verandert in chaos wanneer hun dubbelgangers verschijnen en hen beginnen te terroriseren.

Wadjda
Regisseur: Haifaa al-Mansour
Een ondernemend Saoedisch meisje meldt zich aan voor de koranrecitatiewedstrijd op haar school als een manier om geld op te halen voor een groene fiets die ze graag wil.

Wild
Regisseur: Jean-Maarc Vallée
In 1994 beslist Cheryl Strayed de Pacific Crest Trail te lopen, een langeafstandspad van 4286 kilometer in de bergachtige gebieden van de Amerikaanse westkust. De wandeling is een vorm van therapie voor haar scheiding, het overlijden van haar moeder en jaren van roekeloos en destructief gedrag.

Wine Country
Regisseur: Amy Poehler
Tijdens een vakantie in Napa Valley komt een groep oude vrienden bij elkaar en herhalen ze keuzes uit het verleden in deze hilarische en oprechte komedie.

Winter’s Bone
Regisseur: Debra Granik
De onwankelbare Ree begeeft zich op gevaarlijk terrein als ze op zoek gaat naar haar vermiste drugshandelende vader, terwijl ze tegelijkertijd probeert haar familie tevreden te houden.

Woman at War
Regisseur: Benedikt Erlingsson
Halla is een vijftigjarige, onafhankelijke vrouw. Maar achter de schermen van haar rustige routine, leidt ze een dubbelleven als gepassioneerd milieuactivist.

Women Without Men
Regisseur: Shirin Neshat
Women Without Men is een verfilming van de Shahrnush Parsipur-roman uit 1990. Het werk van de regisseur Shirin Neshat onderzoekt genderkwesties in de islamitische wereld.

Wonder Woman
Regisseur: Patty Jenkins
Wanneer een piloot crasht op het eiland van de Amazones, verlaat Diana, een Amazone-krijger in training, haar huis om te helpen bij een oorlog die wordt gevoerd in de buitenwereld.

XY Chelsea
Regisseur: Tim Travers Hawkins
Een blik op het leven en de carrière van Chelsea Manning, een trans vrouw die soldaat was in het Amerikaanse leger en werd veroordeeld tot 35 jaar gevangenisstraf wegens het lekken van informatie over de oorlogen van het land in Irak en Afghanistan.

Gerelateerde artikelen

Bekijk meer
  • Kennis
  • Media
  • ...

Beeldvorming

  • Kennis
  • Media
  • ...

Hoe gaat het met representatie in de media?

  • Kennis
  • Media
  • ...

Wat is stereotypering?

Bekijk meer