Ga naar de inhoud

Cyclus- en hormoon-gerelateerde klachten

Voor cyclus- en hormoongerelateerde klachten is nog onvoldoende aandacht in onderzoek en in de zorg. Er bestaat weinig kennis over hoe ze ontstaan, de diagnosetijden zijn vaak nog lang en behandelopties zijn nog niet altijd effectief.

Wat zijn cyclus- en hormoongerelateerde klachten?

Als we spreken over cyclus- en hormoongerelateerde klachten, bedoelen we een groot scala aan klachten die voortkomen uit of gerelateerd zijn aan de menstruatiecyclus en de hormoonhuishouding. Hierbij kun je onder andere denken aan menstruatieklachten, klachten tijdens de overgang of aan aandoeningen als endometriose en hevig menstrueel bloedverlies.

De grens tussen normale en abnormale menstruele en cyclusgebonden klachten is vaak lastig te trekken. Een zekere mate van ongemak ‘hoort er nu eenmaal bij’. Tegelijkertijd worden de klachten van mensen met een baarmoeder juist daardoor onvoldoende herkend en serieus genomen. Betrouwbare prevalentiecijfers over deze klachten zijn mede daardoor onvoldoende voorhanden1Bron: Kennisagenda Gender en Gezondheid, p.83

Meestal merken mensen met POI dat hun menstruatiecyclus korter en onregelmatig wordt of helemaal stopt. Ze kunnen ook last krijgen van klachten als opvliegers, nachtzweten, hartkloppingen, stemmingswisselingen, concentratieproblemen en geen zin in of pijn bij de seks.

Onregelmatige menstruatiecyclus

Een gemiddelde menstruatie komt ongeveer 1 keer per maand (iedere 21 tot 34 dagen). Het bloedverlies duurt meestal 3 tot 7 dagen. Voor iedereen kan de hevigheid en duur van de menstruatie verschillen. Onregelmatige menstruaties komen voornamelijk voor tijdens de puberteit en de overgang, maar kunnen ook daartussen voorkomen. Inwendige en uitwendige factoren kunnen hiervan de oorzaak zijn, zoals:

  • een achterliggende aandoening, bijvoorbeeld vleesbomen, afwijking van de baarmoedermond, endometriose, PCOS.
  • verandering in gewicht, zowel toename of afname
  • intensief sporten
  • andere aandoeningen, zoals darm-, hart-, schildklierproblemen of diabetes
  • veranderen van of stoppen met de anticonceptie, medicijngebruik
  • stress
  • mentale klachten, zoals een depressie

Er bestaan verschillende vormen van een onregelmatige cyclus, waaronder:

  • Als de tijd tussen je menstruaties meer dan 6 maanden is, heet dat amenorroe.
  • Oligomenorroe is de naam voor een onregelmatige menstruatiecyclus bij vrouwen. De tijd tussen de menstruaties is dan in de regel langer dan 35 dagen, maar minder dan 6 maanden.
  • Als je cyclus erg kort is, regelmatig korter dan 21 dagen, heet dat polymenorroe.

Meer onderzoek

Wij zetten ons in voor meer onderzoek naar cyclus- en hormoongerelateerde klachten, zodat zowel zorgverleners als zorgvragers meer kennis zullen krijgen en dit zal leiden tot snellere diagnoses en meer passende behandelingen.

WOMEN Inc. roept samen met meer dan dertig maatschappelijke organisaties en patiëntenverenigingen de politiek op om in het volgende regeerakkoord een Nationale Strategie Vrouwengezondheid op te nemen. Deze strategie moet ervoor gaan zorgen dat er meer onderzoek wordt gedaan naar bijvoorbeeld overgang en endometriose, en naar verschillen in symptomen of passende behandelingen voor vrouwen en mannen. Deze strategie moet er ook voor gaan zorgen dat deze kennis bij artsen terechtkomt -en bij vrouwen zelf.

Lees hier onze oproep voor een Nationale Strategie Vrouwengezondheid en welke organisaties dit pleidooi ondersteunen.

Meer weten?

Zie ook onze campagne ‘Komt een mens bij de dokter’ en lees of beluister de volgende verhalen:

Zie ook onze campagne ‘Doorbreek de Cyclus’ en lees of beluister de volgende verhalen:

Lees ervaringsverhalen over menstruatie op pratenovergezondheid.nl

Organisaties

  • 1
    Bron: Kennisagenda Gender en Gezondheid, p.83
Gerelateerde artikelen

Zoeken

Voer uw zoektermen in om de gewenste informatie te vinden.

blijf betrokken

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontdek hoe jij kunt bijdragen aan een betere toekomst. Of meld je aan voor een van onze andere nieuwsbrieven.