Vier voorlopers die het verschil al maken in de gezondheidszorg

Op 7 maart heeft WOMEN Inc. het landelijk actiejaar gelanceerd voor een zorg op maat waarbij de verschillen tussen mannen en vrouwen worden meegenomen in de gezondheidszorg. Tijdens onze bijeenkomst hebben we vier van onze Alliantieleden uitgelicht die zich al jaren hard maken voor een gendersensitieve gezondheidszorg. Lees in dit artikel hoe zij het verschil maken.

 

Prof. dr. Toine Lagro-Janssen
Het niet (h)erkennen van de verschillen in gezondheid tussen mannen en vrouwen begint al bij de geneeskunde studies. Toine Lagro-Janssen is hoogleraar Vrouwenstudies Medische Wetenschappen bij Radboudumc in Nijmegen en huisarts. Zij zet zich al ruim tien jaar in voor het integreren van kennis over genderverschillen in ziekte en gezondheid in het medisch curriculum. Namens de Alliantie Gender & Gezondheid is zij in gesprek gegaan met alle acht UMC’s in Nederland om samen met hun te kijken naar hoe gender onderdeel kan worden van de geneeskunde studies. Zo draagt zij bij aan een nieuwe generatie gendersensitieve artsen.

 

Dr. Irene van der Horst-Bruinsma
Irene van der Horst-Bruinsma is als reumatoloog verbonden aan het VUmc in Amsterdam. Zij heeft zich gespecialiseerd in de ziekte van Bechterew, vaak bekend als een mannenziekte. Maar zij heeft laten zien dat de ziekte van Bechterew veel vaker voorkomt bij vrouwen en dat vrouwen heel anders omgaan met pijnstillers. Het is daarom belangrijk dat er word gekeken naar medicijnen en hoe deze een andere werking hebben bij mannen en vrouwen met de ziekte van Bechterew. Zij heeft in het VUmc een kenniscentrum voor de ziekte opgericht. Bechterewpatienten uit de hele wereld weten haar inmiddels goed te vinden. Irene heeft eerder een boeiende lezing gegeven over de m/v verschillen bij de ziekte van Bechterew.

 

» Bekijk hier hoe zij het verschil maakt!

 


Prof. dr. Marrie Bekker
Marrie Bekker is hoogleraar klinische psychologie bij de Universiteit van Tilburg. Zij nam ons mee in het belang van het (h)erkennen van m/v verschillen in de geestelijke gezondheidszorg. Ze heeft ons laten zien hoe belangrijk het is dat zowel nationaal als internationaal wetenschappers een groep formeert en onderzoek gaan doen, protocollen gaan ontwikkel daarbij horende normen ontwikkelen om echt het verschil te kunnen maken tussen mannen en vrouwen in de geestelijke gezondheidszorg. Bij behandelingen van de geestelijke gezondheidszorg zijn mannen veelal de norm en hierdoor krijgen mannen en vrouwen niet altijd de behandeling die het beste bij ze past. Marrie doet dit anders en ze pleit voor een brede, gendersensitieve, autonomiegerichte aanpak, waarin het zelfsturend vermogen van de cliënt centraal staat.

 

dr. Yolande Appelman
Yolande is als interventiecardioloog verbonden aan het VUmc in Amsterdam. Ze is gespecialiseerd in hart- en vaatziekten bij vrouwen en geldt in Nederland als een van de experts op dit gebied. Het begeerde vrouwenhart wordt niet altijd op de juiste manier gediagnosticeerd als er problemen zijn en hier wil Yolande verandering in. Zij heeft dit onderwerp echt op de kaart gezet bij het VUmc en samen streven ze er nu naar om koploper te worden in het beter (h)erkennen van de verschillen tussen mannen en vrouwen in hart- en vaatziekten. Tijdens Dress Red Day vertelde Yolande Appelman wat het vrouwenhart nu zo anders maakt.

 

» Bekijk hier hoe zij het verschil maakt!

 

Meer weten?

Benieuwd welke onderwerpen er nog meer aan bod zijn gekomen?

 

» Lees verder over onze bijeenkomst 'De toekomst van de gezondheidszorg'