Delen

WOMEN Inc. en ABP bundelen krachten om financieel bewustzijn bij vrouwen te vergroten

Vrouwen zijn beter dan mannen in het regelen van de dagelijkse geldzaken, ze weten bijvoorbeeld beter dan mannen hoeveel geld er op de rekening staat. Maar als het gaat om de langere termijn zoals hun pensioen, zijn vrouwen minder goed dan mannen op de hoogte van hun financiële positie. Dit blijkt uit een analyse die WOMEN Inc. heeft gedaan in samenwerking met onderzoeksbureau Motivaction. Pensioenfonds ABP is afgelopen november een campagne begonnen om het financiële bewustzijn van vrouwen te verhogen. De komende maanden slaan WOMEN Inc. en ABP de handen ineen om vrouwen meer grip op geldzaken te geven.

Tijd voor verbetering van de financiële positie van vrouwen

Levensgebeurtenissen zoals het krijgen van kinderen, het kopen van een huis of een scheiding kunnen een grote impact hebben op de financiële positie en zelfredzaamheid van vrouwen. In Nederland is slechts 50 procent van de vrouwen financieel onafhankelijk. Vrouwen bouwen gemiddeld 40 procent minder pensioen op en hebben na een scheiding gemiddeld een groot koopkrachtverlies: 25 procent tegen 0,2 procent bij mannen.

De handen ineen voor financieel bewustzijn

ABP en WOMEN Inc. gaan aan de slag om het financiële bewustzijn van vrouwen bij verschillende levensgebeurtenissen te vergroten. Onder meer door tools te delen waarmee vrouwen meer inzicht krijgen in hun eigen financiële situatie en door vrouwen op de hoogte te houden van belangrijke ontwikkelingen op het gebied van financiën.

“Keuzes die je maakt bij levensgebeurtenissen hebben vaak ook financiële gevolgen. Wij gaan ons ervoor inzetten dat vrouwen zich daarvan bewust zijn. Want meer kennis over en inzicht in geldzaken vergroot de onafhankelijkheid.”
Emma Lok, directeur strategie en communicatie bij WOMEN Inc.

“Wij roepen vrouwen op letterlijk een reality check te doen: hoe sta je er financieel voor, ook als er dingen veranderen in je leven? Zo kun je bewuster keuzes maken. Via realitycheck.nl is het eenvoudig om inzicht te krijgen in je financiën en je pensioen.”
Corien Wortmann-Kool, ABP-bestuursvoorzitter