Zijn je hart en hormonen met elkaar verbonden?

 

Welk verband bestaat er tussen vrouwelijke hormonen en hart- en vaatziekten? Dr. Jeanine Roeters van Lennep – lid van onze alliantie Gender & Gezondheid en cardiovasculair internist bij het Erasmus MC in Rotterdam – wil dit graag uitzoeken.

 

Samen met de Hartstichting startte ze een crowdfundingactie voor een nieuw onderzoek naar de invloed van de menstruatiecyclus op het hart. Wij stelden haar drie vragen over dit nieuwe onderzoek:

 

Waarom is dit onderzoek belangrijk voor vrouwen?

Roeters van Lennep: “Hart- en vaatziekten zijn doodsoorzaak nummer 1 bij vrouwen. Elke dag overlijden er 56 vrouwen in Nederland aan deze ziekten. Omdat onderzoek naar hart- en vaatziekten in het verleden voornamelijk onder mannen is uitgevoerd, bestaat er nog veel onwetendheid over het vrouwenhart. Mijn doel is om deze onwetendheid te doorbreken, zodat we alle vrouwen – nu en in de toekomst – betere zorg kunnen bieden.”

 

Ik vind het onbegrijpelijk dat de invloed van de menstruele cyclus op hartklachten amper wordt onderzocht, terwijl we weten dat het andere ziekten – zoals migraine en astma – ook beïnvloedt.


Wat hoop je te bereiken met dit onderzoek?

“Naast een gebrek aan kennis over het vrouwenhart, is er ook weinig bekend over de invloed van de maandelijkse hormoonschommelingen op de gezondheid van vrouwen. Ik vind het onbegrijpelijk dat de invloed van de menstruele cyclus op hartklachten amper wordt onderzocht, terwijl we weten dat het andere ziekten – zoals migraine en astma – ook beïnvloedt. Ik hoop daarom met dit onderzoek niet alleen aan te tonen dat er een verband bestaat tussen vrouwelijke hormonen en hart- en vaatziekten, maar ook het bewustzijn over de hormonale cyclus onder professionals te vergroten, zodat ze dit meenemen in hun diagnose en behandeling.”

Wat kunnen vrouwen zelf doen om het onderzoek te steunen?

“Er zijn verschillende manieren om de actie te ondersteunen. Je kunt een bedrag doneren, de oproep tot donatie delen, zelf een actie organiseren om geld in te zamelen of een tegenprestatie ter beschikking te stellen. Mijn opdracht is om 50 procent van de financiering voor het onderzoek binnen te halen. Als dit lukt, dan verdubbelt de Hartstichting alle donaties en kan ik aan de slag. Ik heb er alle vertrouwen in dat het gaat lukken, op dit moment staat de teller op 25 procent. Maar nieuwe donaties zijn natuurlijk altijd welkom!”

 

Benieuwd? Lees meer over het onderzoek en de crowdfundingactie.