Vandaag begint de Week van de Psychiatrie.

Vandaag begint de Week van de Psychiatrie. Dit jaar staat deze in het teken van “Zelfregie”: wat kunnen we samen doen om ervoor te zorgen dat de wereld echt van iedereen is? Ook WOMEN Inc. zet zich in voor een inclusieve samenleving en zorgsysteem waar iedereen gelijke kansen in heeft. Wij pleiten daarom voor een zorg op maat waar rekening wordt gehouden met de gezondheidsverschillen tussen mannen en vrouwen, ook in de psychiatrie! Lees hier welke psychische gezondheidsverschillen er tussen mannen en vrouwen zijn.

 

Een aantal feiten op een rijtje:

  1. Vrouwen zijn twee keer zo vaak depressief als mannen
  2. Er wordt vaak gedacht dat ADHD bijna alleen bij jongens voorkomt, maar dat is niet zo. 33 - 50% van de kinderen met ADHD zijn meisjes. Slechts een klein deel van de meisjes met ADHD krijgt de juiste diagnose en behandeling. Dit betekent dat veel meisjes niet de zorg krijgen die ze nodig hebben.
  3. Mannen hebben vaker last van werkproblemen, narcistische trekken, alcohol- of drugsgebruik, riskant gedrag, irritatie, agressie en emotionele afvlakking. Deze symptomen van depressie worden minder makkelijk herkend waardoor een diagnose bij mannen sneller uitblijft.
  4. 45% van de vrouwen met autisme krijgt eerst een verkeerde diagnose. De meest genoemde eerdere diagnoses waren angst-, stemmings- of persoonlijkheidsstoornissen. Mogelijk zijn er ook veel vrouwen die nooit de juiste diagnose krijgen. Dit betekent dat zij niet de juiste behandeling krijgen en zich hierdoor onnodig veel extra problemen ontwikkelen.
  5. Klassieke antidepressiva (tricyclische antidepressiva) werken beter bij mannen dan bij vrouwen. Voor vrouwen voor de overgang werken de nieuwe soorten antidepressiva (SSRI’s) wel goed. Deze zouden daarom vaker aan vrouwen moeten worden voorgeschreven.

 

Meer weten?


Benieuwd waar de verschillen het grootst zijn?

» Bekijk onze pagina over Gender en Gezondheid!