Delen

Stemadvies van WOMEN Inc.

2021 is het jaar van de Tweede Kamerverkiezingen. En dat is belangrijk, want dat is hét moment om invloed uit te oefenen op de keuzes die de komende 4 jaar worden gemaakt. Vaak hebben vrouwen andere ervaringen dan mannen en maken zij andere overwegingen die bij kunnen dragen aan een evenwichtige besluitvorming. Weet jij al op wie je gaat stemmen bij de Tweede Kamerverkiezingen op 15, 16 en 17 maart? WOMEN Inc. geeft stemadvies!

Advies 1: Ga altijd stemmen

Op 15, 16 of 17 maart 2021 kan jij kiezen welke kandidaten er inspraak krijgen in de Tweede Kamer. Dat je als vrouw mag stemmen, is niet altijd vanzelfsprekend geweest. Door onder andere de inzet van Aletta Jacobs werd in 1919 het stemrecht voor vrouwen ingevoerd. Voor het vrouwenstemrecht is dus hard gestreden en daarom is het ook belangrijk je stem te laten horen. Ga dus vooral stemmen!

De Tweede Kamer heeft veel te zeggen over de wet- en regelgeving en heeft de taak om het kabinet te controleren. Het kabinet is de groep die wordt gevormd door ministers en staatssecretarissen en de zogeheten ‘uitvoerende macht’ zijn. Deze ministers komen uit de grootste politieke partijen die samen hebben besloten te gaan regeren en een meerderheid van zetels in de Tweede Kamer hebben (dus minstens 76 zetels). De volledige Tweede Kamer mag stemmen over wetsvoorstellen. Ook al zit jouw gekozen vertegenwoordiger niet in het kabinet, dan heeft deze nog invloed!

Meer informatie over waar je kunt stemmen vind je op de site van de rijksoverheid of jouw stad.

Advies 2: Kies een vrouw

Momenteel zijn slechts 47 van de 150 Tweede Kamerleden vrouw, dat is slechts 32%. Er is sinds de vorige verkiezingen in 2017 wel een sterke toename in het aantal verkiesbare vrouwen op de kandidatenlijsten van de partijen.

De Partij voor de Dieren en GroenLinks stellen voor 60 procent van de plekken op de kandidatenlijst vrouwen verkiesbaar. Voor de SP en PvdA bestaat de lijst voor 45 en 50 procent uit vrouwen. Bij het CDA, ChristenUnie en D66 is dit 40 procent.

De Tweede Kamer maakt grote beslissingen en daarom is het belangrijk dat de mensen die over die beslissingen gaan, een evenwichtige afspiegeling zijn van de maatschappij die ze vertegenwoordigen. Dus óók vrouwen!

Ben je er nog niet uit? Stichting Stem op een Vrouw zet de belangrijkste argumenten op een rij.

Advies 3: Stem strategisch op een vrouw

“Stemmen op de eerste vrouw op de lijst is goed, maar heeft niet zoveel zin als het om meer vrouwen in de politiek gaat. Want die eerste vrouw redt het meestal wel. Maar als je bijvoorbeeld op basis van peilingen naar een partij kijkt, kun je wel wat veranderen. Wordt een partij ingeschat op tien zetels en de nummer elf is een vrouw, dan kun je door op haar te stemmen ervoor zorgen dat ze een zetel krijgt,” aldus Devika Partiman, oprichter van Stichting Stem op een Vrouw.

Advies 4: Stem op een partij die jouw belangen als vrouw behartigt

Alle partijen hebben weer andere standpunten, dus verdiep je in de standpunten die het beste bij jou aansluiten. De makkelijkste manier om dit te doen, is door online stemwijzers te bezoeken. WOMEN Inc. heeft Het Gendergelijkheid Stemadvies gemaakt om te laten zien of partijen aan de slag willen met gendergelijkheid.

Bekijk ook andere stemwijzers zoals: Stemwijzer, Kieskompas en MijnStem.

En wil je weten wat de politieke partijen de afgelopen tijd hebben gedaan in de Tweede Kamer? Bekijk dan MotieMeter. Zo kun je zien waar partijen voor of tegen hebben gestemd.

Internationale Vrouwendag

Dit jaar staat de Women’s March, die ieder jaar wordt georganiseerd in het kader van Internationale Vrouwendag, in het teken van de Tweede Kamerverkiezingen. Nog nooit stonden er zoveel vrouwen als lijsttrekkers op de kieslijsten. Toch is er nog veel werk aan de winkel. Op 7 maart nemen we als WOMEN Inc. deel aan de Women’s March in Amsterdam. Kom je ook? Of woon het online programma bij, waaronder de serie bijeenkomsten van FemCity en NL Kiest over gendergelijkheid en de politiek. Bekijk de website van Pakhuis de Zwijger voor meer informatie en de mogelijkheid om hiervoor te reserveren. Houd ook onze site en sociale media in de gaten voor updates over activiteiten op en rond 8 maart.

Gerelateerde artikelen

Bekijk meer
 • Actueel
 • Werk
 • ...

EU vooruitstrevender dan Nederland in het faciliteren van de combinatie werk en zorg

 • Actueel
 • Werk
 • ...

Grootschalig onderzoek wijst uit: genderdiversiteit werkt

 • Actueel
 • Werk
 • Overheid
 • Gezondheid
 • Financiën
 • Onderwijs
 • Media
 • ...

Check op gendergelijkheid in partijprogramma's

Bekijk meer