Stress heeft ander effect op vrouwenhart

Stress heeft een ander effect op een vrouwenlichaam dan een mannenlichaam. Dit blijkt uit onderzoek van het Duke Heart Center, een hartkliniek in de Verenigde Staten. Het hart, de bloeddruk en de psyche van mannen en vrouwen reageren anders op stress. Nieuw bewijs dat er meer aandacht moet komen voor de verschillen tussen mannen en vrouwen in de gezondheidszorg!

Sekseverschillen in hart en vaten
Uit het onderzoek blijkt dat stress op de vrouwen een veel grotere invloed heeft dan op mannen. De onderzoekers onderzochten 56 vrouwen en 254 mannen met een hartaandoening. Door hen drie mentaal stressvolle taken uit te laten voeren, probeerden ze de proefpersonen gestrest te maken. Bij mannen bleken er meer veranderingen in de bloeddruk en hartslag op te treden, terwijl bij vrouwen de doorbloeding richting het hart verminderde en bloedplaatjes aan elkaar plakten. Dit laatste kan tot trombose leiden.

Wetenschappers pleiten voor erkenning sekseverschillen
De Amerikaanse onderzoeker en cardiologe Zainab Samad trekt aan de bel. “Dit onderzoek toont aan dat stress een ander effect heeft op de cardiovasculaire gezondheid van mannen en vrouwen. We moeten bij de behandeling van patiënten rekening houden met dit verschil”, zegt Zainab.

Cardioloog Angela Maas onderstreept dit belang. Zij pleit er al jaren voor meer erkenning van de verschillen tussen mannen en vrouwen bij hart- en vaatziekten. “Een ander voorbeeld is het broken heart syndrome. Dit is een hartinfarct bij overwegend vrouwen na een zeer stressvolle gebeurtenis. Dit komt zelden bij mannen voor,” aldus Maas. 

Sluit je aan!
Het is belangrijk dat deze verschillen tussen mannen en vrouwen onder de aandacht worden gebracht. WOMEN Inc. besteedde in de talkshow ‘Zoek de verschillen: hart- en vaatziekten m/v’ op 30 september al aandacht aan de verschillen tussen mannen en vrouwen op het gebied van hart- en vaatziekten. Lees hier meer over deze talkshow in het Radboudumc in Nijmegen.

Genderspecifieke zorg leidt tot gelijke kansen voor vrouwen op het gebied van gezondheid. Vind jij het ook belangrijk dat hier meer aandacht voor komt? Sluit je gratis aan bij ons netwerk en doe mee!