Zoek de verschillen: #1 Hartinfarct

WOMEN Inc. vraagt aandacht voor de lichamelijke verschillen tussen mannen en vrouwen, omdat de gezondheidszorg verbetert wanneer er meer erkenning is voor deze verschillen.

Een hartinfarct is anders bij vrouwen
Pijn in de linkerarm en een drukkende pijn op de borst. Dat zijn de meest bekende symptomen van een hartinfarct. Tenminste, bij mannen. Wat veel mensen niet weten is dat een hartinfarct er bij vrouwen heel anders uit kan zien dan bij mannen. Het meest bekende symptoom van een hartaanval, een drukkende pijn in de borst, kan ontbreken bij vrouwen. Hierdoor herkennen vrouwen een hartinfarct vaak niet op tijd. Dit brengt natuurlijk levensgevaarlijke risico’s met zich mee en WOMEN Inc. vraagt daarom aandacht voor deze verschillende symptomen.

Een mannenziekte?
Zo weten veel vrouwen niet dat misselijkheid, extreme vermoeidheid, kortademigheid of duizeligheid ook symptomen kunnen zijn van een hartinfarct. Ook hebben vrouwen vaker pijn in de kaak, nek en rug en zijn ze onrustig en angstig. In Nederland sterven elke dag 56 vrouwen aan hart- en vaatziekten. Dat is per dag 7 vrouwen meer dan het aantal mannen dat eraan overlijdt, terwijl hart- en vaatziekten meer als een mannenziekte wordt gezien. Wanneer de vrouwspecifieke symptomen van hart- en vaatziekten beter bekend zijn, kunnen er levens worden gered! Lees hier meer over op de website van de Hartstichting.

Meer weten?
Wil je meer weten over de verschillen tussen mannen en vrouwen bij hart- en vaatziekten? WOMEN Inc. is niet de enige die zich inzet voor de erkenning van verschillen tussen mannen en vrouwen in de   gezondheidszorg. Kijk ook eens op de website van de Hart&Vaatgroep, de Hartstichting of van cardiologe Janneke Wittekoek. Hier vind je meer medische informatie en tips over gezond leven.

Lees ook over deze vier andere verschillen:
» Verschil #2 Late Herkenning
» Verschil #3 Roken
» Verschil #4 Leeftijd
» Verschil #5 Slagaderverkalking